
Chocoladetaart met nutella en druiven
Vanaf augustus is het altijd druiventijd bij ons. We kunnen dan meestal tot begin oktober volop druiven plukken uit onze eigen tuin. Dit resulteert er ook in dat er regelmatig iets met de druiven gemaakt moet worden. Anders krijgen we de druiven onmogelijk weggewerkt. Deze keer had ik er een jam van gemaakt, en in deze chocoladetaart verwerkt.
Dit was een lekker smeuïge chocoladetaart. Zelf had ik nog wat evaporated milk liggen welke ik heb gebruikt om de cake lekker sappig te maken. Evaporated milk vind je niet makkelijk in Nederland in de supermarkt. Vaak wordt het vervangen door koffiemelk. Je kan het echter ook erg makkelijk zelf maken. Dit doe je door volle melk rustig te laten inkoken. Roer wel regelmatig door om aanbranden van de melk te voorkomen.
De druivenjam voor dit recept is zelfgemaakt. Dit om onze overvloed aan druiven te verwerken. Heb je geen druivenstruik en/of geen tijd om zelf jam te maken? Dan kun je prima een andere soort jam gebruiken. Een andere fruitige jam is uiteraard ook lekker. Bijvoorbeeld frambozen-, aardbeien- of kersenjam.
De botercrème met nutella had ik al eens eerder gebruikt voor een chocoladetaart. Dit was voor deze courgette chocoladetaart met rozemarijn en nutella. Uiteraard is de combinatie van chocolade met hazelnoten heerlijk. De botercrème past dan ook perfect bij deze taart.
Chocolade in gebak is wat mij betreft altijd goed. Vind jij dit ook? Probeer dan ook eens deze recepten met chocolade:




Chocoladetaart met nutella en druiven
Ingrediënten
Cake
- 140 gram boter op kamertemperatuur
- 60 gram suiker
- 45 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 groot ei
- 160 ml evaporated milk of ingekookte volle melk, zie opmerkingen
- 2 theelepels vanille extract
- ½ theelepel zout
- 30 gram cacao
- 95 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 75 gram hazelnoten grof gemalen
Nutellabotercrème
- 2 eiwitten
- 120 gram suiker
- 180 gram boter op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract of pasta
- 3 eetlepels nutella of meer
Optioneel: Druivenjam
- 250 gram druiven
- 120 gram suiker
- sap van een 1/2 citroen
Extra
- Verse druiven
- Chocoladeschaafsel
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 180, en bekleed de bodem van twee ronde bakblikken met bakpapier. Ik heb twee ronde bakvormen van circa 16 cm gebruikt. Vet verder de randen van de bakblikken in.
- Doe de boter samen met de suiker en lichtbruine basterdsuiker in een beslagkom. Mix dit tot een romige massa.
- Voeg nu ook de eieren, evaporated milk, zout en vanille toe. Mix dit door elkaar tot dit mooi gemengd is.
- Doe de cacao, bakpoeder en bloem in een kom, en meng dit door elkaar. Spatel dit vervolgens door de rest van het beslag. Spatel tot slot ook de hazelnoten door het beslag.
- Verdeel het beslag over de twee bakvormen.
- Bak in circa 20 minuten gaar. Je kan er dan een satéprikker droog uithalen. Laat de taart nu afkoelen.
Nutella botercréme
- Verhit de eiwitten samen met de suiker au-bain-marie. Roer dit met een garde goed door. Verwarm dit tot ongeveer 60. De suiker moet nu opgelost zijn. Zorg dat dit niet warmer wordt. Anders gaat het ei stollen.
- Haal van het vuur, en schenk het mengsel in een kom (van je keukenmachine). Mix op hoge snelheid door totdat het opgeklopt en stijf is. De massa zal nu ook al redelijk afgekoeld zijn. Werk pas verder als je schuim is afgekoeld tot ongeveer kamertemperatuur.
- Voeg vervolgens de boter in kleine delen toe. Gebruik hiervoor de vlinderhaak van je keukenmachine. Of spatel dit erdoor. Voeg pas meer boter toe als dit opgenomen is. Ga door totdat alle boter is toegevoegd. Voeg vervolgens ook de nutella en vanille – op dezelfde manier- toe. Mix dit nog even op lage snelheid door.
- Doe de botercréme vervolgens in een spuitzak.
- Bewaar de botercréme in de koelkast totdat je de taart verder afwerkt. Het is makkelijker als deze massa al iets is afgekoeld. Zorg er alleen voor dat de créme alleen niet te koud, en dus te stijf, wordt.
Optioneel: Druivenjam
- Doe de druiven (zonder pit) samen met een scheut water en de suiker in een steelpan, en breng aan de kook. Voeg naar smaak citroensap toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de jam vervolgens in een schone jampot. Doe de deksel erop als de jam nog warm is.
In elkaar zetten van de taart
- Heb je een draaiplateau? Plaats je taart hier dan op.
- Besmeer de eerste laag van de chocoladetaart met een laagje botercréme. Verdeel hier een paar eetlepels druivenjam over. Laat aan de zijkanten wat ruimte vrij. Spuit langs de randen nog wat extra botercréme zodat de jam niet zichtbaar is, en er ook niet uitloopt, wanneer je er nog een laag taart opdoet. Leg vervolgens de volgende laag taart er bovenop.
- Bestrijk de bovenkant van de taart vervolgens geheel met botercréme. Strijk dit glad met een paletmes.
- Spuit nog een aantal toefjes van de botercrème bovenop de taart.
- Doe de taart nu in de koelkast zodat de botercréme alweer wat opgestijfd is.
- Decoreer tot slot nog met wat chocoladeschaafsel en verse druiven.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Hartige cake met courgette
augustus 16, 2023
Guinness brownies met whiskey karamel
december 13, 2023