Ga terug
chocoladetaart biggetje modder chocolade courgette rozemarijn nutella kersen

Courgette chocoladetaart met rozemarijn en nutella

Dit is een perfecte taart voor een verjaardag! Hij is erg feestelijk door de biggetjes erbovenop. Niet alleen ziet deze taart er mooi uit, maar deze is ook nog eens verrukkelijk. De chocolade, rozemarijn en nutella zijn heerlijk in deze taart.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Courgette chocoladetaart

  • 250 gram bloem
  • 60 gram cacao
  • 2 theelepels baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 150 gram suiker
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 75 gram zure room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1-2 theelepels verse rozemarijn (fijngesneden)
  • 320 gram courgette (geraspt)
  • 175 gram pure chocoladedruppels

Nutella botercrème

  • 3 eiwitten
  • 180 gram suiker
  • 270 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract of pasta
  • 4 eetlepels nutella (of meer)

Ganache

  • 120 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom

Extra voor afwerking

  • roze modeleerfondant
  • 200 gram uitgelekte kersen uit een pot (of frambozen)

Instructies
 

Courgette chocoladetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed de bodem van een drietal ronde bakvormen met een diameter van 20 cm met bakpapier. Vet de randen in met een beetje zonnebloemolie.
  • Doe de bloem, cacao, baking soda, bakpoeder en zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar.
  • Doe in een andere kom de zonnebloemolie, suiker, lichtbruine basterdsuiker, donkerbruine basterdsuiker, eieren, zure room, vanille, rozemarijn en geraspte courgette. Mix dit met een mixer door totdat alles goed gemengd is. Voeg dit nu toe aan het bloemmengsel. Mix weer door totdat alles gemengd is. Voeg als laatste ook de chocoladedruppels toe, en spatel dit er doorheen.
  • Verdeel het beslag over de taartbodems. Bak dit circa 20-25 minuten gaar. Je kan er dan een satéprikker droog uithalen. Laat de taart nu afkoelen.

Nutella botercréme

  • Verhit de eiwitten samen met de suiker au-bain-marie. Roer dit met een garde goed door. Verwarm dit tot ongeveer 60. De suiker moet nu opgelost zijn. Zorg dat dit niet warmer wordt. Anders gaat het ei stollen.
  • Haal van het vuur, en schenk het mengsel in een kom (van je keukenmachine). Mix op hoge snelheid door totdat het opgeklopt en stijf is. De massa zal nu ook al redelijk afgekoeld zijn. Werk pas verder als je schuim is afgekoeld tot ongeveer kamertemperatuur.
  • Voeg vervolgens de boter in kleine delen toe. Gebruik hiervoor de vlinderhaak van je keukenmachine. Of spatel dit erdoor. Voeg pas meer boter toe als dit opgenomen is. Ga door totdat alle boter is toegevoegd. Voeg vervolgens ook de nutella en vanille - op dezelfde manier- toe. Mix dit nog even op lage snelheid door.
  • Doe de botercréme vervolgens in een spuitzak.
  • Bewaar de botercréme in de koelkast totdat je de taart verder afwerkt. Het is makkelijker als deze massa al iets is afgekoeld. Zorg er alleen voor dat de créme alleen niet te koud, en dus te stijf, wordt.

In elkaar zetten van de taart

  • Heb je een draaiplateau? Plaats je taart hier dan op.
  • Besmeer de eerste laag van de chocoladetaart met een laagje botercréme. Verdeel hier de helft van de uitgelekte kersen (of frambozen) over. Laat aan de zijkanten wat ruimte vrij. Spuit langs de randen nog wat extra botercréme zodat de kersen niet zichtbaar zijn wanneer je er nog een laag taart opdoet. Leg vervolgens de volgende laag taart er bovenop. Herhaal dit ook met de volgende laag taart.
  • Bestrijk de taart, inclusief de zijkanten, vervolgens geheel met botercréme. Strijk dit glad met een paletmes.
  • Doe de taart nu in de koelkast zodat de botercréme alweer wat opgestijfd is.

Ganache

  • Snij de chocolade in kleine stukjes, en doe deze in een hittebestendige kom. Ik gebruik hiervoor altijd een hoge maatbeker.
  • Doe de slagroom in een steelpannetje, en breng aan de kook.
  • Voeg de warme slagroom toe aan de ganache, en laat dit 2 minuutjes staan. Roer dit vervolgens goed door elkaar totdat je een egale chocolademassa hebt. Laat even een beetje afkoelen.

Afwerking

  • Doe een deel van de ganache in een spuitfles om aan de randen van de (afgekoelde) taart druppels te maken. Spuit langs de randen druppels met de ganache. Heb je geen spuitfles? Dan kan je dit overigens ook doen met een klein lepeltje.
    Giet de overige ganache over de bovenkant van de taart. Maak met de achterkant van je lepel wat vegen. Hierdoor lijkt het op een modderpoel.
  • Maak tot slot biggetjes met de modeleerfondant, en plaats deze bovenop de taart. Ik heb bovendien ook nog een biggetje gemaakt die een hap uit de taart neemt.
  • Bewaar de taart totdat je hem serveert in de koelkast.

Opmerkingen

Heb je niet meerdere ronde bakvormen? Dan kan je ook alles in 1 of 2 bakvormen bakken, en deze doormidden snijden. Wees hierbij wel voorzichtig, want de cake is erg smeuïg, en kan snel uit elkaar vallen. Let bovendien wel op dat de baktijd zal afwijken als je een ander formaat gebruikt.