
Panna cotta met zwarte knoflook
Af en toe heb ik behoefte om iets vreemds te maken. Iets wat in eerste instantie onlogisch of bijna niet eens lekker lijkt. Dit is zo ook het geval geweest voor deze panna cotta. Zwarte knoflook is namelijk niet de eerste smaak waaraan je zal denken bij panna cotta. Enige tijd geleden heb ik al eens roomijs gemaakt van zwarte knoflook. Dit was een groot succes. Het leek mij daarom interessant om ook eens zwarte knoflook te verwerken in panna cotta.
Zwarte knoflook ontstaat door een fermentatieproces, en smaakt heel anders dan gewone knoflook. Je proeft zeker nog wat knoflook terug, maar het is verder vrij fruitig en lichtzoet. De smaak doet eigenlijk het meest denken aan balsamico. Het combineert hier ook erg goed mee. Dit wetende is het eigenlijk niet eens zo gek om zwarte knoflook in een dessert te verwerken.
Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert. Het is heerlijk romig, en fluweelzacht. Net als bij ijs kan je hier veel verschillende smaken van maken. Daarnaast is het ontzettend makkelijk te maken. De naam zegt het eigenlijk al, want panna cotta betekent ook wel gekookte room. Om het wat frisser te maken heb ik nog wat Griekse yoghurt toegevoegd.
Ik heb bij de panna cotta in balsamicoazijn gemarineerde aardbeien geserveerd. Door deze combinatie worden de smaken versterkt. Gooi er nog wat knapperig koekkruimels bij, en je hebt een indrukwekkend toetje. Dit is een dessert die zeker geschikt zou zijn voor kerst. Het toetje klinkt wellicht wat vreemd, maar is qua smaak heel toegankelijk.

Panna cotta met zwarte knoflook
Ingrediënten
Panna cotta
- 300 ml slagroom
- 300 gram Griekse yoghurt (geen magere variant)
- 60 gram suiker
- 5-6 teentjes zwarte knoflook
- 3 blaadjes gelatine *
Gemarineerde aardbeien
- 250 gram aardbeien
- 4 eetlepels poedersuiker
- 4 eetlepels balsamicoazijn
Afwerking
- koekkruimels (van bijvoorbeeld amarettikoekjes)
Instructies
Panna cotta
- Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
- Doe de slagroom samen met de suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook.
- Haal van het vuur als het kookt. Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het pannetje. Roer alles goed door elkaar.
- Doe de Griekse yoghurt samen met de fijngesneden zwarte knoflook in een kom. De zwarte knoflook hoef je doorgaans bijna niet te snijden. Doordat de teentjes zo zacht zijn kun je deze ook fijn knijpen. Roer totdat dit gemengd is.
- Voeg nu ook de slagroom toe aan de Griekse yoghurt. Meng dit allemaal goed door elkaar.
- Verdeel dit mengsel in kleine glaasjes of bakjes. Dit recept is ongeveer goed voor 6 porties. Zelf had ik nog plastic bekertjes liggen. Die zijn hier ideaal voor. Laat het nu zeker 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Gemarineerde aardbeien
- Snij de aardbeien in stukjes. Doe de aardbeien in een kom, en voeg de poedersuiker en balsamicoazijn toe. Laat dit een aantal uur in de koelkast staan. Dit zou je ook al de dag van tevoren kunnen doen.
Afwerking
- Haal de panna cotta uit de bakjes door deze op een bordje te storten. Dompel de onderkant van de bakjes een paar seconden in heet water. Dan kan je de panna cotta er vervolgens makkelijker uit storten.
- Serveer de panna cotta met de gemarineerde aardbeien. Desgewenst kun je ook nog wat koekkruimels toevoegen. Ik vind zelf amarettikoekjes hier goed bij passen. Deze zijn lekker knapperig.