Snickers schuimtaart
Laatst was het weer zover, een familieverjaardag waar ik een taart voor mocht bakken. Voor deze verjaardag had ik een Snickers schuimtaart gemaakt. Deze taart kan je eigenlijk zien als een soort kruising van een hazelnootschuimtaart en een Snickers chocoladereep. Misschien is dit wel één van mijn beste creaties van de laatste tijd. Dit werd gelukkig ook door anderen bevestigd.
In deze taart zitten geen Snickers, maar de smaak doet je wel sterk denken aan deze chocoladerepen. Niet gek, want qua ingrediënten kom je ook al snel in de buurt van deze chocoladereep. Hier zitten namelijk pinda’s, chocolade en karamel in. Een heerlijke combinatie, wat alleen maar lekker kan zijn.
De romige vulling is gemaakt van banketbakkersroom, boter en karamel. Dit is niet zomaar karamel, maar gezouten karamel. Dit past natuurlijk ook ontzettend goed bij de licht gezouten pinda’s. Hou je hier niet zo van? Dan kan je ook prima gewone karamel gebruiken.
Ik had zelf iets te veel meringue gemaakt. De resterende meringue heb ik gewoon als koekjes op de bakplaat opgespoten, en ook afgebakken. Hier heb ik weer een ander koekje van gemaakt, of gebruikt voor in een toetje.
Ook een verjaardag binnenkort? Mocht één taart niet genoeg zijn, probeer dan ook eens deze recepten:
- Fraisier met rabarber (aardbeientaart)
- Courgette chocoladetaart met rozemarijn en nutella
- Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
- Citroentaart met blauwe bessen, mango en basilicum
Snickers schuimtaart
Ingrediënten
Meringue
- 75 gram licht gezouten pinda's (oven roasted)
- 130 gram suiker
- 40 gram poedersuiker
- 120 gram eiwitten (van ongeveer 3 eieren)*
- 40 gram melkchocolade chips
- optioneel: beetje cacaopoeder om een donkere meringue te maken
Banketbakkersroom
- 1 eierdooier
- 50 gram suiker
- 250 ml volle melk
- 20 gram maïzena
- ½-1 theelepel vanille extract (of een vanille stokje)
- snuf zout
Gezouten karamel
- 100 gram slagroom (op kamertemperatuur)
- 30 gram boter (op kamertemperatuur)
- 50 gram suiker
- 20 ml water
- zout (naar smaak)
Overig
- 150 gram boter (op kamertemperatuur)
- optioneel: gesmolten melkchocolade om de meringue mee te bestrijken (circa 50 gram)**
- gezoete opgeklopte slagroom ter garnering
- fijngehakte gezouten pinda's voor de zijkant
- chocoladepinda's ter decoratie
Instructies
Meringue maken
- Verwarm de oven voor op 130 °C, en leg één grote of twee bakplaten met bakpapier klaar. Teken met potlood vier cirkels met een diameter van 16 cm op het bakpapier.
- Hak de pinda’s fijn. Ik heb dit met een keukenmachine gedaan.
- Klop eiwitten op tot er stijve pieken ontstaan. Voeg tijdens dit proces geleidelijk aan het suiker toe.
- Spatel de pinda’s, chocolade chips en de poedersuiker door de eiwitten. Doe dit voorzichtig. Je wil niet dat alle lucht uit de eiwitten geklopt wordt.
- Neem een spuitzak, en stop hier de meringue in. Spuit drie ronde cirkels met een diameter van 16 centimeter op de bakplaat. Bak deze in 60-75 minuten droog.
- Laat helemaal afkoelen op een rooster.
- Optioneel: smelt de melkchocolade, en bestrijk de cirkels met de gesmolten chocolade. Doe dit wel pas als de cirkels zijn afgekoeld.
Banketbakkersroom
- Doe 225 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille aan toe. Haal van het vuur als dit kookt.
- Doe de overige melk, suiker en eierdooier in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maïzena toe, en maak hier een egaal papje van.
- Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
- Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
- Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat op kamertemperatuur afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.
Karamel maken
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
- Voeg nu de slagroom en boter toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom en boter door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Voeg ook – naar smaak – het zout toe. Laat even doorkoken tot een temperatuur van 108 °C.
- Laat dit vervolgens geheel afkoelen.
Vulling maken
- Klop de banketbakkersroom weer even los. Doe dit samen met de karamel en boter in een beslagkom. Mix dit tot een romige crème.
In elkaar zetten
- Leg een cirkel meringue klaar, en verdeel hier een laag crème over. Leg hier de volgende laag meringue bovenop, en doe hier ook een laag crème overheen. Herhaal bij alle lagen.
- Bedek de bovenkant en zijkant van de taart volledig met de overgebleven crème.
- Bedek de zijkant van de taart met de fijngehakte gezouten pinda’s
- Decoreer de taart met de opgeklopte slagroom, en wat chocoladepinda’s.
2 Comments
Emmy
Heel mooi en superlekker!
Geert
Om van te watertanden. De fotos zijn ook zeer professioneel, dat maakt toch wel veel verschil in mijn mening