pandan kokos gember suikerlat suikerlatten friesland koek groen glazuur
Koekjes

Pandan suikerlatten

En het is weer eens tijd voor een receptje voor suikerlatten. Deze zijn ideaal om te bakken in de zomer als je niet lang in een warme keuken wil staan. Dit is een recept voor een suikerlat met een Indonesische twist, namelijk eentje met pandan.

Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. Naast de traditionele uitvoering maak ik ook graag wat variaties. Ik bakt bijvoorbeeld eerder al eens een variant met kokos en ube en een variant met pumpkin spice en maple syrup. Deze vielen erg goed in de smaak. Sindsdien bak ik erg regelmatig suikerlatten.pandan kokos gember suikerlat suikerlatten friesland koek groen glazuur

Suikerlatten zijn erg makkelijk en snel om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. En je hoeft dan ook zeker niet elke keer hetzelfde te maken. Je kan er namelijk heel goed nog smaken aan toevoegen. Dit maakt ook dat er niet voor niets regelmatig een recept voor suikerlatten op mijn blog verschijnt.

In deze uitvoering heb ik kokos en pandan toegevoegd. De pandan geeft het een erg mooie groene kleur. En het smaakt ook nog eens erg lekker. Pandan heeft wel iets weg van vanille, en past snel in een baksel. Daarnaast vond ik het erg lekker om deze koeken nog te bestrijken met een laag glazuur. Het glazuur heb ik op smaak gebracht met gember. Zo’n koek noem je met glazuur vervolgens ook wel smulkoeken. Ook als je het glazuur weglaat zijn dit trouwens heerlijke koeken.

Ook gek op pandan? Probeer dan ook eens deze recepten:

pandan kokos gember suikerlat suikerlatten friesland koek groen glazuur

pandan kokos gember suikerlat suikerlatten friesland koek groen glazuur

Pandan suikerlatten

Deze suikerlatten met pandan zijn verrukkelijk. En heerlijk met een glazuur met gember. Met dit recept maak je twee suikerlatten.

Ingrediënten
  

Suikerlatten

  • ½ ei 40 gram
  • 250 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 60 ml volle melk
  • 30 gram boter op kamertemperatuur
  • ½-1 theelepel suiker
  • ½-1 theelepel pandan
  • 1-2 eetlepels kokosrasp
  • snuf gemberpoeder

Optioneel: glazuur

  • 80 gram poedersuiker
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel water
  • klein scheutje gembersiroop

Instructies
 

Suikerlatten

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
  • Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Indien gewenst: glazuur

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
  • Verdeel het glazuur over de koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt zeker een uurtje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept