
Koffie parfait
Laatst deelde ik al een recept voor heerlijke brownies. Deze zijn al erg lekker om zo als dessert te eten. Maar met deze parfait erbij vormt dit een perfect, en heel compleet, dessert. Erg geschikt voor tijdens kerst of een andere speciale gelegenheid.
Deze koffie parfait is erg makkelijk te maken, en heerlijk van smaak. Door de koffiesmaak doet het denken aan mokka of een cappuccino. Iets wat uiteraard erg goed combineert met pure chocolade. Maar ook als je deze parfait zonder iets erbij serveert is het een heerlijk toetje!
Een parfait is een bevroren toetje. Het is stilstaand ijs, en kan zonder ijsmachine gemaakt worden. Als je het vergelijkt met roomijs is een groot verschil dat je de slagroom al opklopt voordat je dit erdoorheen doet. Hierdoor heb je uiteindelijk eigenlijk een soort bevroren mousse.
Ik heb deze parfait geserveerd samen met een lauwwarme brownie en karamel. Deze zie je ook in de foto’s bij mijn recept voor brownies. Maar ook zonder brownies, maar met koekkruimels is het een volledig dessert. Hierdoor voeg je nog een extra krokante textuur toe. Ik zou je dan ook aanraden om er een lekkere karamelsaus (met of zonder whiskey) bij te serveren. Al met al was dit een bijzonder goed nagerecht!
Ook deze recepten zijn erg geschikt voor een feestelijk moment:
- Griesmeel tartelette
- IJs van bruine basterdsuiker en kaneel
- Sticky toffee cake met karamelsaus en room
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Panna cotta met zwarte knoflook

Koffie parfait
Ingrediënten
- 175 ml slagroom
- 3 eierdooiers *
- 125 ml sterke koffie
- 100 gram suiker
- 1 theelepel koffie extract
- optioneel: koekkruimels (ik had nog chocoladekoekjes over, en heb deze verkruimeld)
- optioneel: karamelsaus (zie ook recept in opmerkingen)
Instructies
- Doe de slagroom in een beslagkom, en klop deze op. Stop deze vervolgens in de koelkast. Leg ook je gewenste vormpjes klaar. Ik heb een siliconen vorm gebruikt.
- Doe de eierdooiers alvast in een kom, en zet een mixer klaar. Of als je een keukenmachine hebt, doe de eierdooiers in je kom, en zet de garde aan je keukenmachine.
- Doe de koffie en de suiker in een steelpannetje, en verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Roer dit goed door. Begin ondertussen de eierdooiers te kloppen.
- Laat de suikersiroop doorkoken totdat deze een temperatuur van 118°C heeft bereikt. Giet de siroop nu voorzichtig (terwijl je op een lage snelheid mixt), langs de zijkant van de kom, bij de eierdooiers. Blijf dit doorkloppen totdat je kom niet meer warm is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu ook het koffie extract toe. Meng dit door elkaar.
- Als de eierdooiers afgekoeld zijn, haal je de slagroom uit de koelkast, en spatel je een derde van de slagroom door de eierdooiers. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Spatel vervolgens ook de rest van de slagroom erdoorheen. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft roeren. Je wil dat je mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
- Verdeel vervolgens alles in je vormpjes. Leg vervolgens in de vriezer, en laat volledig bevriezen.
- Haal voor het serveren uit de vriezer, en haal ook de parfait uit de vormpjes. Verdeel hier desgewenst wat koekkruimels en karamel over.