komijn jeera koekjes cookies indian
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes

Indiase koekjes met komijn

Tijdens het koken gebruik ik regelmatig komijn. Als ik iets Indiaas of Mexicaans maak dan is dit een specerij die vaak niet kan ontbreken. Je ziet komijn daarnaast natuurlijk ook vaak voorbij komen in kaas. Komijn tref je alleen veel minder vaak aan in zoete creaties. Als je deze koekjes hebt geproefd zul je denk ik ook tot de conclusie komen dat het wel een erg goed idee is om dit ook eens in een zoet recept te verwerken.

Ik vind het altijd fijn als hartig en zoet samenkomen. En dat een baksel niet alleen maar zoet is. Dit maakt het geheel net wat interessanter. Deze koekjes zijn hier een goed voorbeeld van, en zijn dan ook zeker niet overdadig zoet. Ze zijn dus juist een beetje hartig, en heel lekker gekruid. Het is een bros koekje, en doet qua structuur een beetje aan shortbread denken. Ook in deze koekjes zit dan ook een goede portie boter.

komijn jeera koekjes cookies indian

Dit recept is overigens gebaseerd op Indiase recepten. Hier zijn koekjes met komijn niet ongebruikelijk. Daar worden ze dan wel jeera of zeera koekjes genoemd. Dit is de Hindi benaming voor komijn. Dit is niet de eerste keer dat de inspiratie voor één van mijn recepten uit India komt. Eerder bakte ik al deze koekjes met papaja en cashewnoten.

Zoek je nog meer koekjes voor bij een kopje thee? Probeer ook eens deze recepten:

komijn jeera koekjes cookies indian

komijn jeera koekjes cookies indian

Indiase koekjes met komijn

Deze koekjes zijn zout, zoet en kruidig. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet. Dip ze ook eens in wat chutney.

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel komijn
  • ¼ theelepel karwij
  • 115 gram boter (kamertemperatuur)
  • 30 gram poedersuiker
  • ¾ theelepel zout
  • 160 gram bloem
  • 1-2 eetlepels melk

Instructies
 

  • Rooster de komijn en karwij in een koekenpan. Als de geuren hiervan vrijkomen haal je dit van het vuur. Doe dit in een apart kommetje, en laat het afkoelen.
  • Doe de boter, poedersuiker en zout in een beslagkom, en mix dit totdat je een romige en luchtige massa hebt.
  • Zeef de bloem, en voeg deze vervolgens - in delen - samen met ¾ eetlepel komijn en de karwij toe aan het geheel. Mix dit door elkaar. Je hoeft dit niet te kneden. Het zal een beetje op crumble lijken.
  • Voeg nu ook de melk toe. Als het goed is kan je hier nu een rol van maken. Wederom, je hoeft het niet te kneden. Je vormt hier een geheel van. Komt het nog niet samen? Voeg dan nog een beetje melk toe.
    Verpak de langwerpige rol in wat vershoudfolie, en leg deze tenminste 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Haal het deeg uit de koelkast, en rol dit uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Strooi de overgebleven komijn over het deeg. Steek hier vervolgens koekjes uit. Leg deze op de bakplaat. Laat daarbij wat ruimte tussen de koekjes.
  • Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar. De koekjes horen nog een beetje bleek te zijn. Wil je ze wat knapperiger? Bak ze dan gerust wat langer.

Opmerkingen

Tip: Het is ook lekker om deze koekjes in een chutney te dippen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept