
Carrot cake koekjes
Mogelijk hebben jullie het al door, maar ik ben gek op carrot cake. Eerder bakte ik ook al eens een verrukkelijke carrot cake met cranberry’s en pastinaak en een carrot cake entremet. Beide recepten waren heerlijk. Nog een recept geïnspireerd op carrot cake is dan ook geen gek idee.
Deze keer is dit niet een taart, maar zijn het koekjes geworden. Carrot cake is een echte Amerikaanse klassieker. Een heerlijke kruidige cake gemaakt van geraspte wortelen met een frosting van roomkaas. Een onwijs lekkere taart. Deze koekjes kennen dezelfde ingrediënten als carrot cake. Je zal daarom ook gelijk aan een carrot cake denken als je deze koekjes eet.
Bovendien zitten er ook rozijnen en walnoten in. Dit geeft het geheel wat extra textuur. De wortel in het deeg zorgt ervoor dat de koekjes lekker smeuïg zijn. Qua structuur heeft het koekje ook wel wat weg van een cake. Kaneel, nootmuskaat, sinaasappel en gember maken de koekjes verder lekker kruidig.
Groot voordeel aan deze koekjes – ten opzichte van een taart – is dat je deze heel makkelijk meeneemt, en gemakkelijk een koekje tussendoor kan snoepen. Ook al is de kans groot dat het niet bij één koekje blijft.
Ook deze cookies zijn makkelijk te maken, en verrukkelijk:
- Peanut butter & jelly cookies
- Brownie koekjes met sinaasappel en 5 spice
- Bruine boter miso cookies
- Chocolade cookies met butterscotch en koffie

Carrot cake koekjes
Ingrediënten
Koekjes
- 115 gram boter (op kamertemperatuur)
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 80 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- 75 gram geraspte wortel
- 250 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
- ½-1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ¼ theelepel gemberpoeder
- sinaasappelrasp van ¼-½ sinaasappel
- 70 gram walnoten
- handje gele rozijnen
Glazuur
- 65 gram poedersuiker
- 20 gram roomkaas
- ¼ theelepel vanille extract
- 2 eetlepels melk
Instructies
Koekjes
- Doe de bruine basterdsuiker, suiker en boter in een beslagkom en mix tot een romig geheel.
- Voeg nu het ei en het vanille extract toe. Doe hier ook de geraspte wortel doorheen. Meng door elkaar.
- Meng de bloem, de baking soda, kaneel, gember, nootmuskaat en het zout. Voeg dit ook toe aan de beslagkom, en meng alles goed door elkaar.
- Nu kan je ook de sinaasappelrasp, pecannoten en rozijnen toevoegen. Spatel dit door het deeg.
- Dek het koekjesdeeg af, en stop dit een half uurtje in de koelkast. Als het deeg wat kouder is kan je er namelijk makkelijker koekjes van vormen.
- Maak kleine balletjes van je deeg. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat.
- Bak de koekjes nu ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Optioneel: Glazuur
- Doe voor het glazuur de roomkaas, poedersuiker, melk en vanille in een kom. Meng dit tot een smeerbaar geheel. Het moet eigenlijk maar net vloeibaar zijn. Is het nog niet smeerbaar? Voeg dan nog wat melk toe. Is het juist te nat? Doe er dan nog wat extra poedersuiker bij.
- Doe met een theelepeltje wat glazuur over de koekjes. Laat dit vervolgens in ieder geval een uurtje uitharden.