
Brownie koekjes met sinaasappel en 5 spice
Ik ben gek op deze chocoladekoekjes. Ze zijn knapperig aan de buitenkant, maar lekker zacht en klef aan de binnenkant. Ze doen mij altijd erg denken aan brownies. Je weet wel, zo’n brownie die nog lekker plakkerig aan de binnenkant is. Dat is niet gek, want veel van de ingrediënten komen ook overeen.
Vaak bak ik deze koekjes wanneer ik eiwitten over heb. In veel recepten, zoals bijvoorbeeld voor roomijs of banketbakkersroom, heb je alleen de eigelen nodig. Hierdoor heb ik vaak veel eiwitten over. Deze kan je invriezen. Of je kan hier weer wat nieuws van bakken. Ik kies vaak voor de laatste, en ook leukste, optie. Dit soort koekjes bak ik daarom ook vaker. Elke keer maak ik er alleen net weer wat anders van.
Deze keer heb ik bijvoorbeeld Chinese 5 spice kruiden en sinaasappelrasp toegevoegd. De five spice (ook wel Chinees vijfkruidenpoeder genoemd) bestaat uit een vijftal kruiden. Dit betreft steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Vaak wordt dit aan hartige gerechten toegevoegd, zoals pekingeend. Maar het leent zich ook erg goed voor zoete recepten. De combinatie met chocolade vind ik zelf verrukkelijk.
Je zou denken dat deze koekjes heel erg zoet zijn door de grote hoeveelheid suiker die er in verhouding in zit. Dit valt eigenlijk best mee. De cacao zorgt voor een goede tegenhanger in dit recept, en maakt de koekjes, samen met het zeezout, minder zoet. Er zit bovendien geen boter of bloem in deze koekjes, waardoor ze niet te machtig zijn. Voor je het weet zijn deze kruidige koekjes daarom zomaar op.
Wil je graag ook nog een andere soort koekjes in huis hebben? Probeer dan eens een van deze koekjes:



Brownie koekjes met sinaasappel en 5 spice
Ingrediënten
- 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
- ½ ei (geklutst)
- 60 gram cacao
- 200 gram poedersuiker
- ½ eetlepel maizena
- ½ theelepel zout
- 90 gram pure chocoladedruppels
- 1 theelepel 5 spice
- sinaasappelrasp van ¼-½ sinaasappel
- extra grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Doe de eiwitten samen met het halve ei in een beslagkom. Mix dit in circa 5 minuten tot een schuimige en luchtige massa.
- Meng in een andere kom de poedersuiker, maizena, cacao, 5 spice en het zout.
- Meng vervolgens de inhoud van beide kommen door elkaar met een spatel. Je zal merken dat het geheel nu een beetje op browniebeslag lijkt.
- Voeg tot slot ook de chocolade en sinaasappelrasp toe. Meng dit door elkaar.
- Verdeel met een eetlepel 12 hoopjes beslag over je bakplaat. Ik gebruik hierbij nog een tweede eetlepel om het beslag van de lepel te halen. Zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de koekjes vrijlaat.
- Bak de koekjes nu ongeveer 12-14 minuten. Je kan nu gelijk nog wat zeezout verdelen over de koekjes.Trek het bakpapier of de bakmat van je bakplaat af, en laat nu afkoelen op een rooster. Wacht nog even met de koekjes van het bakpapier of de bakmat halen. Ze zijn nu nog vrij plakkerig. Laat verder afkoelen. Ze horen uiteindelijk wel nog lekker zacht aan de binnenkant te zijn.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Walnoot rozijnen bonbons
september 10, 2023
Bonbons met honingbes
juni 24, 2024
2 Comments
Ewa Wac
Waar koop ik de Spice?
Irene
Deze kruidenmix kun je vaak wel in de wat grotere supermarkten kopen. Mocht je dit hier niet kunnen vinden dan kun je de 5 spice ook online bestellen.
Een alternatief is om de 5 spice zelf te maken. Hiervoor zul je kaneel, steranijs, venkelzaad, sichuanpeper en kruidnagel moeten mengen.