Ga terug
Suksessterte gulkake paastaart pasen

Noorse suksessterte

Deze taart is ongetwijfeld een groot succes. De bodem is lekker luchtig, en heeft door de amandelen en hazelnoten een heerlijke nootachtige smaak. De topping is daarentegen lekker romig. Met dit recept maak je een taartje met een diameter van circa 18 cm.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Bodem

  • 3 eiwitten
  • 55 gram gemalen hazelnoten
  • 55 gram gemalen amandelen (of amandelmeel)
  • 100 gram poedersuiker
  • snuf zout

Custard crème

  • 3 eigelen
  • ½ theelepel vanille extract (of gebruik een vanille stokje)
  • 75 gram slagroom
  • 75 gram suiker
  • 80 gram boter (kamertemperatuur)

Afwerking

  • chocoladeschaafsel (dit maak je makkelijk zelf door een reep chocolade met een dunschiller te snijden)
  • Optioneel: Vogelnestje van chocolade en paaseitjes (zie opmerkingen)

Instructies
 

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met een diameter van 18 cm met bakpapier, en vet de randen in met boter.
  • Klop de eiwitten, samen met een snuf zout, stijf.
  • Spatel nu voorzichtig de overige ingrediënten door het eiwit.
  • Stort dit mengsel in de springvorm, en verdeel het met je spatel.
  • Bak ongeveer 20-30 minuten totdat de bovenkant goudbruin lijkt. Laat de bodem nu volledig afkoelen. Haal deze niet uit de springvorm.

Topping

  • Doe de eigelen, vanille, suiker en slagroom in een steelpannetje, en verhit dit op laag tot middelhoog vuur. Haal van het vuur als de custard begint in te dikken. Let op dat je dit niet te lang verwarmt, dan gaat het ei namelijk stollen. Laat de room iets afkoelen.
  • Doe de boter in een beslagkom, en mix totdat je een mooie egale room hebt. Voeg nu geleidelijk de custard toe. Mix goed door totdat je een egaal geheel hebt.
  • Mocht je acetaatfolie hebben dan kun je de zijkanten van je springvorm hiermee bekleden. Daardoor wordt je taartje uiteindelijk mooi strak.
    Giet de custard nu op de bodem, en verdeel met een spatel over de bodem.
  • Laat de taart nu in de koelkast ongeveer 1 uur opstijven. De custard zal dan zijn vorm houden.

Afwerking

  • Haal de taart uit de springvorm, en plak het chocoladeschaafsel aan de zijkanten. Desgewenst kun je de taart nog verder decoreren met chocolade. Zoals bijvoorbeeld een chocoladenestje met paaseitjes.

Opmerkingen

Je zou prima nog een smaakmaker door de crème kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan cacao of wat sinaasappelrasp.
Wil je ook zelf chocolade vogelnestjes maken? Dit is erg gemakkelijk. Hiervoor moet je getempereerde chocolade in een dun straaltje op een ijskoude bakplaat spuiten. Je spuit meerdere banen (de takjes) over elkaar heen, en haalt dit met een krabber van je bakplaat. Vervolgens rol je dit - voordat het hard geworden is - op tot een nestje. Hierna laat je het verder uitharden.