
Maple pecan cookies
Na onze vakantie in Canada was ik volop geïnspireerd om te gaan bakken met maple syrup. Maple syrup, ahornsiroop of esdoornsiroop vind je namelijk overal in Canada, het land staat hier bekend om. Het wordt daar dan ook geproduceerd. Je treft het niet alleen in zoete baksels, zoals broodjes en cookies, maar ook in hartige creaties, zoals gemarineerde zalm. Zelf ben ik er ook gek op om maple syrup in hartige gerechten te verwerken. Zoete aardappeltjes uit de oven met een marinade van miso en maple syrup vind ik bijvoorbeeld verrukkelijk. Ook voor deze gerookte wortel gebruik is wat maple syrup.
Maple syrup hebben we eigenlijk altijd wel in huis. Het goedje is namelijk ook heel erg lekker door de yoghurt. Of om over deze pandan pancakes of gebakken havermout te gieten. Vooral Marcel zorgt ervoor dat zo’n fles binnen de kortste keren op is. Tegenwoordig haal ik dit in literflessen. Dan is er altijd nog wel wat over om mee te bakken. In dit geval zijn dat deze maple pecan cookies geworden.
Deze koekjes heb ik op mijn werk getrakteerd toen ik kenbaar maakte dat ik deze blog was begonnen. Heel handig, gelijk een stukje promotie. De koekjes waren zeker in de smaak gevallen. Ik dacht dat ik veel te veel koekjes mee genomen had. De grote koektrommel die ik mee had was alleen binnen de kortste keren geheel leeg.
De koekjes lijken als je ze net uit de oven haalt nog niet gaar te zijn. Dit hoort zo. Ze garen nog wel een beetje na, en blijven dan heerlijk ‘chewy’ aan de binnenkant. Een koekje uit de supermarkt is niet te vergelijken met deze creatie. Voor de variatie kan ik – om maar in de Canadese/Amerikaanse sferen te blijven – ook deze PB&J koekjes of chocolade tahini whoopies aanraden.

Maple pecan cookies
Ingrediënten
Koekjes
- 115 gram boter (kamertemperatuur)
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 80 ml maple syrup
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel maple extract
- 1 ei
- 280 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
- 150 gram pecannoten
Glazuur
- 30 gram boter
- 80 ml maple syrup
- 100 gram poeder suiker
- ½ theelepel kaneel
- snuf zout
Instructies
Koekjes
- Doe de bruine basterdsuiker en boter in een beslagkom en mix tot een romig geheel.
- Voeg nu het ei, maple syrup, maple extract en het vanille extract toe. Meng door elkaar.
- Meng de bloem, hbaking soda en het zout. Voeg dit ook toe aan de beslagkom, en meng alles goed door elkaar.
- Nu kan je ook de pecannoten toevoegen. Meng alles door elkaar.
- Dek je beslagkom af, en zet 2 uurtjes in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat.
- Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
- Bak de koekjes nu ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Glazuur
- Neem een steelpannetje en doe hier de maple syrup en boter in. Laat de boter smelten.
- Haal van het vuur, en meng nu alle ingrediënten door elkaar.
- Doe met een theelepeltje wat glazuur over de koekjes. Laat dit vervolgens in ieder geval een uurtje uitharden.
Opmerkingen
2 Comments
Rudolf
Het recept op zich ziet er heerlijk uit, maar ik lust geen chewy koekjes. Heb in zowel Californië en Oklahoma gewoond en vond al die chewy koekjes afschuwelijk. Bij mij moet een koekje van binnen en buiten bros en krokant zijn. Moet ik dan wat meer bakpoeder in dit recept gebruiken of ze langer in de oven laten staan?
Irene
Hallo Rudolf,
Bedankt voor je reactie! En leuk dat je de koekjes in basis lekker vindt lijken.
Als je niet van chewy koekjes houdt dan kun je de koekjes inderdaad wat langer in de oven bakken. Dan worden ze helemaal krokant. En zijn ze ongetwijfeld ook erg lekker!
Veel succes, en ben benieuwd hoe ze smaken!