Ga terug
yoghurt labneh granola taart abrikozen gezond

Yoghurt abrikozen taartje met granola

Dit is een 'gezond' fris zomers taartje met uitgelekte yoghurt (labneh), granola, abrikozen, tijm en honing. En heerlijk kruidig door de zelfgemaakte granola in de bodem. Met dit recept maak je een klein taartje van ongeveer 15 cm. Pas gerust de hoeveelheden aan als je een ander formaat bakblik hebt.

Ingrediënten
  

Labneh

  • 0,5 liter volle yoghurt
  • snuf zout

Bodem

  • 110 gram granola (zie opmerkingen voor een recept voor zelfgemaakte kruidige granola)
  • 40 gram boter

Labneh vulling

  • 250 gram labneh (die je zelf hebt gemaakt)
  • 60 gram slagroom
  • 30 gram honing
  • 10 gram poedersuiker
  • 1 gelatineblaadje
  • sap van ½ citroen

Abrikozentopping

  • 175 gram abrikozen (+ extra ter decoratie)
  • sap van ½ citroen
  • 15 ml water
  • 4 takjes tijm
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1⅓ gelatineblaadje

Instructies
 

Labneh maken (de dag van tevoren)

  • Bekleed een vergiet met een kaasdoek, en hang deze boven een kom.
  • Meng de yoghurt met een snuf zout, en giet dit in het vergiet. Knoop de kaasdoek aan de bovenkant dicht. Stop dit nu in de koelkast en laat een nachtje staan.

Bodem

  • Bekleed de bodem van een springvorm van circa 15 cm met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten van de springvorm met acetaatfolie (als je dit hebt).
  • Heb je erg grove granola? Maak dit dan iets fijner met een vijzel. Smelt de boter, en meng dit vervolgens met de granola. Stort dit in je bakvorm.
    Desgewenst kan je dit nog even in de oven doen op 180 °C terwijl je de vulling maakt. Na ongeveer 10 minuutjes in de oven is het weer lekker krokant.

Labneh vulling

  • Week de gelatine voor ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Doe de labneh samen met de honing en poedersuiker in een beslagkom. Klopt dit even los en romig.
  • Verwarm het citroensap totdat het kookt. Haal van het vuur. Knijp het gelatineblaadje uit, en meng dit door de citroensap. Voeg dit vervolgens toe aan de labneh.
  • Klop de slagroom luchtig en stijf. Klop dit vervolgens voorzichtig door de labneh.
  • Stort dit geheel vervolgens op je (afgekoelde) granolabodem. Verdeel dit met een spatel, zodat de bodemkant vrij egaal is. Stop dit nu in de koelkast terwijl je de abrikozentopping maakt.

Abrikozentopping

  • Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
  • Doe alle overige ingredienten in een steelpannetje, en breng aan de kook. Haal van het vuur als het kookt.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het mengsel.
  • Pureer met een staafmixer tot een egale massa.
  • Haal het taartje uit de koelkast, en verdeel de abrikozentopping hierover. Stop dit terug in de koelkast, en laat verder opstijven.

Opmerkingen

Heb je labneh over? Gebruik dit dan als dip. Lekker met wat olijfolie en kruiden.
Zelfgemaakte granola: Maak de granola net zoals in dit recept. Gebruik alleen de volgende ingrediënten:
  • 125 gram havermout
  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 30 gram hazelnoten (grof gesneden)
  • 30 gram amandelen (grof gesneden)
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • ,5 eetlepel sesam
  • 0,5 theelepel koriander (gemalen)
  • 0,25 theelepel gemberpoeder
  • 0,25 theelepel sumac
  • 0,25 theelepel kaneel
  • snuf zout