brood earl grey thee havermout bakken sinaasappel
Brood

Earl grey brood

Ik ben gek op zelfgemaakt brood, en vindt het ook erg leuk om iedere keer weer een andere creatie te maken. Maar soms heb je ook wel zin om een niet te ingewikkeld brood te maken. Dan wordt het bij mij vaak een busbrood. Deze keer is dit een brood met earl grey geworden.

Earl grey is een zwarte thee die op smaak is gebracht met bergamot. Bergamot is een soort citrusvrucht. Hierdoor heeft deze thee dan ook een mooie citrussmaak. Een smaak waar ik graag mee bak. Eerder maakte ik hier al koekjes mee. Citrus is echter ook een goede smaak voor in brood, denk bijvoorbeeld aan dit brood met sinaasappel en rozemarijn. Vaak drink ik een kopje thee bij mijn ontbijt of lunch, dus om dit door het deeg van het brood te doen is zeker geen gekke combinatie. De earl grey is overigens niet sterk overheersend in dit brood, maar geeft het wel een lekker fris smaakje.brood earl grey thee havermout bakken sinaasappel

De textuur van het brood was lekker smeuïg, maar wel met een krokante korst. En lekker met wat havermout erboven op. We gaan eigenlijk nooit meer naar de bakker. Zelf brood bakken is leuker, en bijna altijd ook lekkerder. Je huis ruikt ook altijd zo heerlijk als je net een brood hebt gebakken. Dit brood was erg lekker met wat philadelphia of roomboter.

Ik vind busbroodjes altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

brood earl grey thee havermout bakken sinaasappel

brood earl grey thee havermout bakken sinaasappel

Earl grey brood

De earl grey geeft het brood een lekkere smaak, zonder dat dit erg overheersend is. Ideaal als ontbijt of lunch voor 2 personen. Ik heb hiervoor een broodblik voor een brood van 450 gram voor gebruikt.

Ingrediënten
  

  • 250 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 2,8 gram gist
  • 4,5 gram zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 150 ml water
  • 2-3 theezakjes earl grey
  • 20 ml volle melk (of vervang dit door water)
  • optioneel: sinaasappelrasp
  • optioneel: zaden en/of pitten (zoals bijvoorbeeld lijnzaad en zonnebloempitten)
  • handje havermoutvlokken voor bovenop het brood
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm

Instructies
 

  • Verwarm het water, en laat hier de thee in trekken. Zorg ervoor dat dit uiteindelijk een sterke thee wordt. Je kan er overigens ook voor kiezen om een theezakje open te knippen, en door het deeg te doen. Meng het water en de melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de havermout (en de zaden en/of pitten indien je deze gebruikt), nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de zaden en/of pitten door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de havermout op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept