courgette zucchini pannenkoekjes pannenkoeken pancakes fritter kaas
Hartige recepten

Courgette pannenkoekjes

Eerder deelde ik al heel wat recepten met courgette. Onze moestuin blijft ons namelijk nog steeds voorzien in de nodige courgette. Daarom werd het dus wederom tijd voor een recept met courgette. Ik vermoed dat we nu overigens wel bij de laatste courgettes van dit jaar zijn aangekomen. Deze keer heb ik er pannenkoekjes mee gebakken. Lekker makkelijk te maken, en zowel goed als lunch of diner. Ook heerlijk met wat zure room of Griekse yoghurt!

De courgette is een veelzijdige groente, en leent zich goed voor zowel zoete als hartige gerechten. Eerder maakte ik al deze courgettecake met citroen, courgette kruidcake, hartige cake met courgette en deze chocoladetaart met courgette. De courgette maakt het lekker smeuïge pannenkoekjes, maar het zorgt ook voor extra voedingswaarde. Courgette is rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Om dit toch weer een beetje minder gezond te maken heb ik er aardig wat kaas aan toegevoegd. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en smaakmakers om er ook je eigen twist aan te geven.

Bij ons thuis waren deze pannenkoekjes erg geliefd. We hebben ze inmiddels al een aantal keer gemaakt. Het is een receptje die eigenlijk niet kan mislukken. En als je een paar pannenkoekjes over hebt kun je deze goed een paar dagen in de koelkast bewaren. Voordat je ze eet kun je ze weer even opwarmen in de magnetron.courgette zucchini pannenkoekjes pannenkoeken pancakes fritter kaas

Ook in deze hartige recepten zou je prima courgette kunnen verwerken:

courgette zucchini pannenkoekjes pannenkoeken pancakes fritter kaas
courgette zucchini pannenkoekjes pannenkoeken pancakes fritter kaas
courgette zucchini pannenkoekjes pannenkoeken pancakes fritter kaas

Courgette pannenkoekjes

Met dit recept maak je ongeveer 10-12 pannenkoekjes. Erg lekker als lunch, maar ook perfect om mee te dineren. Heerlijk met wat zure room of yoghurt.

Ingrediënten
  

  • 500 gram courgette (grof geraspt)
  • ½ theelepel zout
  • 1 ei
  • 30 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 lente-uitjes (of bosuitjes)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 50 gram bloem
  • 15 gram panko
  • ½ theelepel bakpoeder
  • chilivlokken (naar smaak)
  • olijfolie om in te bakken
  • optioneel: geraspte mozzarella om over de pannenkoekjes te strooien (of andere goede smeltkaas, zoals cheddar)

Instructies
 

  • Doe de geraspte courgette in een kom, en meng hier de zout doorheen. Laat dit vervolgens 10-15 minuten staan.
  • In de tussentijd kun je de lente-ui in stukjes snijden.
  • Stop de courgette na 10-15 minuten ihn een vergiet, en knijp de courgette uit. Zo raak je wat van het overtollige water kwijt. Dep iets droog als het nog erg nat is. Doe de courgette vervolgens in een beslagkom.
  • Voeg de lente-uitjes, Parmezaanse kaas, knoflook en het ei toe aan de beslagkom. Meng dit door elkaar.
  • Meng ook de bloem, bakpoeder, panko en chilipeper door elkaar in een aparte kom. Wanneer dit goed gemengd is voeg je dit ook toe aan de courgette. Meng alles goed door elkaar.
  • Verhit op middelhoog vuur een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg een flinke lepel van het courgettemengsel toe aan de koekenpan. Druk dit een beetje plat, en maak er een pannenkoekje van. Bak totdat beide zijden goudbruin zijn. Strooi er op het laatst desgewenst nog wat mozzarella over.
    Serveer de pannenkoekjes warm. Ze zijn erg lekker met een dot zure room of Griekse yoghurt.

Opmerkingen

De pannenkoekjes zijn erg lekker met zure room of Griekse yoghurt.
Heb je pannenkoekjes over? Geen probleem, je kan ze prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept