Pot passievruchten curd
Jams en sauzen

Passievruchten curd

Ik ben gek op passievruchten. Het doet mij altijd aan de zomer denken. Ook wanneer het buiten guur weer is, haal je hiermee weer een zonnestraaltje in huis. Alhoewel de passievrucht op zichzelf al heerlijk is, ben ik al helemaal spatelgek op de combinatie met romige pure chocolade. Zo kan je met deze passievruchtencurd eenvoudig lekkere chocoladekoekjes maken. En kan je deze als vulling gebruiken voor macarons. Eet het met scones of maak sloffengebak met een tropisch tintje. Kortom, dit recept voor passievruchtencurd kan je in ontzettend veel gebak verwerken. En als je nog wat over hebt, doe gewoon het in de yoghurt. Of snoep zo een lepeltje weg😉

Passievrucht curd jam

Lemon curd kan je gewoon in de supermarkt kopen. Dit is alleen niet het geval voor passievruchtencurd. Je kan overigens van allerlei soorten fruit heel eenvoudig zelf curd maken. Ik laat je in dit recept zien hoe dit moet.

Zelf vind ik het trouwens lekker om nog een beetje limoensap door de curd te doen. Dit maakt het geheel net iets frisser. Vooral omdat ik deze curd vaak toch al in zoete creaties verwerkt.

Wil je de passievruchtencurd enige tijd bewaren? Zorg dan dat je deze in een steriele pot stopt, en deze vervolgens afsluit op het moment dat de curd nog warm is.

Pot passievruchten curd

Passievruchtencurd

Met dit recept maak je een flinke pot passievruchtencurd. Heerlijk om in gebak te verwerken, of om bij scones te serveren.

Ingrediënten
  

  • 150 gram passievruchtenpulp
  • 90 gram boter
  • 110 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • 1/2 limoen (of citroen)

Instructies
 

  • Doe de suiker, boter, passievruchtenpulp en het sap van een halve limoen in een steelpannetje.
  • Verwarm dit allen op middelhoog vuur totdat de boter gesmolten is, en de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
  • Klop de eierdooiers ondertussen in een aparte kom los.
  • Giet een deel (ongeveer de helft) van het passievruchtenmengsel rustig en al roerend bij de eierdooiers.
  • Zet het vuur laag, en doe vervolgens het mengsel met de eierdooiers weer terug in de steelpan.
  • Verwarm dit nu - terwijl je continu met een pollepel door het geheel roert - tot ongeveer 80 graden. Dit is wanneer de curd dikker begint te worden. Als je geen thermometer hebt dan kun je aan de achterzijde van je pollepel met je vinger een streep trekken. Als deze blijft staan is je curd klaar. Verhit het mengsel in ieder geval niet te lang. Als het mengsel heter wordt dan gaat je ei stollen, en krijg je stukjes in je curd.
  • Giet nu de curd in een steriele pot, en sluit deze af wanneer de curd nog heet is. Nu zal de pot vacuum trekken, en kan je de curd een aantal weken in de koelkast bewaren.

Opmerkingen

Tip: Bang dat je de curd te snel verhit, en het ei laat stollen? Dan kun je er ook voor kiezen om de curd au-bain-marie te verhitten. Dit doe je door een hittebestendige kom boven een pan met kokend water te houden. Verder kun je dezelfde aanpak aanhouden. Op deze manier is de kans namelijk kleiner dat je je curd te lang verhit. Het duurt alleen wel net wat langer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept