Dit is een 'gezond' fris zomers taartje met uitgelekte yoghurt (labneh), granola, abrikozen, tijm en honing. En heerlijk kruidig door de zelfgemaakte granola in de bodem. Met dit recept maak je een klein taartje van ongeveer 15 cm. Pas gerust de hoeveelheden aan als je een ander formaat bakblik hebt.
110gramgranola(zie opmerkingen voor een recept voor zelfgemaakte kruidige granola)
40gramboter
Labneh vulling
250gramlabneh(die je zelf hebt gemaakt)
60gramslagroom
30gramhoning
10grampoedersuiker
1gelatineblaadje
sap van ½ citroen
Abrikozentopping
175gramabrikozen(+ extra ter decoratie)
sap van ½ citroen
15mlwater
4takjestijm
1eetlepelsuiker
1eetlepelhoning
1⅓gelatineblaadje
Instructies
Labneh maken (de dag van tevoren)
Bekleed een vergiet met een kaasdoek, en hang deze boven een kom.
Meng de yoghurt met een snuf zout, en giet dit in het vergiet. Knoop de kaasdoek aan de bovenkant dicht. Stop dit nu in de koelkast en laat een nachtje staan.
Bodem
Bekleed de bodem van een springvorm van circa 15 cm met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten van de springvorm met acetaatfolie (als je dit hebt).
Heb je erg grove granola? Maak dit dan iets fijner met een vijzel. Smelt de boter, en meng dit vervolgens met de granola. Stort dit in je bakvorm.Desgewenst kan je dit nog even in de oven doen op 180 °C terwijl je de vulling maakt. Na ongeveer 10 minuutjes in de oven is het weer lekker krokant.
Labneh vulling
Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
Doe de labneh samen met de honing en poedersuiker in een beslagkom. Klopt dit even los en romig.
Verwarm het citroensap totdat het kookt. Haal van het vuur. Knijp het gelatineblaadje uit, en meng dit door de citroensap. Voeg dit vervolgens toe aan de labneh.
Klop de slagroom luchtig en stijf. Klop dit vervolgens voorzichtig door de labneh.
Stort dit geheel vervolgens op je (afgekoelde) granolabodem. Verdeel dit met een spatel, zodat de bodemkant vrij egaal is. Stop dit nu in de koelkast terwijl je de abrikozentopping maakt.
Abrikozentopping
Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
Doe alle overige ingredienten in een steelpannetje, en breng aan de kook. Haal van het vuur als het kookt.
Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het mengsel.
Pureer met een staafmixer tot een egale massa.
Haal het taartje uit de koelkast, en verdeel de abrikozentopping hierover. Stop dit terug in de koelkast, en laat verder opstijven.
Opmerkingen
Heb je labneh over? Gebruik dit dan als dip. Lekker met wat olijfolie en kruiden.Zelfgemaakte granola: Maak de granola net zoals in dit recept. Gebruik alleen de volgende ingrediënten: