hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropisch
Grensoverschrijdend beslag,  Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Hummingbird cake met tamarinde

Het is nu al aardig winters buiten. Maar af en toe is het nog wel fijn om even in de zomerse sfeer te raken. Dit doe ik door een tropisch baksel te maken. Deze keer is dit deze hummingbird cake geworden.

De hummingbird cake is een tropische cake die oorspronkelijk uit Jamaica schijnt te komen. In de Verenigde Staten is men er bovendien ook gek op. Deze cake is tropisch doordat er bananen en ananas doorheen zit. Verder heeft het overigens wel wat van een carrot cake.hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropisch

Als variatie heb ik door het glazuur nog wat tamarinde gedaan. Hierdoor is de frosting niet uitsluitend zoet, maar heeft het ergens ook nog een hartig tintje. Erg lekker vond ik dit. Dit werd ook door anderen bevestigd.

Zorg ervoor dat je erg rijpe bananen gebruikt voor dit recept. Hoe rijper, hoe beter. Voor de ananas door de cake is het bovendien prima om gewoon de versie uit blik te gebruiken. Bewaar dan een beetje van het sap voor door de cake. Hierdoor krijg je een lekker smeuïge cake.

hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropischAls decoratie heb ik de ‘bloemen’ van ananas zelfgemaakt. Dit doe je door dunne plakjes verse ananas langere tijd in de oven te drogen. Door hierbij een muffinvorm te gebruiken krijgen ze deze mooie vorm. Qua smaak is de taart ook overheerlijk zonder deze ananas.

Ook alweer zin in de zomer? Probeer dan ook eens deze recepten:

 

hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropisch
hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropisch
hummingbird cake taart ananas banaan tamarinde gebak tropisch

Hummingbird cake met tamarinde

Dit is een heerlijke tropische taart. De hummingbird cake is rijkgevuld met banaan, ananas en pecannoten. En door de frosting zit tamarinde. Een verrukkelijke taart!
En ook erg mooi om te zien door de gedroogde ananas. Maar ook zonder deze bloemen is deze taart zeker de moeite waard.
Met dit recept maak je een taart met een diameter van circa 18-20 cm.

Ingrediënten
  

Cake

  • 125 gram suiker
  • 160 gram bruine basterdsuiker
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 180 gram ananas
  • 50 ml ananassap uit het blik
  • 375 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 3 grote rijpe bananen (380 gram)
  • ½ theelepel piment (gemalen of fijngestampt met een vijzel)
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 150 gram geroosterde pecannoten

Frosting

  • 255 gram roomkaas (monchou of philadelphia)
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 175 gram poedersuiker
  • 2 theelepels tamarinde (naar smaak)

Extra*

  • Gedroogde ananas
  • Pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet drie ronde bakvormen met een diameter van circa 18-20 cm in. Bekleed de bodem met wat bakpapier. Heb je niet 3 bakvormen? Dan kun je er ook voor kiezen om een dikkere cake te bakken, en deze door midden te snijden. Dan zal de baktijd alleen wel wat langer zijn.
  • Doe de suiker, bruine basterdsuiker en de zonnebloemolie in een kom, en mix dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens ook het ei, zout en de vanille toe.
  • Prak de bananen fijn, en snijd de ananas in stukjes. Bewaar ongeveer 50 ml van het ananassap uit blik. Voeg nu de bananen, ananas en het sap ook toe aan de kom, en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de bloem, bakpoeder, baking soda, piment en kaneel in een aparte kom, en meng dit door elkaar. Voeg dit vervolgens ook toe aan de andere kom. Meng dit door elkaar.
  • Spatel tot slot ook de pecannoten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 3 bakvormen. Bak dit voor ongeveer 25 minuten. Je kan uiteindelijk een satéprikker er schoon uit halen. Laat de cake geheel afkoelen.

Frosting

  • Mix alle ingrediënten voor de frosting tot een romig geheel. Doe dit vervolgens in een spuitzak. Geen spuitzak? Dat is ook geen probleem. Ik vind het persoonlijk wel makkelijk.

In elkaar zetten

  • Snijd de bovenkant van de cakes iets bij. Je wil dat dit namelijk vrij recht is. Dan kun je het geheel beter stapelen.
  • Neem de eerste cake, en verdeel hier een ruime laag frosting over. Herhaal dit met alle lagen. Smeer vervolgens de frosting rondom de gehele cake, en strijk dit glad. Het wil soms het beste om de cake tussendoor even in de koelkast te doen. Dan wordt de frosting weer iets harder, en glijdt het geheel minder weg.
  • Verdeel aan de zijkant (alleen het onderste stuk) wat fijngehakte pecannoten. En decoreer uiteindelijk met de gedroogde ananas.

Opmerkingen

*Ik heb de ananas zelf gedroogd door hele fijne plakjes van een verse ananas te snijden, en deze vervolgens in een muffinbakblik in de oven te doen. Door dit op een erg lage temperatuur langere tijd in de oven te zetten droogt het uit, en krijg je een soort mooie bloemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept