Chocolademousse taart met passievrucht – Spatelgek
chocolademousse taart frambozen passievrucht cake kokos kerst bal bol
Chocolade,  IJs en desserts,  Taart en gebak

Chocolademousse taart met passievrucht

Voor verjaardagen en andere speciale gelegenheden zorg ik voor familie en vrienden graag voor het gebak. Laatst had ik hiervoor deze chocolademousse taart met passievrucht gemaakt. Een taart die ik erg goed vind passen bij de feestdagen.

Rond de kerstdagen vond ik het namelijk wel leuk om deze taart lekker feestelijk te maken, en er uit te laten zien als een soort grote kerstbal. Wat mij betreft is dit goed gelukt! Deze taart is een soort entremet (of desserttaart). Een entremet is een leuk stukje patisserie, en eigenlijk een soort taart in een taart. Normaliter bestaat zo’n taart uit meerdere laagjes die worden omhuld door een luchtige mousse. Daaroverheen doe je vervolgens een mooie glanzende ‘mirror glaze’. Ze zijn er in allerlei smaken en vormen, en dat is ook het leuke. Je kan er heel makkelijk een eigen draai aan geven. De jarige in kwestie had deze keer aangegeven om wel iets met chocolade te willen.chocolademousse taart frambozen passievrucht cake kokos kerst bal bol

Chocolade combineert altijd erg mooi met passievrucht en framboos. Ik was er daarom al snel uit dat deze ingrediënten ook een plek in deze taart moesten krijgen. De taart is opgebouwd uit een aantal lagen chocoladecake, passievruchtencurd, verse frambozen en een knapperige bodem van gepofte rijst. Door de bodem zit ook wat kokos. Het geheel is uiteindelijk omhuld door een mirror glaze, ofwel spiegelglazuur. Hier heb ik vervolgens nog een beetje kokos over verdeeld, anders leek de taart namelijk vrij kaal. Bijkomend voordeel is dat je wat slordigere stukjes van de taart goed kan verstoppen hiermee.chocolademousse taart frambozen passievrucht cake kokos kerst bal bol

Deze taart is op zich niet moeilijk te maken. Je moet alleen wel even goed plannen, want je moet af en toe wel even wachten tot een onderdeel bevroren is voordat je verder kan. Begin dus het beste een paar dagen van tevoren.

Niet voor niets wordt dit soort gebak ook wel een desserttaart genoemd. Dit is namelijk een verrukkelijke afsluiting van een diner. Dus mocht je nog geen nagerecht hebben bedacht voor tijdens kerst (of een andere feestelijke gelegenheid), dan is dit een uitermate geschikt toetje!

Op zoek naar meer recepten waar je indruk mee zal maken? Probeer eens deze recepten:

chocolademousse taart frambozen passievrucht cake kokos kerst bal bol

chocolademousse taart frambozen passievrucht cake kokos kerst bal bol

Chocolademousse taart met passievrucht

Deze chocolademousse taart met passievrucht is ideaal voor speciale gelegenheden, zoals kerst of een verjaardag. Lekker om als gebak te eten, maar ook erg geschikt als dessert. In de taart zit onder andere chocolademousse, chocoladecake, passievruchtencurd en verse frambozen. Dit allen op een krokante bodem van gepofte rijst.

Ingrediënten
  

Chocoladecake

  • 1,5 ei
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 165 gram bloem
  • 45 gram cacao
  • 250 gram suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • theelepels baking soda
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel zout
  • theelepels vanille extract
  • 180 ml karnemelk
  • 180 ml chai thee

Chocolademousse*

  • 7 gram gelatine (circa 4 blaadjes)
  • 60 gram suiker
  • 15 gram water
  • 4 eierdooiers
  • 360 gram slagroom
  • 120 gram volle melk
  • 135 gram pure chocolade

Passievruchtencurd

  • 75 gram passievruchtenpulp
  • 45 gram boter
  • 55 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • ½ limoen

Krokante bodem

  • 35 gram gepofte rijst (Rice krispies)
  • 75 gram pure chocolade
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • ¼ theelepel zout

Verder nog nodig

  • Handje frambozen
  • kokosrasp
  • kokosvlokken

Instructies
 

Chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een bolvorm (van 18 cm) en twee bakblikken (of bakringen) van circa 18 en 20 cm in. Een van de vormen moet in ieder geval iets groter zijn dan 18 cm.
  • Doe de bloem, cacao, bakpoeder, baking soda, suikers en het zout in een kom. Meng dit door elkaar.
  • Doe de eieren, olie, karnemelk en de vanille in een andere kom, en mix dit ook door elkaar. Voeg vervolgens ook de droge ingrediënten hieraan toe. Als dit goed gemengd is voeg je hier ook de thee aan toe. Meng dit vervolgens nog goed door elkaar.
  • Verdeel het beslag over je vormen. In de bolvorm doe je daarbij slechts een beperkte laag beslag. Dit is uiteindelijk het bovenste laagje cake in je taart. Bak in ongeveer 25-30 gaar. Test of je cake al gaar is door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar. Laat dit vervolgens geheel afkoelen, en haal uit de vormen. Voordat je deze cakelagen verder gebruikt in je taart kan je ze wat bijsnijden zodat je mooie vlakke lagen hebt. Ook kan je ze - indien nodig - wat platter maken. Ze moeten immers allemaal wel - samen met je mousse - mooi in je vorm passen. Per laag cake zou ik dan niet meer dan 2 cm hoogte aanhouden.
  • Neem een taartring van ongeveer 16 cm (of kleiner), bekleed de zijkanten met acetaatfolie en doe hier de kleinste platte laag cake in. Met de taartring kun je de cake er zo uit steken. Zorg er ook voor dat de bolle cake uiteindelijk in deze taartring past, en dat de bol dus niet breder is dan 16 cm.

Passievruchtencurd

  • Doe de suiker, boter, passievruchtenpulp en het sap van een halve limoen in een steelpannetje.
  • Verwarm dit allen op middelhoog vuur totdat de boter gesmolten is, en de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
  • Klop de eierdooiers ondertussen in een aparte kom los.
  • Giet een deel (ongeveer de helft) van het passievruchtenmengsel rustig en al roerend bij de eierdooiers.
  • Zet het vuur laag, en doe vervolgens het mengsel met de eierdooiers weer terug in de steelpan.
  • Verwarm dit nu - terwijl je continu met een pollepel door het geheel roert - tot ongeveer 80 graden. Dit is wanneer de curd dikker begint te worden. Als je geen thermometer hebt dan kun je aan de achterzijde van je pollepel met je vinger een streep trekken. Als deze blijft staan is je curd klaar. Verhit het mengsel in ieder geval niet te lang. Als het mengsel heter wordt dan gaat je ei stollen, en krijg je stukjes in je curd.
  • Verdeel de curd over de cake die je in je taartring hebt zitten. Doe vervolgens de bolle laag cake hier bovenop. Stop dit nu in de vriezer, en laat dit geheel bevriezen.

Krokante bodem

  • Smelt de chocolade samen met de boter au-bain-marie.
  • Voeg de kokos, zout en gepofte rijst toe, en meng dit goed door elkaar.
  • Neem een taartring van 18 cm (of net zo groot als je bolvorm), en steek hiermee een stuk cake uit je resterende laag cake. Plaats hier de overgebleven laag chocoladecake in, en verdeel de massa hierin. Laat dit volledig uitharden.

Chocolademousse

  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de eierdooiers op in je keukenmachine, of met een mixer.
  • Doe de suiker in een steelpannetje, en verwarm dit samen met het water tot 121 graden. Roer hier niet in tijdens het koken, want anders gaat het kristalliseren.
  • Als de suiker 121 graden is voeg je dit toe aan de schuimige eierdooiers door dit in een dunne straal langs de zijkant van de kom te gieten. Klop dit met je keukenmachine of mixer door totdat het afgekoeld is. Je hebt nu een schuimige en luchtige massa. Laat even rustig verder afkoelen.
  • Klop ondertussen de slagroom op. Zorg dat deze niet helemaal stijf is, maar nog een beetje flexibel en zacht. Zo kan je het namelijk beter mengen met de rest. x
  • Doe de volle melk in een steelpannetje, en verwarm dit. Haal van het vuur als het begint te koken. Knijp de gelatineblaadjes uit, en doe dit door de melk. Meng dit goed door elkaar.
  • Doe de chocolade in een kom, en verdeel de warme melk hierover. Laat een minuutje staan, en roer vervolgens door totdat het helemaal gemengd is. Je hebt nu een gladde chocoladesaus. Laat even afkoelen.
  • Meng het eierdooiermengsel door de chocolade. Meng hiervoor eerst een klein deel van het mengsel door de chocolade, en dan pas de rest.
  • Spatel nu ook voorzichtig de slagroom erdoor. Zorg dat het goed gemengd is, maar roer niet te lang door. Je mousse wordt anders minder luchtig.
  • Leg de bolvorm klaar, en haal de cake uit de vriezer. Doe een flinke laag chocolademousse (ongeveer de helft) in de bolvorm, en druk hier de chocoladecake met passievruchtencurd in. Schep hier vervolgens nog een goede laag chocolademousse op, en verdeel hier ook de frambozen in.
  • Tot slot druk je ook de krokante bodem, met de gepofte rijst naar boven, op de taart.
  • Stop het geheel nu in de vriezer. Laat het volledig bevriezen.

Mirror glaze

  • Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in koud water.
  • Breng de slagroom, het water, de suiker en de cacao in een steelpannetje aan de kook. Roer dit regelmatig door. Zorg er wel voor dat je dit rustig doet. Je wil nit dat er luchtbelletjes in komen.
  • Neem van het vuur als het begint te koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe. Roer alles goed door.Schenk door een fijne zeef in een hoge maatbeker of kom. Laat even afkoelen. Roer wel af en toe door om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  • Dek het af, en laat in de koelkast afkoelen tot ongeveer 30 graden.
  • Haal je taart nu uit de vriezer, en plaats op een rooster. Zorg dat je hier iets onder legt om het overtollige glazuur op te vangen. Wanneer het glazuur de goede temperatuur heeft bereikt roer je het even door, en giet je dit vervolgens in een cirkelvormige beweging over de bevroren taart. Zorg dat je dit in één keer doet, anders krijg je lelijke strepen.
  • Vervoer je taart met een tweetal paletmessen of spatels naar een bord of plateau.
  • Versier de taart met kokosrasp en kokosvlokken.
  • Laat de taart nu op kamertemperatuur ontdooien, en serveer. Je kan de taart ook in de koelkast ontdooien. Dit duurt wel ongeveer een halve dag.

Opmerkingen

* Je zal ongetwijfeld wat mousse over hebben. Doe het restje in glaasjes, en gebruik als toetje!
Ik heb voor dit recept een grote bolvorm gebruikt. Vorig jaar lagen deze rond de kerst gewoon in de supermarkt. Met een dergelijke bolvorm kun je ook erg goed bijvoorbeeld een bombe maken. Mocht je geen bolvorm in huis hebben, dan zou je ook prima een andere soort vorm kunnen gebruiken. Hou hier alleen wel rekening mee bij het volgen van het recept.
Je zou ook prima een andere soort curd kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een curd van frambozen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept