pistache cake groen ruby roze chocolade muffin cupcake
Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Pistache cake met ruby chocolade

Enige tijd geleden had ik een cakevorm gekocht met een gat erin. Dus die moest zeker eens getest worden. Hier heb ik deze cake met pistache mee gemaakt. Deze is gevuld met een ganache van ruby chocolade.

De pistachecake is lekker smeuïg, en proeft volop naar pistache. Vergeet alleen zeker niet om nog wat fijngesneden pistachenootjes door het beslag te doen. Zelf had ik iets te veel beslag voor de cakevorm, en heb ik nog wat extra muffins of cupcakes gemaakt. Deze moet je natuurlijk wel veel korter bakken dan de grote cake. Ook deze kleine cakejes zou je nog kunnen decoreren met wat opgeklopte ganache, en wat nootjes. Maar ook zonder zijn ze verrukkelijk.

pistache cake groen ruby roze chocolade muffin cupcake
pistache cake groen ruby roze chocolade muffin cupcake

De ruby chocolade heeft een iets fruitig smaakje, vergelijkbaar aan framboos. Een smaak die erg goed bij pistachenoten past. Ik heb door de ruby chocolade een beetje roze kleurstof gedaan. De kleur van de chocolade had zonder namelijk iets te veel weg van leverworst. Desondanks werd nog wel de grap gemaakt of er een knakworst in de cake is gestopt.

Op zoek naar meer (gevulde) cake recepten? Probeer dan ook eens deze recepten:

pistache cake groen ruby roze chocolade muffin cupcake
pistache cake groen ruby roze chocolade muffin cupcake

Pistache cake met ruby chocolade

Door de pistache is deze cake mooi groen. En hij heeft een heerlijke vulling van een ganache van ruby chocolade. Een erg lekkere cake! Met dit recept maakte ik één cake van ongeveer 15 cm, en een aantal kleine cupcakes.

Ingrediënten
  

Cake

  • 115 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 110 gram suiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 80 ml volle melk
  • 160 gram bloem
  • theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 ½ eetlepels pistachepasta
  • 40 gram fijngesneden pistachenootjes
  • + desgewenst extra groene kleurstof

Vulling

  • 55 gram ruby chocolade
  • 100 ml slagroom
  • + desgewenst roze kleurstof

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet je bakblik goed in.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom door elkaar.
  • Doe de boter, suiker en lichtbruine basterdsuiker in een andere kom, en mix dit tot een romig geheel.
  • Voeg nu de eieren, vanille, Griekse yoghurt en pistachepasta toe, en mix dit tot een romig en luchtig mengsel.
  • Mix op lage snelheid nu ook de droge ingrediënten erdoorheen. Als dit gemengd is voeg je ook de melk en pistachenootjes toe. Meng dit kort door elkaar.
  • Verdeel het beslag over je cakevorm. Je wil daarbij dat de staaf voor de vulling net bedekt is met cakebeslag. Vul de cake niet te vol, zeker niet als je de deksel van de vorm gebruikt. Heb je beslag over? Verdeel dit dan over muffinvormpjes. Let er wel op dat je dit niet te lang bakt. En ook niet te snel de deur van de oven opentrekt voor je grote cake.
  • Bak de cake in circa 60 minuten. Test of je cake al gaar is door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar.
  • Laat de cake nu verder volledig afkoelen. Draai de staaf wel eerst een keer rond terwijl deze nog in de vorm zit. Zo voorkom je dat deze gaat plakken. Haal de cake uit de vorm als deze lichtelijk afgekoeld is.

Ganache

  • Terwijl je cake afkoelt kan je de ganache maken. Dit doe je door de slagroom in een steelpannetje aan de kook te brengen.
  • Wanneer deze kookt giet je de slagroom over de chocolade, en emulgeer je dit.
  • Laat de ganache ook even afkoelen voordat je deze in de cake verwerkt.
  • Bekleed één zijde van je cake met vershoudfolie. Dit voorkomt dat je vulling er gelijk uitloopt.
  • Doe je ganache in een spuitzak, en spuit dit in je cake. Bedek beide uiteinden met vershoudfolie, en laat de ganache verder volledig opstijven.

Opmerkingen

Heb je geen cakevorm met een gat erin? Dan kan je ook een gewone pistachecake maken. De ganache doe je dan alleen niet in het gat, maar erbovenop. Ik zou de ganache dan misschien wel even opkloppen. Dat vind ik zelf voor bovenop een cake vaak lekkerder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept