
Courgette chocoladetaart met rozemarijn en nutella
Laatst vierden we de verjaardag van mijn neefje en nichtje. Uiteraard zorg ik dan graag voor een taart. Deze keer was daarbij om een chocoladetaart gevraagd. Een soort taart die ik eigenlijk niet erg vaak maak. Hoog tijd om dit dus wel een keertje te maken!
Door de decoratie van deze taart is deze perfect voor een verjaardag van een kind. De biggetjes bovenop de taart maak je met fondant, en laat je zwemmen in een modderpoel van ganache. Niet alleen ziet deze modder er mooi uit, maar deze is ook nog eens ontzettend lekker. En ook leuk om de modder een beetje over de rand te laten druppen.


Chocoladetaart is wat mij betreft vaak aan de droge kant. Daarom heb ik in deze taart courgette toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je een lekker smeuïge taart hebt. De courgette proef je eigenlijk niet terug. Hij zorgt vooral voor een sappige cake.
Daarnaast hebben wij nu héél veel courgettes in onze tuin staan. In totaal hebben wij 5 courgetteplanten. Dit betekent ook dat we iedere dag wel courgette kunnen eten. Gelukkig kan je deze ook heel goed verwerken in allerlei baksels. Vaak kom je alleen wel uit op hartige recepten. In deze chocoladetaart was het wat mij betreft ook een groot succes. Dit ga ik zeker nog een keer doen!
Ook heb ik nog wat verse rozemarijn toegevoegd aan deze taart. Dit paste erg goed bij de chocolade en courgette. En de pure chocoladedruppels zorgen voor een extra bite. Om deze taart helemaal af te maken heb ik deze gevuld met een botercréme met nutella en wat zomers fruit. In dit geval heb ik gekozen voor kersen. Maar je kan bijvoorbeeld ook prima frambozen gebruiken.
Hou je niet zo van chocoladetaart? Ook dit gebak is perfect voor een verjaardag:
- Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
- Aardbeienschelpen met balsamico karamel
- Slof met bramen en mascarpone
- Fraisier met rabarber
- Suksessterte




Courgette chocoladetaart met rozemarijn en nutella
Ingrediënten
Courgette chocoladetaart
- 250 gram bloem
- 60 gram cacao
- 2 theelepels baking soda
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 240 ml zonnebloemolie
- 150 gram suiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 75 gram zure room
- 1 theelepel vanille extract
- 1-2 theelepels verse rozemarijn (fijngesneden)
- 320 gram courgette (geraspt)
- 175 gram pure chocoladedruppels
Nutella botercrème
- 3 eiwitten
- 180 gram suiker
- 270 gram boter (op kamertemperatuur)
- 1 tl vanille extract of pasta
- 4 eetlepels nutella (of meer)
Ganache
- 120 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
Extra voor afwerking
- roze modeleerfondant
- 200 gram uitgelekte kersen uit een pot (of frambozen)
Instructies
Courgette chocoladetaart
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed de bodem van een drietal ronde bakvormen met een diameter van 20 cm met bakpapier. Vet de randen in met een beetje zonnebloemolie.
- Doe de bloem, cacao, baking soda, bakpoeder en zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar.
- Doe in een andere kom de zonnebloemolie, suiker, lichtbruine basterdsuiker, donkerbruine basterdsuiker, eieren, zure room, vanille, rozemarijn en geraspte courgette. Mix dit met een mixer door totdat alles goed gemengd is. Voeg dit nu toe aan het bloemmengsel. Mix weer door totdat alles gemengd is. Voeg als laatste ook de chocoladedruppels toe, en spatel dit er doorheen.
- Verdeel het beslag over de taartbodems. Bak dit circa 20-25 minuten gaar. Je kan er dan een satéprikker droog uithalen. Laat de taart nu afkoelen.
Nutella botercréme
- Verhit de eiwitten samen met de suiker au-bain-marie. Roer dit met een garde goed door. Verwarm dit tot ongeveer 60. De suiker moet nu opgelost zijn. Zorg dat dit niet warmer wordt. Anders gaat het ei stollen.
- Haal van het vuur, en schenk het mengsel in een kom (van je keukenmachine). Mix op hoge snelheid door totdat het opgeklopt en stijf is. De massa zal nu ook al redelijk afgekoeld zijn. Werk pas verder als je schuim is afgekoeld tot ongeveer kamertemperatuur.
- Voeg vervolgens de boter in kleine delen toe. Gebruik hiervoor de vlinderhaak van je keukenmachine. Of spatel dit erdoor. Voeg pas meer boter toe als dit opgenomen is. Ga door totdat alle boter is toegevoegd. Voeg vervolgens ook de nutella en vanille – op dezelfde manier- toe. Mix dit nog even op lage snelheid door.
- Doe de botercréme vervolgens in een spuitzak.
- Bewaar de botercréme in de koelkast totdat je de taart verder afwerkt. Het is makkelijker als deze massa al iets is afgekoeld. Zorg er alleen voor dat de créme alleen niet te koud, en dus te stijf, wordt.
In elkaar zetten van de taart
- Heb je een draaiplateau? Plaats je taart hier dan op.
- Besmeer de eerste laag van de chocoladetaart met een laagje botercréme. Verdeel hier de helft van de uitgelekte kersen (of frambozen) over. Laat aan de zijkanten wat ruimte vrij. Spuit langs de randen nog wat extra botercréme zodat de kersen niet zichtbaar zijn wanneer je er nog een laag taart opdoet. Leg vervolgens de volgende laag taart er bovenop. Herhaal dit ook met de volgende laag taart.
- Bestrijk de taart, inclusief de zijkanten, vervolgens geheel met botercréme. Strijk dit glad met een paletmes.
- Doe de taart nu in de koelkast zodat de botercréme alweer wat opgestijfd is.
Ganache
- Snij de chocolade in kleine stukjes, en doe deze in een hittebestendige kom. Ik gebruik hiervoor altijd een hoge maatbeker.
- Doe de slagroom in een steelpannetje, en breng aan de kook.
- Voeg de warme slagroom toe aan de ganache, en laat dit 2 minuutjes staan. Roer dit vervolgens goed door elkaar totdat je een egale chocolademassa hebt. Laat even een beetje afkoelen.
Afwerking
- Doe een deel van de ganache in een spuitfles om aan de randen van de (afgekoelde) taart druppels te maken. Spuit langs de randen druppels met de ganache. Heb je geen spuitfles? Dan kan je dit overigens ook doen met een klein lepeltje. Giet de overige ganache over de bovenkant van de taart. Maak met de achterkant van je lepel wat vegen. Hierdoor lijkt het op een modderpoel.
- Maak tot slot biggetjes met de modeleerfondant, en plaats deze bovenop de taart. Ik heb bovendien ook nog een biggetje gemaakt die een hap uit de taart neemt.
- Bewaar de taart totdat je hem serveert in de koelkast.
Opmerkingen

Hazelnootijs
Misschien ook interessant

Gebakje met pistache, frambozen en roze peper
mei 6, 2024
Courgette plaatcake met walnoten en ananas
september 6, 2024
2 Comments
Maza
Wat een leuke taart, ziet er ook erg lekker uit met die kersen!
Emmy
Dat was smullen!
De taart zag er niet alleen prachtig uit, maar was ook super lekker!