scholiertjes chocolade szechuan peper koekjes
Chocolade,  Koekjes

Scholiertjes met szechuan peper

Een koekje wat bij ons thuis vroeger regelmatig bij een kopje thee tevoorschijn kwam was het scholiertje. Scholiertjes waren, en zijn, één van mijn persoonlijke favorieten. Een heerlijk knapperig koekje met een dikke laag chocolade erbovenop. Nog steeds is dit een erg geliefd koekje wat ik graag in huis heb.

Tegenwoordig koop ik scholiertjes alleen niet meer in de winkel, maar maak ik ze uiteraard zelf. En dan kan ik het niet laten om er toch even een variatie van te maken. Deze keer heb ik daarom wat szechuan peper (de raye timur of timut peper) door het koekjesdeeg gedaan. Szechuan is een Chinese peper die niet echt een pittig is. Hij heeft een lichte citroensmaak, en geeft een licht tintelend gevoel aan je tong. De smaak van de szechuan was zeker niet overheersend in dit recept, maar gaf het een leuke extra smaaksensatie. En paste erg goed bij de laag chocolade.scholiertjes chocolade szechuan peper koekjes

scholiertjes chocolade szechuan peper koekjesVoor dit recept heb je een speciale mal nodig om het mooie patroontje in de chocolade te krijgen. Probeer voor dit recept de chocolade goed te temperen. In de zomer is dit alleen niet altijd even eenvoudig. Maar ook als dit mislukt, dan is dit nog geen ramp. Het koekje zal ongetwijfeld nog steeds erg lekker zijn. Alleen glanst de chocolade misschien wat minder.

Ook deze koekjes zijn erg lekker bij een kopje thee:

scholiertjes chocolade szechuan peper koekjes

scholiertjes chocolade szechuan peper koekjes

Scholiertjes met szechuan peper

Dit is een recept voor scholiertjes met szechuan peper. Een heerlijk knapperig koekje, met daarbovenop een dikke laag chocolade.
Voor dit recept heb je een chocolademal nodig. Zelf had ik een mal voor 12 chocolaatjes. Kan zijn dat je wat teveel koekjes hebt. Deze zijn ook zonder chocolade lekker.

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 50 gram boter
  • 55 gram suiker
  • 25 ml volle melk
  • ½ theelepel vanille extract
  • ¼ theelepel zout
  • 140 gram bloem
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel szechuan peper (ik heb de soort raye timur gebruikt)

Chocolade

  • 165 gram (pure) chocolade (afhankelijk van het formaat van je mal)
  • 30 gram (pure) chocolade

Instructies
 

  • Tempereer 165 gram pure chocolade. Vul je vorm met de pure chocolade. Doe de vorm (voor de snelste aanpak) vervolgens in de koelkast.
  • Doe de boter en suiker in een beslagkom, en meng dit tot een smeuïge massa.
  • Voeg vervolgens de volle melk, vanille, szechuan peper en zout toe. Meng ook dit door het deeg.
  • Meng de bloem en bakpoeder even door elkaar, en voeg dit vervolgens ook toe aan het deeg. Kneed totdat je er een bal van kan maken. Verpak in vershoudfolie en leg dit zeker een uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, en rol uit tot 3-4 mm dik. Steek er koekjes uit, en leg deze op een met bakpapier bekleed bord (of op een bakplaat als je koelkast groot genoeg is). Leg dit vervolgens weer even een half uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes in 20 minuten licht goudbruin. Koel af op een rooster.
  • Haal ook je chocolaatjes uit de vorm.
  • Smelt de resterende chocolade au-bain-marie, of in de magnetron. Gebruik deze om de chocolaatjes op de koekjes te plakken.

Opmerkingen

Een koekje met szechuan peper niet helemaal jouw ding? Laat de peper dan weg. Dan heb je meer het klassieke koekje te pakken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept