
Snickerdoodles met rozenwater
Snickerdoodles. Alleen van de naam wordt je al blij. Daarnaast zijn dit ook nog eens erg lekkere koekjes. Snickerdoodles zou je kunnen omschrijven als zachte kaneelkoekjes. Qua structuur heeft het wel wat van cake. En nog een bijkomend voordeel; ze zijn erg makkelijk te maken!
Vooral in Amerika zijn ze gek op deze koeken. Waar de naam van deze koekjes vandaan komt is onduidelijk, maar het heeft echter niets met Snickers te maken. De koekjes bestaan namelijk in hoofdzaak uit bloem, boter, suiker, ei en kaneel. Erg eenvoudig dus. Zelf heb ik nog wat rozenwater en kardemom aan het deeg toegevoegd. Een erg lekkere, en vrij subtiele, toevoeging. Het geeft het iets Midden-Oosters.
Wanneer je de koekjes uit de oven haalt zijn ze vrij fragiel. Pak ze dus niet te snel op. Als ze afkoelen worden ze wat steviger, maar ze vallen alsnog vrij snel uit elkaar. Deze structuur maakt de koekjes ook juist zo lekker.
In principe hoef je het deeg voor het bakken niet in de koelkast te laten koelen. Wil je alleen dat je koekjes wat minder uitlopen, en hierdoor wat boller blijven? Dan kun je ervoor kiezen om het deeg, of de deegballetjes, voor het bakken nog even in de koelkast te doen. Stop ze dan bijvoorbeeld nog een half uurtje in de koelkast. Ik moet zeggen dat ik het zelf bij deze koekjes juist erg lekker vindt dat ze als het ware uitlopen.
Op zoek naar meer recepten voor lekkere eenvoudige koekjes? Probeer ook eens deze recepten:
- Carrot cake koekjes
- Goudse moppen met sesam en chili
- Speculaas chocolade koekjes
- Framboos thumbprint koekjes met citroen en tijm
- Pindakaas chocolade koekjes
- Pompoenpitten koekjes

Snickerdoodles met rozenwater
Ingrediënten
Deeg
- 120 gram boter (op kamertemperatuur)
- 125 gram suiker
- 1 ei
- 2 theelepels rozenwater
- ½ theelepel vanille extract
- 165 gram bloem
- 1 theelepel cream of tartar (ook wel wijnsteenpoeder genoemd)
- ½ theelepel baking soda
- ¼ theelepel zout
Suikermengsel om het deeg doorheen te rollen
- 40 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de boter samen met de suiker in een beslagkom. Mix dit tot een romig en luchtig geheel. Voeg vervolgens ook het ei, rozenwater, zout en vanille toe. Meng dit goed door elkaar.
- Meng de bloem, cream of tartar en baking soda. Voeg dit vervolgens toe aan het deeg. Meng dit door elkaar.
- Meng voor het suikermengsel de suiker, kaneel en kardemom in een kommetje door elkaar.
- Maak balletjes van het deeg. Rol de balletjes (twee keer) door het suikermengsel. Leg de balletjes op de bakplaat. Laat nog ruim wat afstand tussen de balletjes.
- Bak de koekjes in 10 minuten goudbruin. Laat nog twee minuutjes liggen op de bakplaat, en laat verder afkoelen op een rooster. Haal de koekjes hiervoor erg voorzichtig van de bakplaat. Ze zijn vrij fragiel.
One Comment
Geert
Dit is er eentje in de categorie nog nooit van me leven gehoord maar klinkt goed!