Suksessterte gulkake paastaart pasen
Grensoverschrijdend beslag,  Taart en gebak

Paastaart: suksessterte

Het is bijna Pasen, en daar hoort toch wel een lekkere paastaart bij. Ik vond deze typische Noorse taart, de suksessterte (succestaart), hier perfect bij passen. Deze taart heeft namelijk een mooie pastelgele kleur. En eieren staan bovendien centraal bij deze taart. De bodem lijkt op meringue, en de topping is een soort custardcrème. Een perfecte match, toch?

Deze taart, die ook wel gulkake (gele cake) wordt genoemd, wordt in Noorwegen niet alleen tijdens Pasen gegeten. Dat vind ik niet gek, want deze taart is erg lekker. De bodem is lekker licht en luchtig, en smaakt helemaal naar amandelen en hazelnoten. De topping is daarentegen weer erg romig. Hierdoor is het een mooi geheel.

Om deze taart nog iets meer op Pasen toe te spitsen vond ik het wel leuk om hem te decoreren met een vogelnestje van chocolade. Bovendien past pure chocolade heel goed bij deze taart. De taart is van zichzelf namelijk vrij zoet, dus wat pure chocolade kan geen kwaad. Zo’n nestje maak je vrij makkelijk zelf. Hiervoor moet je getempereerde chocolade in een dun straaltje op een ijskoude bakplaat spuiten. Je spuit meerdere stroken over elkaar heen, en haalt dit met een krabber van je bakplaat. Vervolgens rol je dit – voordat het hard geworden is – op tot een nestje. Hierna laat je het verder uitharden. Om geheel af te maken leg je er vervolgens nog wat paaseitjes in.

 
Vogelnest chocolade pasen
Chocolade vogelnestje pasen

Doordat de crème aardig wat boter bevat vult het taartje goed. Je kan deze taart dus gerust in wat kleinere stukjes snijden. Dat komt alleen maar goed uit, meer porties van dit lekkere gebakje. Je kan deze taart overigens ook prima van tevoren maken. Je kan hem goed een paar dagen bewaren.

Zoek je nog meer recepten voor Pasen, bijvoorbeeld voor bij het paasontbijt of de paasbrunch? Dan zijn deze recepten ook zeker aan te raden:

Suksessterte gulkake paastaart pasen

Noorse suksessterte

Deze taart is ongetwijfeld een groot succes. De bodem is lekker luchtig, en heeft door de amandelen en hazelnoten een heerlijke nootachtige smaak. De topping is daarentegen lekker romig. Met dit recept maak je een taartje met een diameter van circa 18 cm.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Bodem

  • 3 eiwitten
  • 55 gram gemalen hazelnoten
  • 55 gram gemalen amandelen (of amandelmeel)
  • 100 gram poedersuiker
  • snuf zout

Custard crème

  • 3 eigelen
  • ½ theelepel vanille extract (of gebruik een vanille stokje)
  • 75 gram slagroom
  • 75 gram suiker
  • 80 gram boter (kamertemperatuur)

Afwerking

  • chocoladeschaafsel (dit maak je makkelijk zelf door een reep chocolade met een dunschiller te snijden)
  • Optioneel: Vogelnestje van chocolade en paaseitjes (zie opmerkingen)

Instructies
 

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met een diameter van 18 cm met bakpapier, en vet de randen in met boter.
  • Klop de eiwitten, samen met een snuf zout, stijf.
  • Spatel nu voorzichtig de overige ingrediënten door het eiwit.
  • Stort dit mengsel in de springvorm, en verdeel het met je spatel.
  • Bak ongeveer 20-30 minuten totdat de bovenkant goudbruin lijkt. Laat de bodem nu volledig afkoelen. Haal deze niet uit de springvorm.

Topping

  • Doe de eigelen, vanille, suiker en slagroom in een steelpannetje, en verhit dit op laag tot middelhoog vuur. Haal van het vuur als de custard begint in te dikken. Let op dat je dit niet te lang verwarmt, dan gaat het ei namelijk stollen. Laat de room iets afkoelen.
  • Doe de boter in een beslagkom, en mix totdat je een mooie egale room hebt. Voeg nu geleidelijk de custard toe. Mix goed door totdat je een egaal geheel hebt.
  • Mocht je acetaatfolie hebben dan kun je de zijkanten van je springvorm hiermee bekleden. Daardoor wordt je taartje uiteindelijk mooi strak.
    Giet de custard nu op de bodem, en verdeel met een spatel over de bodem.
  • Laat de taart nu in de koelkast ongeveer 1 uur opstijven. De custard zal dan zijn vorm houden.

Afwerking

  • Haal de taart uit de springvorm, en plak het chocoladeschaafsel aan de zijkanten. Desgewenst kun je de taart nog verder decoreren met chocolade. Zoals bijvoorbeeld een chocoladenestje met paaseitjes.

Opmerkingen

Je zou prima nog een smaakmaker door de crème kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan cacao of wat sinaasappelrasp.
Wil je ook zelf chocolade vogelnestjes maken? Dit is erg gemakkelijk. Hiervoor moet je getempereerde chocolade in een dun straaltje op een ijskoude bakplaat spuiten. Je spuit meerdere banen (de takjes) over elkaar heen, en haalt dit met een krabber van je bakplaat. Vervolgens rol je dit – voordat het hard geworden is – op tot een nestje. Hierna laat je het verder uitharden. 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept