kokosmakronen koekjes ananas jam limoen
Koekjes

Kokosmakronen met ananas

Met veel vrienden en familie hebben we afgesproken dat we niet meer aan cadeaus doen. Toch vind ik het wel erg leuk om af en toe een zelfgebakken kleinigheidje mee te nemen. Deze kokosmakronen met ananasjam had ik deels hiervoor gebakken. Uiteraard hebben wij ook zelf een groot deel van deze makronen opgegeten. Ze waren lekker nog een beetje klef van binnen, en zeker te lekker om allemaal weg te geven.

Ik heb voor de kokosmakronen gebruik gemaakt van eetbaar papier. De bolletjes heb ik hierop gelegd voordat ik ze in de oven heb gedaan. Je kan deze koeken alleen ook prima zonder dit eetbaar papier bakken. Ze behouden hun vorm ook prima zonder. Het eetbaar papier doet de koeken wel meer aan de traditionele kokosmakronen denken. Qua smaak voegt dit alleen vrij weinig toe. Dus het is geen enkel probleem als je dit niet in huis hebt. In de supermarkt is dit namelijk niet te verkrijgen. Ik heb het online besteld.

Ik vind het onwijs handig om het deeg voor de koekjes met een ijsschep te verdelen. Hiermee heb je de koekjes razendsnel op je bakplaat geplaatst, en hebben ze ook gelijk het perfecte formaat. Ook voor andere koekjes vind ik het vaak handig om het deeg met een ijsschep te verdelen. Voor deze maple pecan koekjes en tahini chocolade koekjes heb ik deze ook gebruikt.

Direct na het bakken zul je een kuiltje in de koeken moeten drukken. Je kan hiervoor de achterkant van een lepeltje of een meloenboor nemen. Wacht je te lang dan is dit niet meer mogelijk. In dit kuiltje doe je dan de ananasjam. Liever een andere soort jam? Geen probleem. Ik denk dat frambozenjam bijvoorbeeld ook heerlijk is bij dit koekje.

kokosmakronen koekjes ananas jam limoen

Kokosmakronen met ananas

Deze kokosmakronen zijn al verrukkelijk op zichzelf. De ananasjam maakt deze koekjes alleen net nog wat meer bijzonder. Lekker fris en zomers. Voor je het weet zijn ze op.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 3 eiwitten *
  • 150 gram suiker
  • 150 gram kokosrasp
  • 15 gram amandelmeel
  • rasp van ongeveer ½-1 limoen
  • ananasjam (voor recept zie opmerkingen)
  • optioneel: eetpapier (rondjes die net zo groot zijn als je kokosmakronen)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Als je eetpapier gebruikt leg je de rondjes alvast klaar op de bakplaat. De makronen kunnen best dicht op elkaar staan, aangezien ze niet tot nauwelijks rijzen.
  • Klop de eiwitten samen met de suiker op. Wanneer je een witte luchtige massa hebt is dit gereed.
  • Spatel nu de kokosrasp, limoenrasp en het amandelmeel voorzichtig door het mengsel. Ga niet te lang door. Als alles gemengd is is het goed. Je wil niet dat alle lucht uit het mengsel verdwijnt.
  • Schep nu, bijvoorbeeld met een ijsschep, bolletjes van het mengsel op de bakplaat. Als je eetpapier gebruikt leg je de bolletjes uiteraard op dit papier.
  • Doe de kokosmakronen voor ongeveer 20 minuten in de oven. Ze worden uiteindelijk niet erg bruin, maar zullen qua kleur op gebakken meringue lijken.
  • Druk met een lepeltje of meloenboortje een kuiltje in de makronen als ze nog warm zijn. Doe in dit kuiltje vervolgens een theelepeltje ananasjam. Laat de makronen verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Ananasjam: Je kan ook een andere soort jam gebruiken. Ik vond ze alleen wel erg lekker met de ananasjam. Het recept vind je hier.
* Gooi de eidooiers overigens niet weg. Deze kan je nog prima in een ander recept verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van ijs met bruine basterdsuiker en kaneel, (passievruchten)curd of zelfgemaakte banketbakkersroom?
Je kan deze koekjes prima even bewaren. Doe ze dan wel in een gesloten koektrommel.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept