
Flan met 5 spice
Eerder maakte ik al eens de Franse klassieker, de flan patissier. Dit is een heerlijke Franse puddingtaart. Erg lekker. Naast deze Franse uitvoering heb je ook de Spaanse variant van de flan. Ook wel een flan caramel genoemd. Het lijkt erg veel op elkaar, alleen maak je de Spaanse flan zonder deeg. Het is voornamelijk een pudding, met een heerlijke laag karamelsaus.
Deze flan is heerlijk zacht en romig, en perfect om als toetje te eten. Net zoals bij een cheesecake is het gewenst om het gelijkmatig te bakken. Dit doe je door je bakvorm in een waterbad in de oven te doen. Let er op dat je de flan niet te lang bakt. Zelf had ik het iets te lang gebakken, waardoor er een soort gaatjes in de flan ontstonden. Desondanks was hij erg lekker! Ik vond het ook erg lekker om er nog wat verse frambozen bij te serveren. Dit maakt het net wat frisser.
In deze uitvoering heb ik naast een zekere hoeveelheid vanille bovendien Chinese 5 spice kruiden toegevoegd. Dit is heerlijk om mee te bakken, en had ik laatst ook al eens in deze chocoladekoekjes of suikerlatten verwerkt. De five spice (ook wel Chinees vijfkruidenpoeder genoemd) bestaat uit een vijftal kruiden. Dit betreft steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Vaak wordt dit aan hartige gerechten toegevoegd, zoals pekingeend. Maar het leent zich ook erg goed voor zoete recepten. In deze flan vond ik het zelf verrukkelijk.
Op zoek naar nog meer lekkere toetjes? Probeer dan ook zeker eens deze recepten:
- Koffie parfait
- Far breton met pruimen, abrikozen en kersen
- IJs van bruine basterdsuiker en kaneel
- Charlotte met perzik en cornflakes

Flan met 5 spice
Ingrediënten
- 185 gram suiker
- 60 ml water
- 50 gram philadelphia (of andere zachte roomkaas)
- 1 blik gecondenseerde melk
- 340 ml volle melk
- 1 theelepel 5 spice kruiden
- ½ theelepel zout
- 1½ eetlepel vanille extract
- 5 eieren
Instructies
- Vul een groot bakblik halverwege met warm water, en zet deze relatief laag in de oven. Zorg dat je bakblik van circa 22 cm hier ruimschoots in past. Op deze manier maak je namelijk een waterbad. Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C.
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en maak hier karamel van door dit op middelhoog vuur te koken totdat dit amberkleurig is. Giet dit vervolgens op de bodem van je ronde bakvorm van circa 22 cm. Zorg ervoor dat deze niet kan lekken. Het liefst gebruik is voor een flan daarom geen springvorm, maar een dichte vorm.
- Klop de eieren los, en voeg hier de overige ingrediënten aan toe. Giet dit over je karamel heen. Plaats dit vervolgens in je waterbad in de oven.
- Bak dit in ongeveer 65 minuten gaar. Hij is klaar als het geheel aardig opgestijfd lijkt, maar nog wel wat wiebelt in het midden. De flan kookt nog iets na nadat je hem uit de oven hebt gehaald.
- Laat de flan geheel afkoelen, en bedek deze vervolgens met wat vershoudfolie. Zet zeker een paar uur in de koelkast zodat de flan geheel koud is.
- Ga voor het serveren met een mesje langs de rand van je bakvorm, en zet deze op een groot bord (met een opstaand randje) op de kop. Als het goed is glijd de flan, en de karamelsaus, er nu uit. De flan is erg lekker met wat vers fruit.
Opmerkingen