brood pompoenpitten salie mout donker bruin
Brood

Donker pompoenpitten brood met salie

Het is weer tijd voor een lekker broodje. Zoals wellicht bekend is brood bakken iets wat bij mij, als ik tijd heb, ieder weekend op de planning staat. Als ik een druk weekend heb, en dus ook wat minder tijd heb, maak ik vaak een busbroodje. Het was weer eens zo ver, en daarom maakte ik dit lekker busbroodje met pompoenpitten en salie.

brood pompoenpitten salie mout donker bruin

Dit was een mooi donker brood. De textuur van het brood was lekker smeuïg, maar wel met een krokante korst. Ik vond dit brood heel erg lekker met hartig beleg, en dan met name met kaas. Bijna elke soort zal er wel goed bij passen; oude kaas, jonge kaas, roomkaas of brie. Of eet het gewoon met een beetje boter. Maar ook zoet beleg, zoals een lekkere jam, moet prima kunnen.

Ik vind busbroodjes altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

brood pompoenpitten salie mout donker bruin

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:

brood pompoenpitten salie mout donker bruin
brood pompoenpitten salie mout donker bruin
brood pompoenpitten salie mout donker bruin

Donker pompoenpitten brood met salie

Dit is een heerlijk donker brood met pompoenpitten en salie. Heerlijk als ontbijt of lunch. Lekker met zoet en hartig beleg.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 150 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt
  • 100 gram volkoren tarwemeel
  • 5 gram donker gerstemout (dit kun je online, of bij een molen kopen)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1-2 theelepels fijngesneden salie vers of gedroogd
  • 3,5 gram gist
  • 4 gram zout
  • 100 ml water
  • 70 ml volle melk (of 70 ml water)
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm
  • extra zonnebloempitten voor bovenop je brood

Instructies
 

  • Meng het water en de melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de pompoenpitten, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Voeg op het eind ook de 2 eetlepels pompoenpitten toe, en kneed dit er even doorheen. Heb je geen keukenmachine? Dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de de extra zonnebloempitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept