Ga terug
pindakaas peanut butter chocolade koekjes kokos cookies

Pindakaas chocolade koekjes

Deze koekjes met pindakaas en chocolade zijn heerlijk, en erg makkelijk te maken! Altijd fijn om een koekje op voorraad in huis te hebben.

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 90 gram suiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 220 gram pindakaas (ik gebruik hiervoor Amerikaanse pindakaas van het merk Jif)
  • 40 gram grof gesneden pinda's
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 gram bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • 100-150 gram (pure) chocolade
  • 1 theelepel kokosolie
  • extra fijngesneden pinda's en/of kokos om de koekjes mee te bestrooien

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen bakmat, klaar.
  • Doe de boter en de suikers in een kom. Voeg ook het zout toe. Mix door tot een romig geheel.
  • Voeg nu de pindakaas, en indien gewenst de stukjes pinda, toe aan de kom. Meng dit goed door elkaar.
  • Vervolgens voeg je ook het ei en het vanille extract toe. Meng vervolgens ook goed door elkaar.
  • Doe de bloem en bakpoeder in een aparte kom, en meng dit goed door elkaar. Voeg hierna dit bloemmengsel toe aan de rest. Meng alles nog een keer goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt.
  • Rol balletjes van het deeg, en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes plat, en maak duw - indien gewenst - met een vork een patroontje in de bovenkant.
  • Bak de koekjes circa 10 minuten. Ze zullen nog niet helemaal gaar lijken als je ze uit de oven haalt, maar ze garen nog iets na op de bakplaat. Haal de koekjes na 5 minuten van de bakplaat, en laat op een rooster afkoelen.
  • Zet een koude bakplaat klaar met een bakpapiertje. Smelt de chocolade samen met de kokosolie au-bain-marie. Doe de chocolade in een kommetje en dip de helft van de afgekoelde koekjes hierin. Leg de koekjes gelijk op de bakplaat. Strooi nu gelijk desgewenst nog wat kokos en/of pinda's over de chocolade. Laat verder volledig uitharden.

Opmerkingen

Geen fan van pure chocolade? Gebruik dan melkchocolade. Let er wel op dat het geheel dan een stuk zoeter zal proeven. De pure chocolade zorgt namelijk wel voor een goede balans.
Ik gebruik voor deze koekjes Amerikaanse pindakaas. Deze is extra romig, en zou ik dan ook zeker aanraden. Zowel de variant met als zonder stukjes is geschikt voor deze koekjes. Zelf heb ik pindakaas zonder stukjes gebruikt. Wel heb ik nog wat grof gesneden pinda's door het deeg gedaan.
Deze koekjes zijn trouwens erg lekker met een koud glaasje melk.