roze mergpijpjes mergpijpje marsepein jam frambozen custard crème
Koekjes

Roze frambozen mergpijpjes

Vroeger was ik altijd gek op mergpijpjes. Lange tijd heb ik deze koekjes eigenlijk niet meer gegeten. Totdat ik bedacht om ze een keertje zelf te maken. Maar dan een eigen versie hiervan. Dit is een roze uitvoering geworden.

De kerst is weer achter de rug, dus daarom wordt het wellicht ook tijd om te bakken voor andere gelegenheden. Deze roze mergpijpjes zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor babyshowers of voor Valentijnsdag.

Een mergpijpje bestaat in basis uit botercrème, marsepein en chocolade. De grotere uitvoeringen hebben daarbij ook nog een laag cake en/of jam. Ik heb in dit geval de wat grotere uitvoering gemaakt.

De roze kleur van de mergpijpjes past ook erg goed bij de vulling. Er zit namelijk ook wat frambozenjam tussen het biscuit. Vaak worden de plakken cake nog getrempeerd met wat likeur. Hiervoor heb ik in dit geval voor frangelico gekozen. Ook heb ik door de cake wat hazelnoten gedaan, zodat de smaak ook hierin iets terugkomt. Dit smaakte erg goed!roze mergpijpjes mergpijpje marsepein jam frambozen custard crème

In Zweden wordt ook wel een groene uitvoering van het mergpijpje gegeten. Daar heet deze dammsugare of punschroll. De vulling hiervan is bovendien anders dan de Nederlandse mergpijpjes. In plaats van crème of cake is dit een mix van cakekruimels. boter en cacao.

Zin in typische Nederlandse koekjes, maar dan net wat anders? Probeer eens één van deze recepten:

roze mergpijpjes mergpijpje marsepein jam frambozen custard crème

roze mergpijpjes mergpijpje marsepein jam frambozen custard crème

Roze frambozen mergpijpjes

Deze roze mergpijpjes zien er ontzettend mooi uit. En ze zijn ook nog eens hartstikke lekker! Gevuld met frambozenjam, cake, crème en frangelico.

Ingrediënten
  

Frambozenjam

  • 175 gram frambozen
  • 0,8 gram pectine
  • 50 gram suiker
  • sap van ¼ citroen
  • snuf kaneel
  • sinaasappelschil

Botercrème

  • 100 gram volle melk
  • 10 gram suiker
  • vanille stokje
  • 10 gram custardpoeder*
  • 100 gram boter
  • 30 gram basterdsuiker

Biscuit

  • 2 eiwitten
  • 80 gram suiker
  • 3 eierdooiers
  • 20 gram grof gemalen hazelnoten geroosterd
  • 15 gram maizena
  • 60 gram bloem

Verder benodigd

  • 300-400 gram marsepein
  • roze kleurstof en/of gevriesdroogde frambozenpoeder
  • frangelico optioneel
  • 180 gram pure chocolade

Instructies
 

Frambozenjam

  • Doe de frambozen samen met een scheutje water, kaneel en sinaasappelschil in een steelpannetje. Breng dit aan de kook.
  • Meng de suiker met de pectine in een schaaltje. Voeg dit vervolgens ook toe aan het steelpannetje. Voeg bovendien naar smaak citroensap toe.
  • Laat dit ongeveer 2 minuutjes doorkoken, en haal van het vuur.
  • Stop dit nu in een schone jampot, en laat geheel afkoelen.

Botercrème

  • Doe de volle melk, suiker en custardpoeder in een steelpannetje. Schraap de vanille uit het vanillestokje, en voeg dit ook toe. Verwarm dit op middelhoog vuur. Laat dit geheel indikken.
  • Stort leeg in een platte schaal, en laat dit geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Als dit afgekoeld is doe je de boter en witte basterdsuiker in een beslagkom, en klop je dit op tot het wit en luchtig is. Spatel vervolgens ook geleidelijk de custard toe. Klop door totdat het een luchtige massa is.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed je bakplaat met een stuk bakpapier. Of bekleed een bakvorm van iets groter dan 20x24 cm met bakpapier.
  • Klopt de eiwitten samen met de suiker tot een luchtig en stevig schuim.
  • Voeg vervolgens voorzichtig de eierdooiers toe.
  • Meng de maizena, bloem en hazelnoten in een aparte kom. Spatel dit vervolgens voorzichtig door het beslag. Je wil zoveel mogelijk lucht behouden. Stop daarom met spatelen wanneer alles gemengd is.
  • Stort het beslag op je bakplaat. Dit zal een laagje van ongeveer 1 cm hoog zijn.
  • Bak in circa 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat geheel afkoelen op een rooster.

In elkaar zetten

  • Leg je biscuit op je aanrecht, en snijd in twee langwerpige stukken van 10x24 cm. Neem een kwastje en besmeer - indien gewenst - de plakken met wat frangelico. Bestrijk één van de kanten met een lekkere laag botercrème, en één laag met de frambozenjam. Leg vervolgens deze plakken, met de vullingen naar elkaar toe, bovenop elkaar. Laat even afkoelen, zodat je de plakken vervolgens gemakkelijk in 6 stukken kan snijden. Als het te warm is kan je botercrème weg glijden. Snijd voordat je ze in marsepein rolt in 6 stukken van ongeveer 4 cm breed. Je mergpijpje zal dus ongeveer 4x10 cm zijn.
  • Kneed de kleurstof en/of gevriesdroogde frambozen door je marsepein. Bestuif je aanrecht met poedersuiker, en rol de marsepein uit tot ongeveer 2 mm dik. Zorg ervoor dat je een rechthoek van 10 cm breed maakt. Of van 20 cm breed. Dan kun je er twee banen uit snijden.
  • Snijd uit de marsepein banen van 10 cm breed. Besmeer deze met botercrème. Rol hier vervolgens je mergpijpje in. Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant van je mergpijpje komt te liggen. Laat wederom de mergpijpjes even afkoelen. Je wil niet dat deze te warm zijn wanneer je ze in de chocolade dipt.
  • Tempereer je chocolade, en dip de uiteinden van je mergpijpjes in chocolade. Laat de chocolade volledig uitharden.

Opmerkingen

* Ik had nog custardpoeder in huis. Heb je dit niet dan kan je ook banketbakkersroom mengen met boter.
Ik heb zowel kleurstof als gevriesdroogde frambozenpoeder door de marsepein gekneed. Hierdoor werden de mergpijpjes mooi roze. Zonder kleurstof werd het een erg licht kleurtje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept