Pindakaas chocolade koekjes
Sinds onze vakantie in Canada ben ik pindakaas steeds meer gaan waarderen. Daar ontkwam je er niet aan. Van gebak, chocolade tot ontbijtgranen. Bijna van alle producten leek wel een pindakaas variant te zijn. Dit is de inspiratiebron geweest voor deze cookies.
Op vakantie kwamen we ook regelmatig Reese peanut butter cups tegen. Dit werd vervolgens ook weer in allerlei dingen verwerkt, zoals in gebak en ijsjes. De combinatie van chocolade en pindakaas is niet voor niets een klassieker. Deze smaken passen perfect bij elkaar. Eerder maakte ik ook al een ‘gezonde’ variant van de peanut butter cups.
De Amerikaanse pindakaas is romiger dan de Nederlandse variant. Deze leent zich ook heel goed om mee te bakken. Tot voor kort hadden we thuis eigenlijk nooit pindakaas in huis. Nu hebben we standaard een pot Amerikaanse pindakaas staan. Heerlijk op brood, maar misschien nog wel lekkerder om mee te bakken.
Deze koekjes zijn heel makkelijk te maken. Het is vooral een kwestie van alle ingrediënten goed mengen, en even in de oven schuiven. Als de koekjes net uit de oven komen lijken ze mogelijk nog niet helemaal gaar. Dit hoort zo, ze garen nog een beetje na als ze afkoelen. Ze blijven lekker smeuïg. De koekjes zijn erg lekker met een glaasje koude melk. Deze koekjes zijn in basis hetzelfde als mijn peanut butter & jelly cookies, maar zijn dan net weer even anders doordat ze in chocolade zijn gedipt. Ook zonder de pure chocolade zijn deze koekjes erg lekker.
Ik heb altijd wel wat zelfgebakken koekjes in huis. Iedere keer maak ik weer wat anders. Op zoek naar meer inspiratie? Probeer eens één van deze koekjes:
- Bruine boter miso cookies
- Jan Hagel met chai
- Maple pecan cookies
- Brownie koekjes met sinaasappel en 5 spice
Pindakaas chocolade koekjes
Ingrediënten
- 110 gram boter (op kamertemperatuur)
- 90 gram suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- 220 gram pindakaas (ik gebruik hiervoor Amerikaanse pindakaas van het merk Jif)
- 40 gram grof gesneden pinda's
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- 180 gram bloem
- ¾ theelepel bakpoeder
- 100-150 gram (pure) chocolade
- 1 theelepel kokosolie
- extra fijngesneden pinda's en/of kokos om de koekjes mee te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen bakmat, klaar.
- Doe de boter en de suikers in een kom. Voeg ook het zout toe. Mix door tot een romig geheel.
- Voeg nu de pindakaas, en indien gewenst de stukjes pinda, toe aan de kom. Meng dit goed door elkaar.
- Vervolgens voeg je ook het ei en het vanille extract toe. Meng vervolgens ook goed door elkaar.
- Doe de bloem en bakpoeder in een aparte kom, en meng dit goed door elkaar. Voeg hierna dit bloemmengsel toe aan de rest. Meng alles nog een keer goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt.
- Rol balletjes van het deeg, en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes plat, en maak duw - indien gewenst - met een vork een patroontje in de bovenkant.
- Bak de koekjes circa 10 minuten. Ze zullen nog niet helemaal gaar lijken als je ze uit de oven haalt, maar ze garen nog iets na op de bakplaat. Haal de koekjes na 5 minuten van de bakplaat, en laat op een rooster afkoelen.
- Zet een koude bakplaat klaar met een bakpapiertje. Smelt de chocolade samen met de kokosolie au-bain-marie. Doe de chocolade in een kommetje en dip de helft van de afgekoelde koekjes hierin. Leg de koekjes gelijk op de bakplaat. Strooi nu gelijk desgewenst nog wat kokos en/of pinda's over de chocolade. Laat verder volledig uitharden.