taart mousse yoghurtmousse desserttaart sneeuwbal cake karamel walnoten curd sinaasappel
Taart en gebak

Sneeuwbal moussetaart

Afgelopen weekend kleurde het mooi wit. Daarom moest ik aan deze taart denken. Dit was een moussetaart die ik voor een verjaardag maakte, en die mij erg aan een sneeuwbal deed denken.

De taart bestaat uit een cake/biscuit die op smaak is gebracht met honing en kaneel. Dit is gehuld in een romige Griekse yoghurtmousse. Tussen de laagjes cake zit bovendien nog een curd van sinaasappel en abrikoos, en een laagje karamel. In deze karamel heb ik bovendien nog wat geroosterde walnoten toegevoegd. Tot slot kent de taart een krokante brosse koekbodem. Deze bodem lijkt ook wel een beetje op een crumble. Om te zorgen dat deze lekker knapperig blijft heb ik deze ingesmeerd met witte chocolade. Om het sneeuwbal effect te krijgen heb ik de bol nog met wat geraspte kokos bestrooid.taart mousse yoghurtmousse desserttaart sneeuwbal cake karamel walnoten curd sinaasappel

Al met al was dit een erg lekkere taart. Wellicht één van mijn lekkerste taarten. Ik zou eigenlijk qua smaak niets aan deze taart willen veranderen. Het enige wat ik mogelijk zou veranderen was dat de karamel licht vloeibaar was. Tegelijkertijd was dit ook wel weer erg lekker, en ziet het er verrukkelijk uit als het er langzaam uitdruipt. Iets steviger is alleen wel handiger als je de taart niet in één keer opeet.

Deze taart is op zich niet moeilijk te maken. Je moet alleen wel even goed plannen, want je moet af en toe wel even wachten tot de kern bevroren is voordat je verder kan. Begin dus het beste zeker een dag van tevoren.

Niet voor niets wordt dit soort gebak ook wel een desserttaart genoemd. Dit is namelijk een erg geschikt toetje. Op zoek naar meer recepten waar je indruk mee zal maken, en die ook goed als toetje gegeten kunnen worden? Probeer eens deze recepten:

taart mousse yoghurtmousse desserttaart sneeuwbal cake karamel walnoten curd sinaasappel

 

taart mousse yoghurtmousse desserttaart sneeuwbal cake karamel walnoten curd sinaasappel

Sneeuwbal moussetaart

Deze moussetaart heeft iets weg van een sneeuwbal. En hij is erg lekker door de Griekse yoghurtmousse, kaneelcake, karamel, sinaasappel en abrikoos!
Zorg dat je wel op tijd begint met het maken van deze taart. De mousse moet namelijk nog opstijven.

Ingrediënten
  

Kruimelbodem

  • 45 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram boter
  • snuf zout
  • 45 gram amandelpoeder
  • 70 gram bloem
  • ½ theelepel kaneel
  • 60 gram witte chocolade voor het bestrijken van de kruimelbodem

Karamel

  • 100 gram suiker
  • 30 ml water
  • 70 gram slagroom
  • 25 gram boter
  • ½ theelepel vanillepasta
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram walnoten

Curd

  • 75 gram abrikozen
  • 50 ml sinaasappelsap + wat sinaasappelrasp
  • 45 gram boter
  • 55 gram suiker
  • 2 eierdooiers

Cake

  • 85 gram boter
  • 90 gram zonnebloemolie
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 1 ½ ei
  • 120 gram honing
  • 235 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¾ theelepel kaneel
  • theelepel zout
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 45 ml volle melk

Mousse

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram slagroom
  • 35 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel sinaasappelsap

Instructies
 

Karamel

  • Verwarm je slagroom en boter kort in een steelpannetje. Dit hoeft niet te koken, maar de boter moet wel gesmolten zijn.
  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
  • Voeg nu de slagroom en boter toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom en boter door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is.
  • Voeg tot slot ook de geroosterde walnoten toe aan de karamel.

Curd

  • Doe de suiker, boter, abrikozen en sinaasappelsap in een steelpannetje.
  • Verwarm dit allen op middelhoog vuur totdat de boter gesmolten is, en de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
  • Klop de eierdooiers ondertussen in een aparte kom los.
  • Giet een deel (ongeveer de helft) van het abrikozenmengsel rustig en al roerend bij de eierdooiers.
  • Zet het vuur laag, en doe vervolgens het mengsel met de eierdooiers weer terug in de steelpan.
  • Verwarm dit nu - terwijl je continu met een pollepel door het geheel roert - tot ongeveer 80 graden. Dit is wanneer de curd dikker begint te worden. Als je geen thermometer hebt dan kun je aan de achterzijde van je pollepel met je vinger een streep trekken. Als deze blijft staan is je curd klaar. Verhit het mengsel in ieder geval niet te lang. Als het mengsel heter wordt dan gaat je ei stollen, en krijg je stukjes in je curd.
  • Giet nu de curd in een apart bakje. Laat afkoelen totdat je het verwerkt.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bolvorm (van 18 cm) en een bakblik (of bakring) van circa 18 cm in.
  • Doe de basterdsuiker samen met de boter, zonnebloemolie en zout in een beslagkom. Mix dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens ook de eieren, vanille en honing toe. Mix dit even door elkaar. Voeg vervolgens ook de Griekse yoghurt en volle melk toe.
  • Tot slot voeg je ook de bloem, bakpoeder en kaneel door het mengsel, en meng je dit goed door. Ik meng deze ingrediënten vaak al door elkaar voordat ik ze bij de natte ingrediënten doe.
  • Stort dit in je vormen. Verdeel dit ongeveer gelijkmatig over beide vormen. Bak in ongeveer 30 minuten gaar. Je kan er nu een satéprikker schoon uit halen.
  • Laat de cake afkoelen. Snijd desgewenst wat van je cake af om deze vlakker te maken zodat deze makkelijker te stapelen is. Steek uit je ronde platte vorm een cirkel van 16 cm.

In elkaar zetten binnenkant taart

  • Neem een taartring van ongeveer 16 cm (of kleiner), bekleed de zijkanten met acetaatfolie en doe hier de kleinste platte laag cake in. Zorg er ook voor dat de bolle cake uiteindelijk in deze taartring past, en dat de bol dus niet breder is dan 16 cm.
  • Verdeel vervolgens een laag curd over de onderste laag cake. Zet dit even kort in te vriezer indien het nog vrij vloeibaar is. Wanneer dit iets is opgestijfd kun je de karamel hier bovenop doen.
  • Leg ten slotte de bolle cake bovenop de karamel. Plaats dit nu in de vriezer totdat het geheel bevroren is.

Kruimelbodem

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, en leg hier een ingevette bakring (van 18 cm of net zo groot als je bolvorm) op.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de boter, zout en basterdsuiker in een beslagkom, en mix dit door elkaar tot een romige massa.
  • Meng alle overige ingrediënten, en voeg deze toe aan de romige massa. Kneed dit met de hand tot een kruimelig deeg. Wanneer je een kruimeldeeg hebt verdeel je dit over je bakring, en druk je dit kort aan.
  • Bak in circa 20 minuten gaar.
  • Bestrijk deze kruimelbodem wanneer deze is afgekoeld met de gesmolten witte chocolade.

Mousse

  • Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in koud water.
  • Doe de yoghurt in een beslagkom.
  • Klop de slagroom in een aparte beslagkom samen met de suiker en het vanille extract stijf.
  • Verhit een eetlepel water samen met het sinaasappelsap in een steelpannetje. Haal van het vuur wanneer het gaat koken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg aan het steelpannetje toe. Laat even iets afkoelen.
  • Voeg het gelatinemengsel al roerend toe aan de yoghurt. Meng alles goed.
  • Spatel de slagroom nu voorzichtig door het yoghurtmengsel. Hou op wanneer alles goed gemengd lijkt.
  • Doe de mousse nu in de siliconen grote bolvorm. Doe deze niet geheel vol. Druk hier vervolgens de binnenkant van de taart in. Zorg ervoor dat je de bolling naar beneden drukt. Als je vorm nog niet geheel gevuld is vul je deze aan met nog wat mousse.
  • Druk tot slot de kruimelbodem bovenop de mousse. Zorg ervoor dat de witte chocolade aan de kant van de mousse zit.
  • Stop dit in de vriezer, en laat zeker 1-2 uur in de vriezer staan.

Serveren

  • Haal de taart voor het serveren uit de bolvorm, en laat deze geheel ontdooien. Decoreer deze nog door wat kokosrasp te verdelen over de taart.

Opmerkingen

Zorg dat je op tijd begint met het maken van deze taart. Hij moet namelijk nog opstijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept