Ga terug
brood furikake japan bakken sesam zeewier

Furikake brood

Dit is een brood met een Japans tintje. Dit komt door de toevoeging van furikake, ofwel een kruidenmix met geroosterde sesamzaadjes en zeewier.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 50 gram speltmeel
  • 20 gram tarwegluten (optioneel)
  • 120 ml water
  • 50 ml karnemelk of 70 ml water
  • 4 gram gist
  • 4 gram zout
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels furikake
  • snuf gemberpoeder (naar smaak)
  • beetje extra (zonnebloem)olie voor het invetten van je bakvorm (je kan ook sesamolie gebruiken)
  • extra furikake voor bovenop je brood

Instructies
 

  • Meng het water en de karnemelk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten nu samen in een kom. Voeg het zout pas op het laatst toe.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Voeg op het eind ook de 2 eetlepels pompoenpitten toe, en kneed dit er even doorheen. Heb je geen keukenmachine? Dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met een beetje (zonnebloem)olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met (zonnebloem)olie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de de extra furikake op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.