cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroen
Plaatkoek en cake

Cranberry curd cake

Laatst bakte ik heerlijke koekjes met speculaas en cranberry. Hierna had ik nog wat cranberry curd over. Deze curd is heerlijk om bij wat scones te eten, maar het is ook erg lekker en leuk om deze curd weer in een nieuw recept te gebruiken. In dit geval heb ik de curd verwerkt in een cake. Deze cake was een groot succes bij ons thuis!

Dit recept is voor een heerlijke smeuïge cake, met daarbovenop een laag roomkaas en cranberry curd. Door gaatjes in de cake te prikken, en hier curd in te doen, is deze cake bovendien alles behalve droog. Qua smaak deed het mij ergens ook wel denken aan een carrot cake. Vermoed dat dit ook door de cream cheese, sinaasappel en de pumpkin spice komt.

cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroenCranberry’s passen erg goed bij dit seizoen. Mocht je deze cake echter in de zomer willen maken dan kan ik mij voorstellen dat je de cranberry curd omwisselt voor lemon curd. Of door een andere type fruit.

Deze cake is lekker om als gebakje bij een kopje thee te eten, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat je dit als toetje eet. Je zou dan ook de roomkaastopping weg kunnen laten, en er een bolletje ijs bij kunnen serveren.

Dit was een vrij makkelijke cake om te maken. Op zoek naar meer makkelijke, en erg lekkere, recepten? Probeer dan eens één van deze recepten:

cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroen
cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroen
cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroen
cranberry curd cake cream cheese roomkaas poke citroen

Cranberry curd cake

Dit is een heerlijke smeuïge cake met een topping van roomkaas en cranberry curd. Met dit recept maak je een cake van 20×20 cm.

Ingrediënten
  

Cranberry curd

  • 200 gram cranberry’s
  • 100 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • 40 ml sinaasappelsap
  • sinaasappelschil van een halve sinaasappel
  • klontje boter

Cake

  • 140 gram bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • theelepel baking soda
  • 1 eetlepel pumpkin spice
  • ¼ theelepel zout
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 70 gram suiker
  • 1 ½ ei
  • ½ eetlepel vanille extract
  • 120 ml karnemelk
  • rasp van 1 sinaasappel

Roomkaas topping

  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram roomkaas
  • 80 gram poedersuiker
  • sinaasappelrasp naar smaak

Instructies
 

Cranberry curd

  • Doe cranberry’s samen met de suiker en sinaasappelsap in een steelpannetje. Doe hier ook de schil van de sinaasappel in. Verwarm dit allen op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook.
  • Als de cranberry’s gebarsten zijn haal je de sinaasappelschil uit het pannetje, en pureer je de inhoud van het pannetje met een staafmixer. Indien gewenst kan je dit nog zeven mocht je een erg gladde curd willen hebben.
  • Klop de eieren ondertussen in een aparte kom los.
  • Giet een deel (ongeveer de helft) van het passievruchtenmengsel rustig en al roerend bij de eieren. Zet het vuur laag, en doe vervolgens het mengsel met de eierdooiers weer terug in de steelpan.Verwarm dit nu – terwijl je continu met een pollepel door het geheel roert – tot ongeveer 80 graden. Dit is wanneer de curd dikker begint te worden. Als je geen thermometer hebt dan kun je aan de achterzijde van je pollepel met je vinger een streep trekken. Als deze blijft staan is je curd klaar. Verhit het mengsel in ieder geval niet te lang. Als het mengsel heter wordt dan gaat je ei stollen, en krijg je stukjes in je curd.
  • Voeg nu ook het klontje boter toe aan de curd, en meng dit door elkaar. Wil je een wat stevigere curd? Voeg dan nog wat extra boter toe.
  • Laat de curd nu afkoelen. Met dit recept maak je teveel curd. Je kan twee keer zoveel koekjes maken, of de rest van de curd bewaren. Wil je de rest van de curd langer bewaren? Giet de curd dan in een steriele pot, en sluit deze af wanneer de curd nog heet is. Nu zal de pot vacuüm trekken, en kan je de curd een aantal weken in de koelkast bewaren.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed de bodem van een 20×20 cm bakblik met bakpapier. Vet de zijkanten van het bakblik in.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baking soda, pumpkin spice en zout in een kom door elkaar.
  • Doe de boter en suiker in een andere kom, en mix dit tot een romig geheel.
  • Voeg nu de eieren en vanille toe, en mix dit tot een romig en luchtig mengsel.
  • Mix op lage snelheid nu ook de droge ingrediënten erdoorheen. Als dit gemengd is voeg je ook de karnemelk en sinaasappelrasp erdoor. Meng dit kort door elkaar.
  • Bak de cake in circa 30 minuten. Test of je cake al gaar is na ongeveer 60 minuten door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar.
  • Laat de cake nu verder volledig afkoelen.

Roomkaas topping en in elkaar zetten

  • Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom, en mix dit door elkaar totdat het romig en luchtig is.
  • Haal de cake uit het bakblik, en prik met de achterkant van een pollepel gaten bovenin de cake.
  • Doe in de gaten van de cake cranberry curd. Dit kan je met een klein theelepeltje doen of met een spuitzak.
  • Smeer een dikke laag van de roomkaas topping over de cake, en verdeel dit over de hele bovenkant. Verdeel ook een paar kleine hoopjes cranberry curd over de topping. Met een satéprikker of vork kun je vervolgens een swirl maken.

Opmerkingen

* Pumpkin spice is een kruidenmengsel wat vooral veel in Amerikaanse recepten wordt gebruikt. Het lijkt wel een beetje op speculaaskruiden, maar is toch net even wat anders. Pumpkin spice kan je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, maar je kan het ook prima zelf maken. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment.
Je kan de cranberry curd ook vervangen door een andere soort curd, zoals lemon curd.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept