
Kastanje dadel bonbons
Een dag geen chocolade eten komt bij mij uiterst zelden voor. Doorgaans eet ik ’s avonds bij een kopje thee nog altijd wel een lekker stukje chocolade. Het liefst een pure variant, of een lekker bonbonnetje. Helemaal leuk als het zelfgemaakte bonbons zijn. Deze bonbons, of truffels, met kastanje en dadels vallen bij ons thuis zeker in de smaak.
Het is altijd handig om wat bonbons in huis te hebben. Als je zin hebt in wat lekkers, maar niet gelijk gebak wil eten, is dit ideaal. Daarnaast zijn deze bonbons ook nog niet zo slecht voor je. Er zit relatief weinig suiker in. De dadels en kastanjes zorgen er namelijk voor dat de bonbons zoet van smaak zijn.
Deze bonbons zijn makkelijk zelf te maken. Voordat je ze in de chocolade dipt moet je alleen wel zorgen dat de vulling goed koud is. Je wil namelijk niet dat je bonbons geheel uit elkaar vallen.
Hou je niet zo van pure chocolade? Dan kan je deze bonbons ook gerust met melkchocolade maken.
Liefhebber van chocolade? Maak ook eens deze kokos bonbons. Of probeer eens deze chocoladekoekjes met tahini.

Kastanje dadel bonbons
Ingrediënten
- 100 gram kastanjes (gekookte kastanjes)*
- 50 gram dadels
- 10-15 geroosterde hazelnoten
- 10 gram cacaopoeder
- 10 gram boter
- 10 gram poedersuiker
- 120 gram (pure) chocolade
- grof zeezout
Instructies
- Pureer de kastanjes en dadels in een blender, of met een staafmixer. Mix de cacao, boter en poedersuiker hier ook doorheen totdat je een egaal mengsel hebt.
- Maak bolletjes van dit mengsel, waarbij je een hazelnoot in het midden plaatst.
- Stop de bolletjes nu in de vriezer, en laat volledig bevriezen. Dit duurt ongeveer 1-2 uur. Ik maak dit overigens vaak al de dag van te voren klaar. Dan is het zeker goed bevroren.
- Leg een vel bakpapier klaar op een plaat.
- Tempereer de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd.
- Haal de bolletjes uit de vriezer. Rol deze door de chocolade. Gebruik hiervoor een speciale vorkje voor het werken met chocolade, of een gewoon klein vorkje.
- Leg de bolletjes vervolgens op het bakpapier. Stooi er direct nog wat grof zeezout overheen. Laat de bolletjes vervolgens uitharden. Wacht met het opeten totdat de chocolade volledig hard is.
One Comment
Arnold
Ze waren erg geslaagd dankzij het duidelijke recept. We hebben ze trouwens ook met een amandel geprobeerd, ook heel goed. Verder hele mooie foto’s, complimenten! Binnenkort nog eens iets proberen. Gr. Arnold