tompouce bloedsinaasappel hibiscus tompouce gebak taart
Grensoverschrijdend beslag,  Taart en gebak

Mille feuille met bloedsinaasappel en hibiscus

De tompouce is eigenlijk de Nederlandse uitvoering van de Franse mille feuille. In grote lijnen lijken deze erg veel op elkaar. Alleen kent de mille feuille net een extra laagje bladerdeeg.

Mille feuille betekent 1000 laagjes, en verwijst naar het bladerdeeg. In dit type deeg zie je immers de laagjes terug. De afgelopen tijd doe ik een opleiding tot patissier, en hier hebben we al aardig wat bladerdeeg zelf gemaakt. Ook voor dit recept heb ik zelf bladerdeeg gemaakt. Dit was alleen alweer een tijdje terug, dus daar zaten nog wel wat mogelijkheden voor verbetering in. Uiteraard kan je ook gewoon bladerdeeg uit de supermarkt gebruiken.tompouce bloedsinaasappel hibiscus tompouce gebak taart

Deze Franse tompouce is niet gevuld met de typische banketbakkersroom. Hij is namelijk gevuld met hibiscusroom en een banketbakkersroom met bloedsinaasappel. Hierdoor is het een lekker fris en fruitig gebakje. De hibiscus, in de vorm van thee, heb ik in een portie slagroom laten trekken. Hierdoor kleurde deze room ook mooi roze.

Zelf vond ik dit een erg lekkere uitvoering van de tompouce. Een stuk frisser, en echt een keertje wat anders. Wellicht ook leuk om als dessert te serveren tijdens de kerstdagen.

Ik vind het altijd leuk om mijn eigen draai aan baksels te geven. Ook deze Nederlandse baksels heb ik net wat anders gemaakt:

tompouce bloedsinaasappel hibiscus tompouce gebak taarttompouce bloedsinaasappel hibiscus tompouce gebak taart

tompouce bloedsinaasappel hibiscus tompouce gebak taart

Mille feuille met hibiscus en bloedsinaasappel

Dit is een lekker frisse uitvoering van de mille feuille. Net als een tompouce is dit gebakje opgebouwd uit bladerdeeg. Alleen kent de Franse uitvoering net een laag bladerdeeg extra.
In de vulling zit hibiscus en bloedsinaasappel verwerkt. Een erg geslaagde combinatie. Met dit recept maak je ongeveer 5 tompoucen.

Ingrediënten
  

  • 500 gram bladerdeeg (het liefst zelfgemaakt of een rol koelvers bladerdeeg)

Bloedsinaasappelroom

  • 400 gram melk
  • 100 gram bloedsinaasappelsap
  • 45 gram maizena
  • 2 eierdooiers
  • 80 gram suiker
  • rasp van een bloedsinaasappel

Hibiscusroom

  • 150 gram slagroom
  • 1-2 theelepels hibiscus
  • poedersuiker naar smaak

Instructies
 

Vulling hibiscusroom

  • Verwarm de slagroom samen met de hibiscus in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en haal van het vuur. Laat dit een half uur staan, en zeef dan de hibiscus uit de room. Laat geheel afkoelen in de koelkast.
  • Doe de slagroom nu in een beslagkom, en klop dit samen met wat poedersuiker op tot een stevige room. Doe dit in een spuitzak (met een spuitmondje naar keuze). Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Vulling bloedsinaasappelroom

  • Doe 350 ml melk, en 100 ml bloedsinaasappelsap in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg hier ook wat bloedsinaasappelrasp aan toe.
  • Doe de eierdooiers samen met de suiker in een kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg tot slot ook de maizena toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Voeg een klein beetje van de hete vloeistof bij de eierdooiers. Roer dit goed door. Doe vervolgens dit bij de hete vloeistoffen in de pan.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Haal van het vuur. Dek af en laat geheel afkoelen. Doe het voor de verwerking in een spuitzak.

Bladerdeeg bakken

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol je bladerdeeg uit tot een rechthoekige plak. Zorg ervoor dat je een handig formaat kiest om later plakken uit te snijden (de afzonderlijke plakjes zullen ongeveer 4x10 cm zijn). Leg het bladerdeeg op je bakplaat. Prik hier gaatjes in, en bak in circa 30 minuten goudbruin. Om extra vlak bladerdeeg te krijgen heb ik in de eerste 10 minuten een bakplaat bovenop mijn bladerdeeg gelegd. Leg dan wel even een bakpapiertje hiertussen. Na tien minuten heb ik de bakplaat weggehaald.
  • Laat de bladerdeeg afkoelen op een rooster. Snijd hier plakjes van circa 4x10 cm uit met een kartelmes.

In elkaar zetten mille feuille

  • Spuit toefjes van de bloedsinaasappelroom op de onderkant van een stuk bladerdeeg. Druk hier vervolgens een laag bladerdeeg op, en herhaal dit nogmaals. Decoreer de plakken door bovenop de bovenste laag bladerdeeg hibiscusroom te spuiten.
    Werk de mille feuille verder af naar smaak. Zelf heb ik nog wat gekleurd isomalt als decoratie bovenop de gebakjes gelegd.

Opmerkingen

Kan je geen bloedsinaasappel vinden? Dan kan je ook prima gewone sinaasappels gebruiken. Ook kan je gerust de hibiscus weglaten als je een iets traditionelere uitvoering van de mille feuille wil.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept