jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg
Jams en sauzen

Jam van rabarber en aardbeien met balsamico

Een zelfgemaakte jam heb ik altijd wel in huis. Vaak gebruik ik jam of compote bij het bakken. Dit gebruik ik bijvoorbeeld als vulling voor in koekjes, of voor tussen een taart. Ik hou er van om iets fris en fruitigs toe te voegen aan baksels. Deze jam van rabarber en aardbeien is hier dan ook perfect voor. Zo gebruikte ik al een soortgelijke jam voor deze fraisier met aardbeien, macarons met aardbeien en rabarber en deze aardbei rabarber rolls.

Zeker nu aardbeien en rabarber nog volop in het seizoen zijn maak ik hier vaak iets mee. Zelf hebben wij rabarber in onze tuin staan. Ik ben er gek op, en gebruik het dan ook erg graag in allerlei baksels. Door er jam van te maken kan je ook op andere momenten in het jaar alsnog een creatie met rabarber maken.jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg

Om deze jam nog wat extra speciaal te maken heb ik een eetlepel balsamicoazijn toegevoegd. Dit maakt de jam net wat spannender. Het past er erg goed bij, en maakt de jam net wat frisser en minder zoet. Zelf vind ik jam namelijk vaak wat te zoet.

Ook is deze jam heerlijk voor op brood. Bijvoorbeeld voor bij deze bruin bolletjes of dit semolina maïs brood. Of om bij lekker met wat verse scones te eten. Daarnaast kan je dit ook heel goed in een dessert verwerken. Vaak eet ik als toetje of ontbijt een bakje yoghurt of kwark. Hier doe ik dan een lepeltje jam doorheen. Dit doe ik overigens ook vaak bij een portie griesmeelpap.

jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg

Al met al is het dus erg handig om een portie jam op voorraad te hebben. Je kan het voor zoveel doelen gebruiken, en je kan het ook nog eens heel goed bewaren. Je kan prima een grote hoeveelheid maken. Mocht je het enige tijd willen bewaren? Zorg dan dat je de warme jam in een steriele pot doet. Door de warmte trekt de pot vacuüm en kun je de jam goed bewaren.

 

jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg
jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg
jam aardbeien rabarber balsamico compote broodbeleg

Jam van rabarber en aardbeien met balsamico

Dit is een heerlijke frisse jam van aardbeien en rabarber. De toevoeging van balsamicoazijn maakt het net even wat spannender. Met dit recept maak je een goede pot vol.

Ingrediënten
  

  • 150 gram rabarber
  • 100 gram aardbeien
  • 200 gram geleisuiker
  • 1-2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1-2 eetlepels water

Instructies
 

  • Snijd de rabarber en aardbeien in stukjes. Doe dit mengsel nu in een steelpannetje. Voeg hier ook de suiker, het water en de balsamicoazijn aan toe. Breng dit aan de kook. Laat het geheel ongeveer 5-10 minuten doorkoken.
  • Schenk de jam nu in een schone (steriele) jampot. En doe de deksel erop als de jam nog warm is.

Opmerkingen

Is de jam uiteindelijk te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept