Goudbruine versgebakken scones met karnemelk
Brood,  Ontbijt en lunch

Scones

Mijn moeder heeft een aantal keer heerlijke scones gemaakt, welke gevuld waren met allerlei gedroogd fruit. Iedere keer ben ik van plan om ze ook zelf te maken. Maar op één of andere manier was het er nooit van gekomen. Recentelijk was ik samen met Marcel en zijn broertje een aantal dagen naar Ierland. In Ierland kon je ze niet missen. Scones, in allerlei vormen en smaken. Iedere ochtend kregen we in ons hotelletje scones met jam voorgeschoteld. En iedere bakker had wel een aardig assortiment liggen.

Nadat we weer terug in Nederland waren moest ik ze nu ook zelf maken. Sindsdien heb ik meerdere sconerecepten uitgeprobeerd totdat ik voor mijn gevoel op de perfecte samenstelling ben gekomen. Niet te droog, maar ook niet te plakkerig. En het mooie aan scones? Ze zijn super simpel om te maken, en doordat ze niet overheersend zijn qua smaak kan je eenvoudig allerlei varianten maken. Denk hierbij niet alleen aan zoete varianten. Ik vind ze persoonlijk misschien nog wel heeft meest verslavend in een hartige uitvoering.

De karnemelk zorgt ervoor dat de scones lekker fris, en zeker niet droog, zijn. Ik voeg nooit veel suiker toe. Vaak doe je er toch nog wel een flinke klodder jam of curd bij, en krijg je je nodige portie suiker op die manier wel binnen.

De klassieke combinatie is om scones te eten met clotted cream, een soort ingedikte room. Nu kon ik dit niet vinden in onze plaatselijke supermarkt. Je kan clotted cream zelf maken, maar voor het gemak heb ik dit vervangen door Griekse yoghurt. Dit was ook erg lekker. Deze heerlijke scones zet je zo snel op tafel.

 

Goudbruine versgebakken scones met karnemelk

Scones op basis van karnemelk

Dit zijn heerlijke frisse scones die perfect zijn met allerlei toppings. Ideaal voor bij het ontbijt, brunch of high tea. Met dit recept bak je ongeveer 8 scones.

Ingrediënten
  

  • 350 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 1/4 theelepel baking soda (1 gram)
  • 1/2 theelepel zout
  • 90 gram koude boter
  • 1 ei (deze moet koud zijn)
  • 225 ml karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
  • Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
  • Meng de karnemelk en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
  • Meng alles goed door elkaar met een vork.
  • Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
  • Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
  • Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
  • Bak de scones nu in ongeveer 20 minuutjes goudbruin.
  • Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst. Heerlijk met een jam en/of room.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept