
Houtskool vlechtbrood
Dit brood ziet er vrij spectaculair uit, zonder dat het eigenlijk een ingewikkeld brood is. Door in een deel van het deeg houtskool te doen krijg je een mooi zwart brood. Een mooi contrast wanneer je slechts een deel van het deeg hiermee kleurt.
Geactiveerde houtskool wordt wel gebruikt voor het witter maken van je tanden. De houtskool heeft eigenlijk geen smaak, maar ziet er vooral gaaf uit. Je kan het poeder in winkels zoals Holland & Barrett vinden. Zelf heb ik het houtskoolpoeder online gekocht. Ik hou er niet van om allerlei chemische kleurstoffen te gebruiken. Daarom is dit een goed alternatief om creaties pikzwart te maken. Gekleurde broden vind ik er altijd erg feestelijk uit zien. Eerder bakte ik ook al dit paarse vlechtbrood met ube, deze gele ciabattabroodjes en dit rode bietenbrood. Ook bij deze broden heb ik geprobeerd om geen chemische kleurstof te gebruiken.
Het vlechten van het brood is overigens erg eenvoudig. Zorg er wel voor dat je het begin en het uiteinde goed vast drukt. Mocht dit toch los komen is dit overigens ook geen ramp. De smaak van het brood verandert hier niet door. Doordat de houtskool niet veel doet aan de smaak van het brood, is dit brood zowel met hartig als zoet beleg erg lekker. De heerlijke smaak van het brood komt vooral door de rogge, en de zaden en/of pitten, die je door je deeg doet.
Let trouwens op dat dit een recept is voor een vrij klein brood. Je kan natuurlijk ook de hoeveelheden wat aanpassen, zodat je een groter brood hebt. Of maak gelijk meerdere broden. Het kan zijn dat de baktijd wat langer wordt als je een veel groter brood maakt.
Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze broden:




Houtskool vlechtbrood
Ingrediënten
- 225 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
- 30 gram roggemeel
- 2,6 gram gist
- 3,8 gram zout
- 15 ml slagroom
- 150 ml water
- 1-2 eetlepels zaden en/of pitten (ik heb een mix van zonnebloempitten, lijnzaad, maanzaad en sesam gebruikt)
- 1½ theelepels houtskoolpoeder (ik heb dit online besteld, het heet ook wel geactiveerde houtskool)
- beetje gesmolten boter om je brood mee te bestrijken
- optioneel: (wit en/of zwart) sesamzaad voor bovenop het brood
Instructies
- Zorg ervoor dat je het water en slagroom tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zaden en/of pitten en de houtskool, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de zaden en/of pitten door het deeg.
- Vet twee ruime kommen in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Neem een derde van het deeg, en maak hier een bal van. Doe dit in één van de kommen.
- Kneed door de rest van het deeg het houtskoolpoeder. Als dit gemengd is maak je ook van dit deeg een bal. Doe dit deeg in de andere kom.
- Dek beide kommen af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Bestrooi je aanrecht met bloem.
- Begin met het witte deeg, en rol op je aanrecht uit tot een lange streng. Verdeel het zwarte deeg in twee stukken, en rol ook deze stukken uit tot twee lange strengen.
- Plaats de drie strengen deeg op je bakplaat met bakpapier. Plaats de witte streng in het midden, en leg de andere twee strengen hier om heen. Knijp de strengen aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
- Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
- Je kan nu nog de strengen van je brood (met een kwastje) met wat gesmolten boter insmeren, en er wat sesamzaad over verdelen. Je kan voor de zwarte strengen wit sesamzaad gebruiken, en voor de witte streng juist zwart sesamzaad. Door de gesmolten boter blijft dit plakken.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Mediterraan soda bread
oktober 27, 2022
Brood met vijgen en walnoten
november 21, 2023
One Comment
Geert
Dat ziet er weer prachtig uitzicht zeg!