
Brood met mosterd en komijn
In de weekenden bak ik eigenlijk altijd brood. Voor de keuze van het brood kijk ik vaak vooral naar het beleg wat we in huis hebben. Het brood stem ik dan hierop af. Dit heeft deze keer geleid in een brood met komijn en mosterd.
Ik ben groot liefhebber van kaas. Wij hebben dan ook altijd wel een zekere selectie aan kazen in huis. Dit kan van alles zijn: schimmelkaas, alpenkaas, verse kaas of boerenkaas. In ons avondeten wordt ook regelmatig kaas verwerkt. Blauwe kaas en halloumi zijn daarvoor favoriet. Deze liefde voor kaas betekent ook dat we graag naar de kaasboer gaan. Een tripje naar de kaasboer betekent dat we nooit met lege handen thuis komen. Deze keer hadden we onder andere een heerlijke oude kaas meegenomen.
En wat past er nou beter bij oude kaas dan mosterd? Als je van oude kaas houdt is de kans groot dat je deze wel eens in mosterd dipt. En uiteraard is de combinatie van kaas en komijn meer dan logisch. En gelukkig pakte deze combinatie in het brood ook goed uit. Dit was een heerlijk brood, met lekker veel smaak. Ik had er ook nog een sjalotje in verwerkt. Dit vond ik een mooie toevoeging. Qua smaak was dit vrij subtiel. Mocht dit je niet aanspreken, dan kun je deze ook gerust weglaten.
Uiteindelijk was dit een heerlijk luchtig brood, en ook erg lekker met de oude kaas. Ook al moet ik wel toegeven dat ik vaak tot de conclusie kom dat een laagje roomboter misschien nog wel het meest lekkere beleg is. Op die manier proef je de smaak van het brood namelijk het best.
Op zoek naar meer lekkere broodrecepten? Probeer dan eens dit brood met rozemarijn en sinaasappel. Of dit recept voor een brood met walnoten en cayennepeper.

Brood met mosterd en komijn
Ingrediënten
- 300 gram bloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik gebruik doorgaans Amerikaanse patentbloem of T65 tarwebloem)
- 200 ml water
- 4,2 gram gist
- 4,8 gram zout
- 1-2 theelepels mosterdpoeder (naar smaak)
- 1-1½ theelepels komijnzaad
- ½ theelepel karwijzaad (dit kun je ook vervangen door extra komijnzaad)
- 10 gram boter
- 1 sjalotje
- beetje zonnebloemolie (voor het invetten van je kom)
Instructies
- Zorg dat je het water tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het sjalotje, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg op het laatst nog het sjalotje toe aan het deeg, en kneed dit er even door.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet je rijsmandje klaar, en bestuif deze met bloem. Klopt de overtollige bloem eruit. Heb je dit mandje nog nooit gebruikt? Besprenkel deze dan eerst even met water, en bestuif dan met bloem. Laat opdrogen en klop het overtollige bloem eruit.
- Bestuif je aanrecht met bloem. Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Bol het deeg op. Druk de zijkanten van het deeg daarbij naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Hierdoor komt de bol op spanning te staan. Leg deze bol nu ondersteboven in het rijsmandje. Knijp de naden aan onderkant een beetje dicht.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede. Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort nu je brood hierop. Je kan nu de bovenkant van het brood insnijden, zodat deze in de oven niet willekeurig openbarst. Gebruik hiervoor een erg scherp mesje. Zet je bakplaat vervolgens in de oven. Als je een pizzasteen gebruikt zul je het bakpapier hierop moeten schuiven.
- Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Vaak haal ik dan ook de braadslede uit de oven. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen