
Havermoutkoeken met rode bessen en amandelspijs
Ik ben dol op rode bessen. Ik eet ze graag zo, maar ik hou er ook van om hier mee te bakken. Deze rode bessen (ook wel aalbessen) zijn heerlijk zuur, en zorgen er vaak voor dat je baksels niet overmatig zoet worden. Zo ook bij deze havermoutkoeken.
Bij mijn ouders stond vroeger altijd een groot aantal aalbessenstruiken in de tuin. Deze besjes werden in de zomer dan ook volop gegeten. Daarnaast werd ook een aardige portie jam gemaakt, en ging er nog een deel de vriezer in. Er werd alleen eigenlijk niet eens zo veel mee gebakken. Tijd om die gemiste kans in te halen.
Deze havermoutkoeken zijn makkelijk te maken, en goed om bij de koffie of thee te serveren. Ze zijn ook goed in te vriezen. Dus heb je onverwacht bezoek? Dan kan je heel goed deze koeken uit de vriezer trekken, en na het ontdooien weer even kort opwarmen in de oven. Net alsof je weer versgebakken gebak hebt.
Om deze koek net wat luxer te maken had ik ook nog wat amandelspijs toegevoegd. Dit kun je trouwens ook prima weglaten als je het bijvoorbeeld wat gezonder wil maken. Ik vond de combinatie van aalbessen en amandelen alleen wel erg lekker. Zelf zou ik het de volgende keer daarom zeker weer doen.
Je kan er trouwens ook voor kiezen om niet aalbessen te gebruiken in dit recept, maar bijvoorbeeld frambozen, bramen of bosbessen. Maar net welk fruit in seizoen is, of er lekker uitziet. Ook kan je gerust nog wat extra noten toevoegen als topping. Kortom, je kan hier makkelijk mee variëren.
Ik vind het altijd ideaal om gelijk een grotere hoeveelheid koeken in een bakblik te maken. Lekker makkelijk te maken, en handig voor onderweg. Deze plaatcake met bramen en kokos lijkt wel een beetje op deze havermoutkoek. Ook deze magic cookie bars kan ik zeker aanraden.

Havermoutkoeken met rode bessen en amandelspijs
Ingrediënten
Rode bessen vulling
- 400 gram rode bessen (ook wel aalbessen genoemd)
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels maizena
Koekdeeg
- 170 gram boter (kamertemperatuur)
- 180 gram lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- 120 gram havermout
- 180 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- citroenrasp van halve citroen
Optioneel
- handje grof gesneden amandelen
- 100 - 150 gram amandelspijs (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
Instructies
- Doe de rode bessen samen met de suiker in een steelpannetje, en breng aan de kook. Voeg als het kookt ook de maizena toe, en laat even doorkoken totdat het bessenmengsel wat is ingedikt.
- Verwarm nu de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakblik van 20x20 cm met bakpapier.
- Mix de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout door elkaar. Als dit gemengd is meng voeg je ook de overige ingrediënten toe. Kneed dit even door. Uiteindelijk heb je een kruimeldeeg.
- Doe nu ⅔ van het deeg in je bakblik. Druk dit allemaal met de onderkant van een lepel aan.
- Mocht je amandelspijs willen toevoegen dan verdeel je nu kleine blokjes amandelspijs over de bodem van het bakblik.
- Verdeel nu ook de rode bessen over de bodem. Hierna verdeel je het overgebleven ⅓ van het koekdeeg over je bakblik. Nu kan je er ook nog wat grof gesneden amandelen over verdelen.
- Bak het in ongeveer 30-40 minuten gaar. Laat even afkoelen, en verdeel in stukken.
One Comment
Zama
Ik heb ze geprobeerd met een roodfruitmix en vomd het erg lekker. De spijs maakt het lekker smeuïg en geeft iets extra’s.
Groetjes zama