Slof cake met passievrucht en meringue
Taart en gebak

Passievruchten meringue slof met macadamia

Ik was in de stemming voor een lekker zomers gebakje. Gelijk denk ik aan passievruchten. Sloffengebak leek me verder een goede basis. Doorgaans wordt daarbij amandelspijs gebruikt. Het leek mij leuk om dit eens wat anders aan te pakken, en juist een andere notensoort te gebruiken, in dit geval de macadamia. Je maakt deze spijs net zoals amandelspiijs, maar je raad het al, niet met amandel maar met macadamias. Het lijkt me ook lekker om een beetje kokos aan de spijs toe te voegen. Dit ga ik de volgende keer doen.

De meringue zorgt ervoor dat deze slof er prachtig uitziet. En de smaken passen perfect bij elkaar. Heb jij ook zin een tropisch gebakje? Dan is dit recept misschien wel iets voor jou.

Voor de beste smaak maak je de macadamiaspijs het beste al een dag van te voren.

Slof cake met passievrucht en meringue
Meringue toppen gebrand

De meringue zorgt ervoor dat deze slof er prachtig uitziet. En de smaken passen perfect bij elkaar. Heb jij ook zin een tropisch gebakje? Dan is dit recept misschien wel iets voor jou.

Voor de beste smaak maak je de macadamiaspijs het beste al een dag van te voren.

Slof cake met passievrucht en meringue
Slof cake met passievrucht en meringue

Passievruchten meringue slof met macadamia

Met dit recept maak je een heerlijke zomerse slof. Geniet ervan!

Ingrediënten
  

Macadamiaspijs

  • 65 gram macadamia's (je kan ze indien gewenst van tevoren ook even roosteren voor extra smaak)
  • 65 gram suiker
  • 1 klein ei (verdeel het ei in twee delen, en bewaar een helft in de koelkast voor wanneer je de sloffenbodem verder afmaakt)
  • ½ theelepel limoenrasp
  • snuf zout

Sloffenbodem

  • 60 gram tarwebloem
  • 60 gram Zeeuwse bloem (mocht je dit niet kunnen vinden dan kun je dit ook vervangen door tarwebloem)
  • ½ eierdooier
  • 50 gram suiker
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 90 gram boter (zorg dat de boter op kamertemperatuur is)
  • 1 theelepel limoenrasp
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 40 ml water
  • 150 gram suiker
  • snuf zout

Passievruchtencurd

  • 150 gram passievruchtencurd (zie opmerkingen voor het recept)

Instructies
 

Macadamiaspijs

  • Maal de macadamia's, samen met de suiker en de limoenrasp, fijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een blender of keukenmachine. Voeg ook een snuf zout toe.
  • Voeg nu ook een half ei toe, en mix verder totdat het een samenhangend geheel is.
  • Maak er nu een bal van, en rol dit op in vershoudfolie.
  • Stop de macadamiaspijs nu in de koelkast, en laat een aantal uren, en bij voorkeur een nachtje, staan.

Sloffenbodem

  • Doe alle ingrediënten in een kom, en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bal van en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg nu een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng – alleen als dit nodig is – een half ei met de macadamiaspijs om het iets smeerbaarder te maken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, en vet een sloffenring van 24 cm in.
  • Bestrooi je aanrecht met bloem. Haal nu het deeg uit de koelkast, en rol met een bebloemde deegroller uit tot een hoogte van ongeveer 8 mm. Zorg dat deze deegplak ongeveer de vorm van de sloffenring heeft, en druk de sloffenring in het deeg.
  • Vervoer nu het sloffendeeg, inclusief de sloffenring, naar je bakplaat.
  • Verdeel nu de spijs over het sloffendeeg. Zorg dat je ongeveer 1 cm rondom de rand vrijlaat.
  • Bak in circa 25 minuten goudbruin.
  • Laat de sloffenbodem even afkoelen voordat je de sloffenring weghaalt. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je de slof verder afwerkt.

Meringue

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
  • Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Doe ondertussen de eiwitten in je keukenmachine of in een beslagkom. Wanneer de suikersiroop 114 °C heeft bereikt begin je met het opkloppen van je de eiwitten en de snuf zout. Dit kan op hoge snelheid.
  • Wanneer de suikersiroop 118 °C heeft bereikt haal je het pannetje van het vuur.
  • Verlaag de snelheid van je mixer of keukenmachine, en voeg de suikersiroop langzaam in een dunne straal toe aan de eiwitten. Verhoog de snelheid weer als de suikersiroop helemaal is toegevoegd.
  • Klop door totdat de meringue is afgekoeld. Als de meringue lauw is kan je stoppen met kloppen.

Afwerking

  • Smeer een laag passievruchten curd over je sloffenbodem. Hou ongeveer 1 cm rondom de rand vrij.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Verdeel nu de meringue over de slof.
  • Brand de pieken van de meringue met een gasbrander bruin. Als je geen gasbrander hebt kun je de slof ook kort onder de gril in de oven zetten.

Opmerkingen

Macadamiaspijs: Zorg ervoor dat je deze spijs ruim van tevoren maakt. Dan wordt hij extra smaakvol. Bewaar deze in de koelkast totdat je hem nodig hebt.
Passievruchten curd: Wil je weten hoe je de passievruchten curd moet maken, ga dan naar dit recept. Voor deze slof heb je ongeveer een halve hoeveelheid uit het recept voor passievruchten curd nodig. Als je de curd iets steviger wil voor deze slof dan kun je nog een half blaadje gelatine toevoegen. Zorg wel dat je dit al toevoegt tijdens het maken van de curd. Het in koud water geweekte gelatineblaadje moet je namelijk toevoegen aan de nog hete curd.
Hou je niet van passievruchten of macadamia’s? Dan kun je ook een ander type fruit of noten gebruiken, en er een eigen draai aan geven.
Maak gerust meer macadamiaspijs of sloffendeeg. Dit kun je namelijk ook prima invriezen. Vaak maak ik twee keer zoveel van beide. Zo maak je de volgende keer snel nog een slof.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept