Walnoot miso karamel tartelette
Ik vind tartelettes ontzettend leuke gebakjes. Je kan er je creativiteit volop in kwijt. Een tartelette kun je namelijk met van alles vullen. Fruit, chocolade, room, karamel, noem maar op. Deze keer heb ik de tartelettes gevuld met walnoten in een miso karamel. Deze tartelettes zijn verslavend lekker. Ondanks de karamel zijn ze door de miso en walnoot niet overheersend zoet. Het heeft wel iets van karamel zeezout. Ik ken maar weinig mensen die dit niet zouden lusten. Dit gerechtje is uitermate geschikt om als dessert te serveren. Al helemaal met een bolletje ijs erbij.
Miso is een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Het is in verschillende kleuren te verkrijgen. Witte miso is daarbij het meest mild, en is ook het meest veelzijdig toe te passen. Qua smaak wordt het omschreven als umami. Het is hartig en zout, maar tegelijkertijd ook een beetje zoet.
Miso vind ik ontzettend lekker in combinatie met zoete ingrediënten. Meestal gebruik ik miso dan wel in hartige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde zoete aardappel met miso. Het leent zich alleen ook heel goed voor desserts en bakrecepten. In combinatie met karamel is het net salted caramel. Een van mijn favoriete ijsrecepten tot dusver is misschien nog steeds wel miso-ijs. Inmiddels heb ik wel meer dan 100 geprobeerd. Dus dat zegt wel iets over dit ijs.
Dat miso heerlijk zou smaken in combinatie met geroosterde walnoten en karamel was voor mij geen verrassing. Maar uiteraard wel fijn dat mijn hypothese bevestigd werd door dit recept. Een dergelijke tartelette zou je tijdens de feestdagen goed als afsluiter van het diner kunnen serveren. De miso maakt het een bijzonder dessert. Tegelijkertijd is het ook een heel toegankelijk toetje.
Op zoek naar meer recepten met walnoten? Probeer dan zeker eens dit brood met walnoten en cayennepeper, of deze walnotenkoekjes. Walnoten zijn ook heerlijk in deze magic cookie bars.
Walnoot miso karamel tartelette
Ingrediënten
Tartelettedeeg
- 120 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- snufje zout
- 75 gram roomboter (koud)
- 1 ei (je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig)
Vulling
- 180 gram suiker
- 75 ml water
- 215 ml slagroom (zorg dat deze niet te koud is, maar op kamertemperatuur of warmer)
- 215 gram walnoten (geroosterd en in iets kleinere stukken gebroken)
- 2-3 theelepels witte miso
Instructies
Tartelettebodem
- Maak nu eerst het tartelettedeeg. Doe hiervoor de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout in een kom.
- Snij de koude roomboter in blokjes, en voeg toe aan de kom. Kneed nu met je handen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Kluts het ei. Voeg een eetlepel van het geklutste ei toe aan het deeg. Kneed totdat het een samenhangend geheel vormt. Als het erg droog is voeg je nog een beetje ei toe. Is het deeg juist te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
- Maak een bal van het deeg, en verpak in vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
- Bestuif je aanrecht met bloem, en haal het deeg uit de koelkast. Kneed nog even door, en rol op je aanrecht uit tot een hoogte van circa 3 mm. Steek hier cirkels met een diameter van circa 8-9 cm uit.
- Doe deze cirkels voorzichtig in bakringen met een diameter van 6 cm. Druk het deeg ook in de randjes aan. Ik heb overigens zelf maar 4 bakringen, dus heb de tartelettes niet gelijktijdig gebakken.
- Snijd het deeg dat boven de ringen uitsteekt weg met een mesje. Prik met je vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de taartjes nog een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Bak de tartelettebodems in ongeveer 10-15 minuten gaar. Ze zijn nu goudbruin van kleur. Laat even afkoelen op een rooster.
Vulling
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen.
- Zet het vuur uit, en voeg de slagroom toe. Doe dit voorzichtig. Dit zal namelijk gaan spetteren. Voeg nu ook de miso toe. Roer dit allemaal goed door elkaar totdat het goed gemengd is. Voeg vervolgens ook de walnoten toe. Meng alles weer goed door elkaar.
Afwerking tartelette
- Schep de vulling als deze nog warm is in de tartelettebodems.
- Laat even afkoelen voordat je de tartelettes serveert. De karamel zal nog wat indikken. Serveer als gebakje, of samen met een bolletje ijs als dessert.
One Comment
Maza
Heerlijk!