Kaneelpoezen (Duitse kaneelsterren of zimtsterne)
Wij wonen al enige tijd samen met onze poes Noga. Op dit moment ben ik veel van huis, en mis ik dit kleine wollige wezen. Daarom vond ik het ook erg passend om een recept voor kaneelpoezen te delen. Dit zijn eigenlijk kaneelsterren, maar dan in de vorm van een poes.
Deze kaneelsterren zijn wel wat anders dan de variant die je in Nederland in de supermarkt vindt. Ik heb namelijk meer aangesloten op de Duitse uitvoering van dit koekje, de zimtsterne. Deze zijn een stuk taaier dan de Nederlandse soort. In basis lijkt het koekje wel wat op een macaron. De ingrediënten zijn namelijk grotendeels hetzelfde. Poedersuiker, eiwitten en amandelmeel. Je gebruikt alleen niet alle eiwitten in het deeg van je koekje, maar laat een deel achter voor het glazuur van je koekje. Hierdoor krijg je een mooie witte topping.
Qua smaakmakers heb ik in dit recept pumpkin spice toegevoegd. Dit is een kruidenmengsel wat vooral veel in Amerikaanse recepten wordt gebruikt. Het lijkt wel een beetje op speculaaskruiden, maar is toch net even wat anders. Pumpkin spice kan je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, maar je kan het ook prima zelf maken. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment.
Op zoek naar nog meer lekkere koekjes voor tijdens de feestdagen? Probeer eens één van deze koekjes:
- Samoa kokos chocolade koekjes
- Viennese whirls koekjes met pruimen
- Speculaas chocolade koekjes
- Maple pecan cookies
- Pompoenpitten koekjes
Kaneelpoezen (ofwel kaneelsterren)
Ingrediënten
- 55 gram eiwit
- 125 gram poedersuiker
- 150 gram amandelpoeder
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel pumpkin spice
- snuf zout
- optioneel: gesmolten chocolade om poezensnuit mee te maken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten in een kom, en klop deze op. Voeg terwijl je dit doet geleidelijk aan de poedersuiker toe. Klop de eiwitten op totdat deze relatief stevig zijn. Te stevig is niet nodig. Je zal de koekjes uiteindelijk met een deel van dit schuim bestrijken voor het glazuur. Als je het gevoel hebt dat het hiervoor stevig genoeg is dan is het klaar. Te stevig is overigens ook niet wenselijk. Dan is het immers erg moeilijk om het goed uit te smeren over de bovenkant van je koekje.
- Hou ongeveer 40 gram apart in een kommetje voor het glazuur.
- Meng de amandelmeel, kaneel, pumpkin spice en zout met elkaar, en voeg toe aan de eiwitten. Meng dit totdat je een stevig samenhangend deeg hebt. Maak hier een bal van. Het zal wel vrij plakkerig nog zijn.
- Bestrooi je aanrecht met wat poedersuiker, en stort hier het deeg op. Bestuif de bovenkant van het deeg met wat poedersuiker, en rol dit uit tot ongeveer 8 mm dik. Steek hier koekjes uit, en leg deze op je bakplaat.
- Bestrijk de koekjes uiteindelijk met je apart gehouden eiwit. Ik heb dit met een kwastje gedaan. Zorg ervoor dat je de zijkantjes iets vrij houdt, zodat het niet naar beneden druipt.
- Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar onderin de oven. Doe een lege bakplaat boven je koekjes. Hierdoor blijft het glazuur mooi wit. De koekjes zijn gaar als ze niet meer te veel plakken aan de bodem.
- Laat de koekjes volledig afkoelen. Desgewenst kun je de koekjes nog decoreren met wat gesmolten chocolade.