
Framboos thumbprint koekjes met citroen en tijm
Deze thumbprint koekjes zijn heerlijk fris, en passen wat mij betreft perfect bij de lente. Citroen en framboos maken dit koekje fris en fruitig. De toevoeging van tijm geeft het geheel bovendien net wat extra’s. De tijm is vrij subtiel in dit koekje, maar ik vind het wel een fijne toevoeging. Spreekt dit je niet aan? Laat het gerust weg, dan heb je alsnog een heerlijk koekje.
Deze koekjes heten thumbprint koekjes omdat je met je duim (of een pollepel) een kuiltje maakt, waar je vervolgens jam in doet. Ik heb in dit geval voor frambozenjam gekozen omdat dit perfect past bij de citroen en tijm. Je kan ook een andere soort jam toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen of aardbeien. Dit past er ongetwijfeld ook goed bij.
De basis van de koekjes is heerlijk boterig. Ze smelten in je mond. Hierdoor zijn deze koekjes als ze net uit de oven komen nog vrij fragiel. Verplaats ze dan ook voorzichtig. Ze worden steviger als ze afkoelen.
Ik heb de koekjes nog afgemaakt door er citroenglazuur over te sprenkelen. Dit was een goede zet. Hierdoor kwam de frisse smaak van de citroen nog sterker naar voren. Doe het glazuur er wel pas over als de koekjes geheel afgekoeld zijn. Anders loopt het glazuur er direct af, en krijg je een rommelig koekje.
Meer inspiratie nodig voor koekjes? Probeer dan ook eens deze koekjes:
- Earl grey en grapefruit shortbread
- Peanut butter & jelly cookies
- Kokosmakronen met ananas
- Maple pecan cookies
Framboos thumbprint koekjes met citroen en tijm
Dit is een heerlijk fris koekje. Een boterig koekje met citroen en tijm, met een kuiltje waar frambozenjam in zit. Ongetwijfeld dat deze koekjes ook bij jou zo verdwenen zijn.Ingrediënten
Koekjes
- 115 gram boter (kamertemperatuur)
- 60 gram suiker
- 1 eierdooier
- ½ theelepel vanille extract
- ½ theelepel verse tijm (fijngesneden)
- citroenrasp van ½ citroen (naar smaak)
- ¼ theelepel zout
- 150 gram bloem
- frambozenjam
Glazuur
- 70 gram poedersuiker
- 1-2 eetlepels citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Mix de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg nu ook de eierdooier, vanille extract, tijm, citroensrasp en zout toe. Meng alles door elkaar. Meng hier nu ook de bloem doorheen totdat je een samenhangend deeg hebt.
- Maak bolletjes van het deeg, en leg deze op je bakplaat. Ik heb hiervoor een eetlepel gebruikt.
- Druk met je duim, of met de achterkant van een pollepel, kuiltjes in de koekjes.
- Doe met een theelepeltjes een beetje jam in deze kuiltjes.
- Bak dit in ongeveer 12-14 minuten gaar. De randen en de bodem van de koekjes zullen nu goudbruin zijn.
- Laat de koekjes ongeveer 5 minuten op de bakplaat liggen, en laat vervolgens verder afkoelen op een rooster.
- Maak nu het glazuur door de poedersuiker met het citroensap te mengen.
- Zorg dat de koekjes volledig afgekoeld zijn. Besprenkel deze nu met het glazuur. Laat het glazuur nu nog even uitharden.
Opmerkingen
Deze koekjes zullen ook heerlijk zijn met een andere soort jam. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen of aardbeien.