
Pompoenpitten koekjes
Misschien heb je de afgelopen tijd al veel in de keuken gestaan. Dit is daarom niet het moment voor een erg uitgebreid en moeilijk recept. Maar juist het moment voor een recept voor een lekker makkelijk koekje voor tijdens de feestdagen. Deze koekjes met pompoenpitten zijn makkelijk, en ook nog eens verrukkelijk.
Ik vind het bovendien echt koekjes die bij de kerstdagen passen. Misschien omdat ze lichtelijk groen zijn. En ze zijn gebaseerd op kipferl, wat ook traditionele kerstkoekjes zijn. In Duitsland en Oostenrijk worden deze normaliter gegeten tijdens de kerst. Dan zijn ze niet groen, maar mooi goudbruin, en op smaak gemaakt met vanille.
De ietwat groene kleur (die op de foto’s niet erg duidelijk naar voren komt) krijgen deze koekjes door de pompoenpitten. Ik heb de pompoenpitten wel geroosterd. Hierdoor worden de koekjes minder groen dan ze eigenlijk kunnen zijn. Het maakt ze alleen net wel wat lekkerder. Mocht je ze fel groen willen hebben, dan kan je er ook voor kiezen om de pompoenpitten niet te roosteren.
Naast pompoenpitten zitten in deze koekjes nog honing en cayennepeper. Het koekje is hierdoor niet alleen zoet, maar heeft ook iets licht pittigs. De peper is overigens niet sterk overheersend, maar geeft het koekje net even wat spannends. De pompoenpitten zorgen ervoor dat het een lekker bros koekje is die smelt in je mond.
Ik heb de koekjes tot slot nog gedipt in wat pure chocolade. Deze hoorntjes lenen zich daar erg goed voor. Maar ook zonder de chocolade zijn ze erg lekker. Je kan dit dus ook prima weglaten.
Ook deze recepten zijn ideaal voor tijdens de feestdagen:
- Speculaas millionaire’s shortbread
- Guinness brownies met whiskey karamel
- Sticky toffee cake met karamelsaus en room
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Samoa kokos chocolade koekjes

Pompoenpitten koekjes
Ingrediënten
- 80 gram pompoenpitten
- 95 gram bloem
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 2 theelepels honing
- 25 gram poedersuiker
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel kaneel
- optioneel: 100 gram pure chocolade en klein klontje boter
Instructies
- Doe de pompoenpitten in een keukenmachine, en hak dit tot een fijn meel.
- Doe een koekenpan op middelhoog vuur, en rooster het pompoenpittenmeel. Het is klaar wanneer het lekker geroosterd begint te ruiken, en het meel lichtelijk bruin kleurt. Laat even afkoelen.
- Snijd de boter in blokjes. Doe alle ingrediënten vervolgens in een kom, en kneed tot een samenhangend deeg. Pak dit in vershoudfolie in, en stop ongeveer een uur in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast, en maak er kleine hoorntjes (van circa 15 gram per koekje) van. Rol hiervoor een balletje tot een klein worstje die in het midden wat dikker is. Krul deze vervolgens tot een hoorntje. Leg deze op je bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de koekjes.
- Bak de koekjes 12-14 minuten. De randjes van de koekjes beginnen nu lichtbruin te kleuren. Echt bruin hoeven ze niet te worden. Laat de koekjes op een rooster volledig afkoelen.
- Wil je ze in chocolade dippen? Leg een bakpapiertje klaar op een koude bakplaat. Smelt de chocolade dan samen met de boter au-bain-marie. Dip de uiteinden van de koekjes in de chocolade, en leg op het bakpapier. Laat de chocolade volledig uitharden.
Opmerkingen