brood furikake japan bakken sesam zeewier
Brood

Brood met furikake

Op dit moment zijn wij op vakantie in Japan. En wat is dan toepasselijker dan een brood dat is geïnspireerd op Japanse smaken? Zo kwam ik ook op het idee om een brood met furikake te maken. Natuurlijk ben ik hier nu niet aan het bakken, maar heb ik deze al voor onze vakantie gemaakt om alvast in de Japanse sferen te raken.

brood furikake japan bakken sesam zeewier

Je zou denken dat in Japan vooral rijst gegeten wordt, en dat brood wellicht vrij zeldzaam is. Dit is alleen niet helemaal waar. In Japan kan je namelijk veel brood, en ook vooral veel gevulde broodjes, vinden. Het meest bekende brood is daar wel het Japans melkbrood, ofwel Shokupan. Het brood wat ik gemaakt heb is alleen geen Japans melkbrood, maar een ‘gewoon’ brood. Hiermee breng je dus de twee werelden een beetje samen.brood furikake japan bakken sesam zeewier

Furikake is een kruidmix die bestaat uit geroosterde sesamzaadjes en zeewier. Vaak zie je deze mix met zwarte en witte sesamzaad ook op een poké bowl voorbij komen. Door dit door het deeg van je brood te doen krijg je een erg smaakvol en bijzonder broodje. Ik vond dit brood trouwens erg lekker met een beetje philadelphia of boter.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:

brood furikake japan bakken sesam zeewier

 

brood furikake japan bakken sesam zeewier

Furikake brood

Dit is een brood met een Japans tintje. Dit komt door de toevoeging van furikake, ofwel een kruidenmix met geroosterde sesamzaadjes en zeewier.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 50 gram speltmeel
  • 20 gram tarwegluten (optioneel)
  • 120 ml water
  • 50 ml karnemelk of 70 ml water
  • 4 gram gist
  • 4 gram zout
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels furikake
  • snuf gemberpoeder (naar smaak)
  • beetje extra (zonnebloem)olie voor het invetten van je bakvorm (je kan ook sesamolie gebruiken)
  • extra furikake voor bovenop je brood

Instructies
 

  • Meng het water en de karnemelk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten nu samen in een kom. Voeg het zout pas op het laatst toe.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Voeg op het eind ook de 2 eetlepels pompoenpitten toe, en kneed dit er even doorheen. Heb je geen keukenmachine? Dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met een beetje (zonnebloem)olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met (zonnebloem)olie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de de extra furikake op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept