Ga terug
carrot cake cranberry pastinaak

Carrot cake met pastinaak en cranberry's

Met dit recept maak je een schattig taartje van 15 cm. Precies genoeg voor 6 stukjes. Geen gek idee om een groter formaat te bakken. Deze is namelijk binnen de kortste keren op.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Cake

  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 75 gram geraspte wortel
  • 75 gram geraspte pastinaak
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • sinaasappelrasp van ½ sinaasappel
  • handje gele rozijnen (naar smaak)
  • handje verkruimelde walnoten (naar smaak)

Roomkaasfrosting

  • 150 gram roomkaas (Philadelphia)
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram boter (kamertemperatuur)
  • 175 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract

Gesuikerde cranberry's

  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels water (sinaasappelsap is ook lekker)
  • 50 gram cranberry's
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Cranberrycompote

  • 175 gram cranberry's
  • 50 gram suiker
  • 1 sinaasappel (rasp en sap)

Instructies
 

Gesuikerde cranberry's

  • Meng de honing en het water. Voeg hier de cranberry's aan toe, en laat dit een paar uur (of langer) intrekken.
  • Haal de cranberry's uit de siroop, en rol ze in kristalsuiker.

Cranberrycompote

  • Doe de suiker en cranberry's samen met het sap van de sinaasappel in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg ook de sinaasappelrasp toe.
  • Laat het geheel een aantal minuten rustig doorkoken totdat het wat ingedikt is, en de gewenste dikte heeft. Haal het steelpannetje van het vuur, en laat het geheel afkoelen.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een bakvorm van 15 cm met bakpapier, en vet de randen in met wat boter of olie.
  • Neem een kom en doe hier de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, gember, nootmuskaat en zout in. Meng dit goed door elkaar.
  • Doe in een andere kom de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, suiker en vanille extract. Meng even door elkaar, en voeg vervolgens ook de wortel en pastinaak toe. Roer dit door elkaar, en voeg tot slot nog de Griekse yoghurt, rozijnen, walnoten en de sinaasappelrasp toe. Meng dit kort.
  • Voeg nu de droge ingrediënten (het bloemmengsel) toe aan de kom met natte ingrediënten. Meng dit allemaal goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in zitten.
  • Stort het beslag in je bakvorm. Bak de carrot cake in circa 50 minuten gaar. Als je een satéprikker in de cake prikt, en hij er schoon uitkomt, dan is de cake klaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit te vorm haalt, en doormidden snijdt.

Roomkaasfrosting

  • Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix het door elkaar. Als het er mooi romig en glad uitziet is het klaar.

Afwerking

  • Haal de afgekoelde carrot cake uit de taartvorm, en snijd deze horizontaal door midden. Verdeel een laag van de roomkaasfrosting over de onderste taarthelft. Schep hier vervolgens ook een aantal lepels cranberrycompote op. Verdeel dit ook over de taarthelft, maar zorg dat je niet helemaal tot aan de rand van de taart gaat. Leg vervolgens de bovenkant van de taart hier weer bovenop.
  • Verdeel de roomkaas verder geheel over de taart, zodat deze uiteindelijk helemaal bedekt is. Ik gebruik hiervoor een paletmes om de taart wat netjes af te werken.
  • Verdeel tot slot ook de gesuikerde cranberry's over de taart.

Opmerkingen

Cranberrycompote en/of gesuikerde cranberry's over? Geen probleem, dit is ook erg lekker om bij een toetje te eten.
Mocht je niet zo'n fan zijn van cranberry's dan is deze taart ook nog steeds verrukkelijk zonder. Of pas het recept aan, en voeg bijvoorbeeld een sinaasappelcompote en/of extra noten toe.
Dit recept is voor een bescheiden taartje van 15 cm. Ik kan mij voorstellen dat je een grotere taart wil maken. Pas dan wel even de hoeveelheden aan. Ook kan het zijn dat de taart dan iets langer moet bakken.