rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs
Taart en gebak

Slof met rode bessen en meringue

Eerder heb ik al eens aangekondigd dat ik gek op rode bessen ben. Ik eet ze graag zo, maar ik hou er ook van om hier mee te bakken. Rode bessen (ook wel aalbessen) zijn heerlijk zuur, en zorgen er vaak voor dat je baksels niet overmatig zoet worden. Eerder maakte ik al deze havermoutkoeken met rode bessen. Nu de laatste rode bessen bij ons aan de struiken hangen werd het nog hoog tijd om deze nog ergens voor te gebruiken.

rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs

Daarnaast ben ik ook gek op slofgebak. Je kan bovendien heel makkelijk een eigen draai geven aan dit soort gebak, en allerlei verschillende toppings kiezen. Een slof met rode bessen leek mij een erg goed idee. Een heerlijke goudbruine koekbodem, met vervolgens een laag amandelspijs, curd van rode bessen en meringue. De combinatie van de rode bessen en de meringue zorgde voor een mooie balans tussen zuur en zoet.

Deze slof lijkt erg veel op mijn slof met passievruchten en meringue. Ook deze variant is met meringue, en kent een fruitige curd. Je kan met deze basis makkelijk een beetje een eigen draai aan je slof geven. Je kan er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen om niet aalbessen te gebruiken in dit recept, maar bijvoorbeeld frambozen, bramen of bosbessen. Maar net welk fruit in seizoen is, of er lekker uitziet. De curd kan je namelijk prima maken met verschillende soorten fruit.rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs

Ook dit gebak is heerlijk zomers:

rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs
rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs
rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs
rode bessen aalbessen slofgebak slof meringue amandelspijs

Slof met rode bessen en meringue

Met dit recept maak je een heerlijke zomerse slof met rode bessen. Kan je geen rode bessen vinden? Dan kan je ook prima een ander soort fruit gebruiken.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

  • 60 gram tarwebloem
  • 60 gram Zeeuwse bloem als je dit niet kan vinden kan je dit vervangen door gewone tarwebloem
  • 90 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 eierdooier
  • 40 gram suiker
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel citroenrasp

Amandelspijs

  • 75 gram amandelspijs dit kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen
  • 1/2 ei gebruik hiervoor het ei wat je nog over hebt van het sloffendeeg

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 40 ml water
  • 150 gram suiker
  • snuf zout

Curd van rode bessen

  • 150 gram curd van rode bessen (zie opmerkingen voor het recept)

Instructies
 

Sloffenbodem

  • Doe alle ingrediënten in een kom, en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bal van en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg nu een uurtje in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng een half ei met de amandelspijs om deze smeerbaarder te maken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, en vet een sloffenring van 24 cm in.
  • Bestrooi je aanrecht met bloem. Haal nu het deeg uit de koelkast, en rol met een bebloemde deegroller uit tot een hoogte van ongeveer 8 mm. Zorg dat deze deegplak ongeveer de vorm van de sloffenring heeft, en druk de sloffenring in het deeg.
  • Vervoer nu het sloffendeeg, inclusief de sloffenring, naar je bakplaat.
  • Verdeel de spijs over het sloffendeeg. Zorg dat je ongeveer 1 cm rondom de rand vrijlaat.
  • Bak in circa 25 minuten goudbruin.
  • Laat de sloffenbodem even afkoelen voordat je de sloffenring weghaalt. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je de slof verder afwerkt.

Meringue

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
  • Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Doe ondertussen de eiwitten in je keukenmachine of in een beslagkom. Wanneer de suikersiroop 114 °C heeft bereikt begin je met het opkloppen van je de eiwitten en de snuf zout. Dit kan op hoge snelheid.
  • Wanneer de suikersiroop 118 °C heeft bereikt haal je het pannetje van het vuur. Verlaag de snelheid van je mixer of keukenmachine, en voeg de suikersiroop langzaam in een dunne straal toe aan de eiwitten. Verhoog de snelheid weer als de suikersiroop helemaal is toegevoegd.
  • Klop door totdat de meringue is afgekoeld. Als de meringue lauw is kan je stoppen met kloppen.

Afwerking

  • Smeer een laag curd over je sloffenbodem. Hou ongeveer 1 cm rondom de rand vrij.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Verdeel nu de meringue over de slof.
  • Brand de pieken van de meringue met een gasbrander bruin. Als je geen gasbrander hebt kun je de slof ook kort onder de gril in de oven zetten.
  • Decoreer nog met wat extra rode bessen.

Opmerkingen

Ik maak vaak een dubbele portie van het sloffendeeg en de amandelspijs. De volgende keer zet je dan snel een slof op tafel.
Je kan de rode bessen ook goed vervangen door ander fruit. Wat dacht je van een slof met een curd van frambozen of passievrucht?
Curd van rode bessen: Wil je weten hoe je de curd moet maken, ga dan naar dit recept. Vervang dan wel de passievruchten door dezelfde hoeveelheid rode bessen. Voor deze slof heb je ongeveer een halve hoeveelheid uit het recept voor curd nodig. Als je de curd iets steviger wil voor deze slof dan kun je nog een half blaadje gelatine toevoegen. Zorg wel dat je dit al toevoegt tijdens het maken van de curd. Het in koud water geweekte gelatineblaadje moet je namelijk toevoegen aan de nog hete curd.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept