
Yoghurt abrikozen taartje met granola
In de zomer heb je misschien niet altijd even veel zin om te gaan bakken. Door de oven lang aan te zetten wordt het alleen maar warmer in huis. Maar toch heb je vast wel zin in een lekker gebakje. Daarom is het ideaal om in de zomer bijvoorbeeld juist een lekker fris yoghurttaartje te maken. In plaats van gewone yoghurt gebruik ik voor dit recept labneh.
Labneh is uitgelekte yoghurt. Eigenlijk is dit niets anders dan de Midden-Oosterse uitvoering van hangop. Wel zit er nog een beetje zout in. Vaak wordt het als dip gebruik met bijvoorbeeld nog wat olijfolie en kruiden erdoor. Labneh maak je makkelijk zelf. Je laat yoghurt in een kaasdoek over een vergiet minimaal een nachtje uitlekken in de koelkast. Dan zul je zien dat je een dikke romige massa overblijft. Dit lijkt wel een beetje op Griekse yoghurt of roomkaas. Verder blijft er ook wei over. Dit hoef je niet weg te gooien, en kan je prima voor andere doeleinden gebruiken. Dit zit namelijk boordevol eiwitten. Zelf heb ik dit gebruikt om brood mee te bakken. Je kan het ook door de soep doen, of er een drankje van maken.
Voor dit taartje heb ik zelf granola gemaakt. Deze stap kun je natuurlijk ook weglaten, en kant-en-klare granola of koekjes in plaats van huisgemaakte granola te gebruiken. Mijn zelfgemaakte granola is alleen wel net wat kruidiger, en voegt wel echt iets toe aan dit taartje. De granola met amandelen en hazelnoten heb ik namelijk op smaak gebracht met sesam, sumac, gember, koriander en kaneel.
Bovenop de yoghurt heb ik nog een fruitlaag van abrikozen gedaan. Hierdoor is het een lekker zomers gebakje. De abrikozen heb ik daarbij gecombineerd met tijm en honing. Ik heb verse abrikozen gebruikt, maar je kan ook abrikozen uit blik gebruiken. Je kan uiteraard ook prima een ander soort fruit gebruiken.
Deze taart is bovendien – vergeleken met ander gebak – best gezond te noemen. Natuurlijk kan je als je op dieet bent gebak alsnog beter laten staan. Maar er zijn zeker ongezondere baksels te bedenken dan een taartje met yoghurt, granola en abrikozen. Er zit bovendien niet erg veel suiker in. Hierdoor is het een lekker fris taartje.
Ook deze recepten zijn wat mij betreft perfect voor in de zomer:



Yoghurt abrikozen taartje met granola
Ingrediënten
Labneh
- 0,5 liter volle yoghurt
- snuf zout
Bodem
- 110 gram granola (zie opmerkingen voor een recept voor zelfgemaakte kruidige granola)
- 40 gram boter
Labneh vulling
- 250 gram labneh (die je zelf hebt gemaakt)
- 60 gram slagroom
- 30 gram honing
- 10 gram poedersuiker
- 1 gelatineblaadje
- sap van ½ citroen
Abrikozentopping
- 175 gram abrikozen (+ extra ter decoratie)
- sap van ½ citroen
- 15 ml water
- 4 takjes tijm
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel honing
- 1⅓ gelatineblaadje
Instructies
Labneh maken (de dag van tevoren)
- Bekleed een vergiet met een kaasdoek, en hang deze boven een kom.
- Meng de yoghurt met een snuf zout, en giet dit in het vergiet. Knoop de kaasdoek aan de bovenkant dicht. Stop dit nu in de koelkast en laat een nachtje staan.
Bodem
- Bekleed de bodem van een springvorm van circa 15 cm met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten van de springvorm met acetaatfolie (als je dit hebt).
- Heb je erg grove granola? Maak dit dan iets fijner met een vijzel. Smelt de boter, en meng dit vervolgens met de granola. Stort dit in je bakvorm.Desgewenst kan je dit nog even in de oven doen op 180 °C terwijl je de vulling maakt. Na ongeveer 10 minuutjes in de oven is het weer lekker krokant.
Labneh vulling
- Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
- Doe de labneh samen met de honing en poedersuiker in een beslagkom. Klopt dit even los en romig.
- Verwarm het citroensap totdat het kookt. Haal van het vuur. Knijp het gelatineblaadje uit, en meng dit door de citroensap. Voeg dit vervolgens toe aan de labneh.
- Klop de slagroom luchtig en stijf. Klop dit vervolgens voorzichtig door de labneh.
- Stort dit geheel vervolgens op je (afgekoelde) granolabodem. Verdeel dit met een spatel, zodat de bodemkant vrij egaal is. Stop dit nu in de koelkast terwijl je de abrikozentopping maakt.
Abrikozentopping
- Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
- Doe alle overige ingredienten in een steelpannetje, en breng aan de kook. Haal van het vuur als het kookt.
- Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het mengsel.
- Pureer met een staafmixer tot een egale massa.
- Haal het taartje uit de koelkast, en verdeel de abrikozentopping hierover. Stop dit terug in de koelkast, en laat verder opstijven.
Opmerkingen
- 125 gram havermout
- 4 eetlepels honing
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 30 gram hazelnoten (grof gesneden)
- 30 gram amandelen (grof gesneden)
- 1 eetlepel pompoenpitten
- ,5 eetlepel sesam
- 0,5 theelepel koriander (gemalen)
- 0,25 theelepel gemberpoeder
- 0,25 theelepel sumac
- 0,25 theelepel kaneel
- snuf zout

Miso maïs broodjes
Misschien ook interessant

Kastanje dadel bonbons
februari 20, 2023
Suikervrij tahini koekje
januari 2, 2024