
Nectarine havermout bars met dukkah
In de zomer bak ik erg graag met vers fruit. Ik laat mij dan vaak leiden door hetgeen wat ik op de markt of in de supermarkt tegenkom. Deze keer lagen er heerlijke rijpe, en sappige, nectarines in de supermarkt. Die moesten dus mee. Hier heb ik deze verrukkelijke bars met nectarine van gemaakt. Ik had een grote portie gebakken, en deze deels meegenomen naar mijn werk. Daar viel dit baksel ook goed in de smaak.
Kan je geen verse nectarines vinden? Dan kan je dit recept ook prima met een ander soort fruit bakken. Perziken of abrikozen zullen ook erg lekker zijn. Maar ook bosbessen, frambozen of bramen zullen hier ongetwijfeld goed bij passen.
Bovenop de bars zit een lekkere crumble met havermout en dukkah. Als deze repen net uit de oven komen is de topping lekker krokant. Laat je ze even liggen dan wordt het geheel weer wat zachter. Alsnog blijft dit een heerlijke koek. Mocht je juist een knapperige bovenkant willen, dan kun je ervoor kiezen om de bars voor het serveren weer even in de oven te doen.
De dukkah zorgt ervoor dat deze repen niet gewoontjes zijn. Dukkah is een kruidenmengsel met noten die in het Midden-Oosten veel gebruikt wordt. Het bestaat uit sesam, pistache, hazelnoten, komijn, koriander en venkel. Ik maak dit altijd zelf, en gebruik het ook vaak tijdens het koken. Het is bijvoorbeeld erg lekker om over pompoen uit de oven te doen.
Ook deze fruitige zoete recepten zijn ideaal om in de zomer te bakken:



Nectarine havermout bars met dukkah
Ingrediënten
Bodem
- 150 gram boter (op kamertemperatuur)
- 65 gram suiker
- 65 gram bruine basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 240 gram bloem
- ⅔ ei (geklutst)
- ¾ theelepel bakpoeder
- snuf kaneel
Crumble
- 75 gram boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram bloem
- 20 gram havermout
- 35 gram suiker
- 35 gram bruine basterdsuiker
- ⅓ ei (geklutst)
- ¼ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 2-3 eetlepels dukkah (gekocht of zelfgemaakt)
Nectarine vulling
- 600 gram nectarines
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- ¼-½ theelepel kaneel
- 3 eetlepels maizena
Optioneel: zelfgemaakte dukkah
- 20 gram sesamzaad
- 15 gram pistache
- 30 gram hazelnoten
- ¼ theelepel komijnzaad
- ¼ theelepel korianderzaad
- ¼ theelepel venkelzaad
Instructies
Bodem
- Verwarm de oven alvast voor op 180 °C, en bekleed de bodem van een bakblik van 23×33 met bakpapier. Vet de randen met wat boter in.
- Doe de boter samen met de suikers en het zout in een beslagkom. Mix dit door elkaar. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bodem, met uitzondering van het ei, toe. Op het laatst voeg je het ei nog toe. Maak hier een samenhangende bal van.
- Verdeel het deeg over de bodem van je bakblik. Druk het allemaal goed aan.
- Bak de bodem alvast ongeveer een kwartiertje. In de tussentijd kun je de crumble en nectarine vulling maken.
Nectarine vulling
- Snijd de nectarine in stukjes, en meng dit in een kom samen met de overige ingrediënten.
Crumble
- Doe de boter, zout en suikers in een beslagkom, en meng dit. Voeg nu ook de overige ingrediënten, met uitzondering van de dukkah en het ei, toe. Meng ook dit.
- Als laatst doe je ook de dukkah en het ei door het deeg. Meng alles door elkaar, maar maak er geen bal van. Je wil dat dit een kruimellaag wordt.
In elkaar zetten
- Haal de bodem uit de oven, en verdeel hier de nectarine vulling over. Strooi vervolgens de crumble laag over de nectarine. Verdeel hier desgewenst nog wat extra dukkah over.
- Bak dit geheel ongeveer 35-45 minuten. Als de bovenkant goudbruin is, en krokant lijkt, dan zijn de bars klaar. De baktijd is heel erg afhankelijk van hoe nat je fruit is.
Optioneel: zelfgemaakte dukkah
- Rooster de pistache, hazelnoten en sesam in de oven of in een koekenpan. Hak de pistache en hazelnoten fijn.
- Doe deze noten samen met de komijn, koriander en venkel in een vijzel. Stamp fijn. Er mogen best nog wat grovere stukjes in zitten.
Opmerkingen

Indiase koekjes met komijn
Misschien ook interessant

Scholiertjes met szechuan peper
augustus 17, 2024
Maple pecan cookies
februari 22, 2023