
Gangmakers met vossenbessenjam
Wij zijn laatst verhuisd, en vaak hoort daar wel een tripje langs de Ikea bij. Wij moesten dan ook langs de Ikea voor een nieuwe kledingkast. Ben zelf geen fan van het doolhof wat de Ikea heet. Maar het gaf mij wel inspiratie voor deze koeken. Namelijk de gangmakers met vossenbessenjam.
Bij de Ikea heb je namelijk allerlei drankjes en compotes met deze vossenbessen. Daar worden ze ook wel lingonbes of lingon berry genoemd. Dit zijn een soort rode bosbesssen. Ze lijken ook wel een beetje op bosbessen, maar zijn een stuk zuurder. Erg lekker om in een jam te verweken. Of in deze heerlijke koeken. Je kan de vossenbessenjam ook prima verwisselen met een bosbessen- of frambozenjam.
De gangmaker is een typisch Nederlandse koek. Hij bestaat uit een koekbodem, met daarbovenop cake, jam en een laag chocolade. Ik ben nooit zo’n fan van de supermarktversie. Maar deze zelfgemaakte versie vond ik een erg groot succes. En ook niet te vergelijken eigenlijk met de variant uit de supermarkt.
Zin in een lekkere koek? Probeer ook eens één van deze op klassiekers geïnspireerde koekjes:
- Gevulde koek met pecan
- Kletskoppen met walnoot en sesam
- Scholiertjes met szechuan peper
- Goudse moppen met sesam en chili

Gangmakers met vossenbessenjam
Ingrediënten
Koekbodem
- 90 gram Zeeuwse bloem
- 30 gram patentbloem
- 80 gram boter
- 40 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eierdooier
- citroenrasp
- snuf zout
Cake
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 (groot) ei
- citroenrasp
- snuf zout
- 110 patentbloem
- 20 gram maizena
- ½ theelepel bakpoeder
Extra
- vossenbessenjam (gekocht of zelfgemaakt)
- 300 gram pure chocolade
Instructies
- Doe de boter en basterdsuiker in een beslagkom. Meng dit door elkaar. Voeg ook het zout en de citroenrasp toe. Voeg ook de eierdooier toe. En tot slot doe je de Zeeuwse bloem en gewone bloem erdoorheen. Maak hier een bal van.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en doe zeker een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven nu voor op 200 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Vet 8 bakringen (met een diameter van circa 6-8 cm) in. Leg deze op je bakplaat.
- Haal het koekdeeg uit de koelkast, en rol dit uit tot 3-4 mm dik. Steek er rondjes uit die net zo groot zijn als je bakring. Doe de koekbodem in de bakringen. Leg de bakplaat even op zij. Mocht het erg warm zijn dan kan het handig zijn om dit even in de koelkast te leggen.
- Doe voor de cake de boter en suiker in een beslagkom. Mix dit tot een romig geheel. Voeg vervolgens het ei toe, en het zout en citroenrasp. Voeg tot slot ook de bloem, maizena en het bakpoeder toe. Mix totdat het gemengd is.
- Doe het cakebeslag in een spuitzak. Knip aan het uiteinde een gat van circa 1 cm. Spuit, bovenop de koekbodem, een rondje van het beslag in de bakringen. Vul dit rondje met een theelepel jam. Doe hier nog een klein beetje cakebeslag bovenop.
- Bak de koeken ongeveer 15 minuten. Ze zullen nu mooi goudbruin zijn. Laat geheel afkoelen op een rooster.
- Tempereer de chocolade. Doop de koeken in de chocolade, en laat geheel uitharden.
One Comment
Emmy
Wat leuk dat je die hebt gemaakt, en super lekker!