
Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
Carrot cake is een echte Amerikaanse klassieker. Een heerlijke kruidige cake gemaakt van geraspte wortelen met een frosting van roomkaas. Een onwijs lekkere taart. Voorheen haalde ik regelmatig één of meerdere stukjes carrot cake bij de bakker in Rotterdam. Die haalde ik dan bij Koekela, een tentje dat ook wel bekend staat om haar verrukkelijke carrot cake. De versie van de Koekela is zeker erg goed. Inmiddels vind ik alleen mijn eigen versie misschien nog wel beter. Een betere carrot cake heb ik tot nu toe nooit gehad. En ik heb inmiddels al behoorlijk wat ‘onderzoek’ verricht in mijn leven.
In deze carrot cake zit niet alleen geraspte wortel, maar ook geraspte pastinaak. Deze twee groenten zorgen ervoor dat de cake lekker sappig is, en geven bovendien al een lekkere zoete smaak. Kaneel, nootmuskaat, sinaasappel en gember maken de cake verder lekker kruidig. Om het geheel wat frisser te maken heb ik ook cranberry’s en gele rozijnen toegevoegd. Niet alleen door rozijnen door het cakebeslag te doen, maar ook door een laag cranberrycompote als vulling voor de taart te gebruiken. Dit was een perfecte ontdekking, en ga ik in de toekomst ook zeker niet meer weglaten. Misschien doe ik in de toekomst nog wel eens een andere soort compote. In ieder geval ideeën genoeg die vast nog wel eens een plaats krijgen op mijn blog.
Ondanks dat er walnoten, wortel en pastinaak in deze taart gaan is hij niet gezond te noemen. Maar dat maakt in dit geval denk ik ook niet uit. Iedere hap van deze taart is namelijk de moeite waard. Ik heb deze taart gebakken toen mijn broer en zijn vriendin op bezoek kwamen. Door hen werd bevestigd dat dit de beste carrot cake ooit is. Het recept werd dan ook meteen opgeëist, en uiteraard met liefde gedeeld.
Ik heb als decoratie ook nog wat gesuikerde cranberry’s op de taart geplaatst. Anders is de taart ook zo kaal. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft ook gelijk aan wat je in de taart kan verwachten. En als je nog wat cranberry’s over hebt zijn ze ook lekker om zo weg te snoepen.


Als je van dit type cake houdt kan ik trouwens ook deze sticky toffee cake aanraden. Deze is ook lekker smeuïg en kruidig. Of blijf in de Amerikaanse sferen, en probeer eens deze P&J koekjes, of deze magic cookie bars.

Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
Ingrediënten
Cake
- 125 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel nootmuskaat
- snuf zout
- 2 eieren
- 90 ml zonnebloemolie
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- ½ theelepel vanille extract
- 75 gram geraspte wortel
- 75 gram geraspte pastinaak
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- sinaasappelrasp van ½ sinaasappel
- handje gele rozijnen (naar smaak)
- handje verkruimelde walnoten (naar smaak)
Roomkaasfrosting
- 150 gram roomkaas (Philadelphia)
- 50 gram Griekse yoghurt
- 75 gram boter (kamertemperatuur)
- 175 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille extract
Gesuikerde cranberry's
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels water (sinaasappelsap is ook lekker)
- 50 gram cranberry's
- 2 eetlepels kristalsuiker
Cranberrycompote
- 175 gram cranberry's
- 50 gram suiker
- 1 sinaasappel (rasp en sap)
Instructies
Gesuikerde cranberry's
- Meng de honing en het water. Voeg hier de cranberry's aan toe, en laat dit een paar uur (of langer) intrekken.
- Haal de cranberry's uit de siroop, en rol ze in kristalsuiker.
Cranberrycompote
- Doe de suiker en cranberry's samen met het sap van de sinaasappel in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg ook de sinaasappelrasp toe.
- Laat het geheel een aantal minuten rustig doorkoken totdat het wat ingedikt is, en de gewenste dikte heeft. Haal het steelpannetje van het vuur, en laat het geheel afkoelen.
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een bakvorm van 15 cm met bakpapier, en vet de randen in met wat boter of olie.
- Neem een kom en doe hier de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, gember, nootmuskaat en zout in. Meng dit goed door elkaar.
- Doe in een andere kom de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, suiker en vanille extract. Meng even door elkaar, en voeg vervolgens ook de wortel en pastinaak toe. Roer dit door elkaar, en voeg tot slot nog de Griekse yoghurt, rozijnen, walnoten en de sinaasappelrasp toe. Meng dit kort.
- Voeg nu de droge ingrediënten (het bloemmengsel) toe aan de kom met natte ingrediënten. Meng dit allemaal goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in zitten.
- Stort het beslag in je bakvorm. Bak de carrot cake in circa 50 minuten gaar. Als je een satéprikker in de cake prikt, en hij er schoon uitkomt, dan is de cake klaar.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit te vorm haalt, en doormidden snijdt.
Roomkaasfrosting
- Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix het door elkaar. Als het er mooi romig en glad uitziet is het klaar.
Afwerking
- Haal de afgekoelde carrot cake uit de taartvorm, en snijd deze horizontaal door midden. Verdeel een laag van de roomkaasfrosting over de onderste taarthelft. Schep hier vervolgens ook een aantal lepels cranberrycompote op. Verdeel dit ook over de taarthelft, maar zorg dat je niet helemaal tot aan de rand van de taart gaat. Leg vervolgens de bovenkant van de taart hier weer bovenop.
- Verdeel de roomkaas verder geheel over de taart, zodat deze uiteindelijk helemaal bedekt is. Ik gebruik hiervoor een paletmes om de taart wat netjes af te werken.
- Verdeel tot slot ook de gesuikerde cranberry's over de taart.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Mille feuille met bloedsinaasappel en hibiscus
december 17, 2024
Baghrir (duizend gaten pannenkoeken)
april 20, 2023
One Comment
Emmy Zantingh
Bijzonder lekker!